Wikileaks-grunnlegger Julian Assange, som har levd store deler av de siste 14 årene på rømmen eller i fengsel, dukket i dag uventet opp i Roma. Han ble observert på Petersplassen under pave Frans' begravelse.
Artikkelen beskriver Julian Assanges uventede offentlige opptreden i Roma under pave Frans' begravelse. Assange, grunnleggeren av Wikileaks, har tilbrakt 14 år på rømmen eller i fengsel etter å ha publisert hemmeligstemplede dokumenter.
Han ble løslatt i fjor etter et forlik med USA. Hans kone, Stella Assange, uttalte at familien var i Roma for å takke paven for hans støtte under Julians sak.
Pave Frans skal ha støttet Assange i mange år og møtte familien i 2023. Artikkelen nevner også detaljer om pave Frans' død og begravelsesplaner, inkludert brudd på tradisjoner.
Julian Assange
Pave Frans
Stella Assange
Wikileaks
Europarådet
The Guardian
Roma
London
Australia
Sverige
USA
Ecuador
Strasbourg
Vatikanet
Santa Maria Maggiore-basilikaen
Esquilino
Irak
Afghanistan
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
6 dager siden
Pave Frans begraves i dag, seks dager etter sin bortgang. Begravelsen bryter med flere hundre år gamle tradisjoner etter pavens eget ønske.
5 dager siden
Pave Frans er død og begraves i dag. Over 50 verdensledere og tusenvis av mennesker samles i Vatikanstaten for å hedre ham.
5 dager siden
Verdensledere samles i Roma for å delta i begravelsen til pave Frans. Oppmøtet er stort, til tross for pavens ønske om en enkel seremoni.
6 dager siden
Pave Frans har valgt et uvanlig gravsted utenfor Vatikanet. Han ønsker å hvile blant dem som samfunnet ofte overser.
5 dager siden
Over en million mennesker samlet seg i Vatikanet og Roma for å delta i begravelsen til pave Frans. En rekke statsledere, monarker og andre viktige personer var til stede ved seremonien.
5 dager siden
Verdensledere og tusenvis av sørgende samles på Petersplassen i Roma for å ta farvel med Pave Frans. Kronprinsparet Haakon og Mette-Marit representerer Norge under den høytidelige begravelsesseremonien.
10 dager siden
Pave Frans døde mandag morgen i Vatikanet, 88 år gammel, etter en lengre tids sykdom. Dagen før hans bortgang hilste han over 35.000 mennesker fra balkongen i Peterskirken og møtte USAs visepresident J.D. Vance i et møte preget av politisk spenning, særlig knyttet til migrasjonspolitikk. Paven tok et klart oppgjør med Vances teologiske argumenter om masseutvisning av migranter. I sin siste påskepreken fokuserte pave Frans på krigen i Gaza, fordømte antisemittisme og understreket at fred krever religionsfrihet. Han ble valgt i 2013 som den første paven fra Sør-Amerika og var kjent for sitt engasjement for de fattige, marginaliserte og flyktninger. Reaksjoner på hans bortgang har kommet fra ledere verden over, inkludert Norges statsminister Jonas Gahr Støre og Russlands president Vladimir Putin. Den norske kirke fremhever hans mot, kjærlighet og kritikk av politisk maktbruk under kristendommens navn.
5 dager siden
Kronprinsesse Mette-Marit deltok i pave Frans' begravelse i Vatikanet. Hennes tilstedeværelse fikk uventet stor oppmerksomhet i utenlandske medier.
5 dager siden
Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit deltok i begravelsesseremonien for pave Frans. Deres tilstedeværelse vekket uventet stor oppmerksomhet, spesielt fra britiske medier.
8 dager siden
Pave Frans døde 88 år gammel andre påskedag og ligger nå til lit-de-parade i Peterskirken før begravelsen lørdag. Norske pater Pål Bratbak, sogneprest i Stavanger, har møtt paven flere ganger og beskriver ham som en farsskikkelse med god humor. Under et møte i 2020 fortalte paven en vits som Bratbak ikke forsto, noe som skapte en litt kleint situasjon. Pave Frans ønsket å bli gravlagt i Santa Maria Maggiore-basilikaen, og etter begravelsen starter konklavet for å velge ny pave. Bratbak forklarer at konklavet er lukket for å unngå påvirkning utenfra, en tradisjon som stammer fra 1274. Han nevner også at pave Frans har utnevnt kardinaler fra uvanlige steder, noe som gjør pavevalget mer uforutsigbart. En mulig ny pave kan være den svenske kardinalen Anders Aborelius, som Bratbak beskriver som en lun og likandes person.
5 dager siden
Hundretusener av mennesker samlet seg i Vatikanet for å ta farvel med pave Frans. Seremonien markerte slutten på en epoke i den katolske kirken.
10 dager siden
Pave Frans døde i en alder av 88 år, kunngjort av Vatikanet mandag formiddag. Nyheten om hans bortgang førte raskt til kondolanser fra ledere over hele verden, som roser hans engasjement for de svakeste i samfunnet og hans arbeid for sosial rettferdighet. Italienske statsminister Giorgia Meloni og norske Jonas Gahr Støre fremhever hans viktige rolle som en hyrde og en tydelig stemme for menneskeverd. Den amerikanske visepresidenten J.D. Vance var blant de siste som møtte paven før han døde. Pave Frans var kjent for sin liberale holdning til verdispørsmål som skilsmisse, homofili og prevensjon, og hans engasjement i fattigdomsbekjempelse og fredsarbeid. Redaktør Vebjørn Selbekk beskriver dødsfallet som overraskende, spesielt siden paven nylig viste seg offentlig, og legger vekt på den symbolske betydningen av at han døde midt i påsken.
5 dager siden
Utenriksminister Espen Barth Eide møtte nylig president Donald Trump. Møtet skjedde under pave Frans' begravelse i Roma.
10 dager siden
Pave Frans døde 2. påskedag, 88 år gammel, og nyheten har skapt sjokk i den katolske verden. Han ble kjent som en pave for alle, med et sterkt fokus på fred, sosial rettferdighet og omsorg for marginaliserte grupper. Paven var aktiv til det siste, og hans siste offentlige opptreden på Petersplassen 20. april ble sett på som et symbolsk og verdig punktum. Norske kirkeledere og internasjonale politikere, inkludert statsminister Jonas Gahr Støre, president Donald Trump og president Vladimir Putin, har uttrykt respekt og beundring for hans lederskap og engasjement. Nå starter prosessen med å velge en ny pave, hvor kardinalene vil diskutere hvilke behov den nye paven må møte før de enes om en kandidat etter en sørgetid og begravelse.
10 dager siden
Vatikanet kunngjorde mandag at pave Frans døde, 88 år gammel, etter en lengre periode med dårlig helse. Han var innlagt på Gemelli-sykehuset i Roma med dobbeltsidig lungebetennelse fra februar til mars, og ble utskrevet i slutten av mars. Jorge Mario Bergoglio, som han het før han ble pave i 2013, var den første latin-amerikanske lederen av den romersk-katolske kirken. Han etterfulgte pave Benedikt 16. og var kjent for sine mer liberale standpunkter i kontroversielle verdispørsmål som skilsmisse, homofili og prevensjon. Pave Frans deltok ikke på den tradisjonsrike påskemessen, men gjorde en kort opptreden. Søndag før sin død møtte han den amerikanske visepresidenten JD Vance, til tross for anspent forhold mellom kirken og Trump-administrasjonen.