Håkon Løtveit sikret seg en ti års fastrente på 1,9 prosent på boliglånet i 2020, noe han er svært fornøyd med. Han anslår å ha spart flere hundre tusen kroner på dette grepet, da dagens flytende renter er betydelig høyere.
Sentralbanken signaliserer en mulig rentenedgang i mars 2024, men eksperter som Hallgeir Kvadsheim anbefaler likevel folk å vurdere fastrente basert på egen økonomisk situasjon.
Løtveit tror renten vil forbli relativt høy i årene som kommer, og håper på en nedgang for de som sliter økonomisk.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen inngikk en 10-årig fastrenteavtale på 2,6 prosent i 2021, og har tjent på det i etterkant. Bankene har satt ned fastrentene den siste tiden, med treårige avtaler på rundt 4,53 prosent. Til sammenligning ligger flytende renter på rundt 5,4 prosent. Markedet forventer flere rentekutt fra Norges Bank i 2025, og Nordea Markets' sjeføkonom anbefaler å binde renten for å få rentekuttene umiddelbart. Kun en liten andel av nordmenn har fastrente på boliglån.
2 måneder siden
Ferske tall fra Renteradar viser at mange boliglånskunder forhandler ned renten på boliglånet sitt, noe som bidrar til fall i gjennomsnittsrenten. Kunder som tidligere har hatt rente over 6 prosent, oppnår nå renter godt under 5 prosent, og kan spare rundt 10.000 kroner i året. Seniorstrateg i Sparebank1, Dane Cekov, forventer et rentekutt fra Norges Bank den 27. mars, med markedet priset inn et kutt med 95 prosent sannsynlighet. Dersom forhandlinger ikke fører frem, anbefales det å bytte bank for å oppnå bedre vilkår.
1 måned siden
Artikkelen utforsker om det er gunstig å binde boliglånsrenten i dagens usikre økonomiske klima. Nordeas forbrukerøkonom anbefaler fastrente spesielt for førstegangskjøpere, barnefamilier med presset økonomi, og de som verdsetter stabilitet. Fastrente gir forutsigbarhet, men kan bli dyrere hvis rentene synker. For tiden tilbyr flere banker fastrente under flytende rente. Privatøkonom Hallgeir Kvadsheim understreker viktigheten av å vurdere om man kan håndtere en boligrente på 6–7 prosent før man velger flytende rente, og råder folk til å sjekke tilbudene.
1 måned siden
Nils Rusås Ruud, kjent fra Bakemesterskapet, sikret seg en gunstig fastrenteavtale på boliglånet i september, og sparer dermed 36.000 kroner årlig. Da Norges Bank uventet opprettholdt renten, ble avtalen enda mer fordelaktig. Ruud valgte fastrente for å spare penger og få forutsigbarhet, men har også et lån med flytende rente for å balansere risikoen. Han investerer i energieffektivisering som solceller, og skal bruke overskuddsstrømmen til brødbaking.
4 måneder siden
SSB har publisert prognoser som antyder økt kjøpekraft og lønnsvekst for nordmenn de neste tre årene. De forventer også fem rentekutt på 0,25 prosentpoeng i 2025, med det første kuttet tidlig neste år. Dette vil potensielt føre til betydelig lavere renteutgifter for boliglånskunder. For eksempel, et lån på 3 millioner kroner kan reduseres med 303 kroner per måned ved ett rentekutt, og hele 1471 kroner per måned ved fem rentekutt. Flere økonomer er uenige i SSBs prognoser og tror ikke Norges Bank vil kutte renten så mye. DinSide tilbyr en kalkulator for å beregne effekten av renteendringer.
4 måneder siden
Norge har de høyeste rentene sammenlignet med andre land, med en styringsrente på 4,5 prosent og boliglånsrenter over 5 prosent. Dette gir den tyngste rentebelastningen på 30 år. Selv om et rentekutt kan komme i mars, forventes rentene å forbli relativt høye frem mot 2027. Den svake kronen og en potensiell global handelskrig kan føre til økte priser. Likevel har nordmenn tilpasset seg situasjonen, og det er tegn til at lønningene vil øke mer enn prisene i 2024. Boliglån vil være håndterbart for de fleste, men forsiktighet anbefales.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler forventede rentekutt i 2024 og hvordan dette vil påvirke folks økonomi. Norges Bank anslår tre rentekutt, som kan gi en betydelig reduksjon i renteutgifter for boliglån. Eksperter anbefaler å bruke disse pengene til sparing eller investering, fremfor økt forbruk. Det diskuteres om man bør betale ned gjeld eller investere, og det konkluderes med at investering kan være mer lønnsomt for de som tåler risiko. Artikkelen gir også råd om ulike investeringsalternativer, fra aksjefond til kryptovaluta, og understreker viktigheten av å vurdere egen risikovilje og tidshorisont.
4 måneder siden
Eksperter er nå mer optimistiske om rentekutt i 2025, etter at prognoser i fjor slo feil. NHO forventer tre rentekutt, mens SSB anslår fem. Hovedårsaken til at rentekuttene har latt vente på seg i Norge er høy inflasjon og en svak krone. Økonomiprofessor Ola Honningdal Grytten mener at økt oljepengebruk ikke har hjulpet. NHO er bekymret for at proteksjonistisk politikk under Trump vil skade norsk økonomi. Likevel er det forventninger om bedring i folks privatøkonomi, da inflasjonen er lavere enn inntektsveksten. Internasjonale rentekutt legger press på Norges Bank.
4 måneder siden
En kjendisøkonom spår lysere økonomiske tider for 2025, etter to år med økende renter og høy inflasjon. Norges Bank planlegger rentekutt, og det forventes reallønnsvekst, noe som kan gi nordmenn bedre råd. Likevel sliter mange fortsatt med økonomiske ettervirkninger, og det tar tid å rette opp i en slik situasjon. Boligprisene forventes å stige betydelig, og det er usikkerhet rundt aksjemarkedet. Økt sparing anbefales. Det advares også mot uforutsette hendelser som kan påvirke økonomien.
2 måneder siden
Lånekassen øker fastrentene på studielån fra 1. mars, men de forblir lavere enn den flytende renten. Kommunikasjonsdirektør Anette Bjerke påpeker at fastrentene fortsatt er gunstige sammenlignet med fjoråret. De nye fastrentene er 4,765 prosent for tre år, 4,707 prosent for fem år og 4,688 prosent for ti år. Flytende rente vil være 5,175 prosent. Lånekassens renter beregnes ut fra et gjennomsnitt av de fem beste boliglånsrentene, minus 0,15 prosentpoeng.
4 måneder siden
Norges Bank har besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent, men signaliserer et sannsynlig rentekutt i mars 2025. Komiker Anne-Kat. Hærland og kjøpmann Aksel Andreas Olsen Vaa, som begge har bursdag 27. mars, håper på et rentekutt som en bursdagsgave. Hærland understreker at kuttet må være betydelig for å ha noen reell effekt, mens Vaa ser frem til lavere rente etter å ha tatt opp huslån. Norges Bank har ikke endret renten i 2024, men indikerer at tiden snart er inne for å begynne å sette den ned.
3 måneder siden
Norges Bank signaliserer et rentekutt 27. mars, det første på nesten fem år. Selv om sentralbanken har endret ordlyden fra 'mest sannsynlig' til 'trolig', avviser sentralbanksjefen at det ligger signaler i dette. Bankene øker fastrentene, noe som tyder på at de forventer at rentene vil forbli høyere over tid. Internasjonale faktorer som høy statsgjeld og inflasjon bidrar til at sentralbankene ikke vil kutte rentene like mye som tidligere antatt. Selv med et rentekutt i mars, vil det ta tid før låntakere merker en betydelig reduksjon i sine utgifter.
2 måneder siden
Flere banker har startet rentekutt før Norges Banks rentebeslutning 27. mars, men vil ikke avsløre hvor lav rente kundene kan oppnå. Spareøkonom Kornelia Minsaas i Lendo oppfordrer alle boliglånskunder til å forhandle med banken sin, da mange betaler en høyere rente enn nødvendig. Hun anslår at mange kan få renten ned mot 5,30 prosent, avhengig av belåningsgrad, grønt boliglån, fagforeningsmedlemskap og kundens lønnsomhet for banken. Dette kan spare kunder for betydelige beløp årlig.
3 måneder siden
En landsomfattende undersøkelse viser at tre av ti låntakere er avhengige av rentekutt i 2025 for å få økonomien til å gå rundt. Andelen er høyest i Finnmark, med 42 prosent, mens Rogaland har lavest andel med 19 prosent. Norges Bank har signalisert et første rentekutt i mars, men det er usikkerhet rundt hvor mange kutt som kommer og hvor raskt de vil skje. Dagens styringsrente er på 4,5 prosent, det høyeste nivået siden finanskrisen i 2008. Undersøkelsen viser også at det er de mellom 30 og 49 år som har størst behov for rentekutt, da denne gruppen i snitt har høyest boliglån.
3 måneder siden
En vennegjeng i Bergen har funnet en rimeligere bo-løsning ved å leie en enebolig på Askøy, hvor de betaler under 5000 kroner hver i måneden. Dette står i kontrast til de høye leieprisene i sentrum. Leieprisene i de største byene falt med 2,6 prosent i slutten av 2024, men eksperter forventer at prisene vil stige igjen til sommeren. En privatøkonom anbefaler å lage en husleie-CV for å øke sjansene for å få leiebolig. Vennegjengen oppfordrer andre til å vurdere å leie utenfor sentrum for å spare penger, og får støtte fra eksperter som mener det kan være en lur løsning.