Artikkelen omhandler den overraskende høye andelen norske husholdninger som ikke har installert varmepumpe, til tross for dens dokumenterte effektivitet for å redusere strømforbruket. En ny undersøkelse viser at 40 prosent mangler varmepumpe, selv om mange er bekymret for høye strømregninger.
Det argumenteres for at varmepumper er et lavthengende tiltak som kan redusere både strømforbruk og nettleie, samt dempe behovet for oppgradering av strømnettet. Enova har fått i oppdrag å bruke minst 587 millioner kroner årlig på energieffektivisering i husholdninger, og det forventes at støtteordninger for varmepumper vil komme.
Fortum-sjefen understreker at varmepumper er det mest effektive tiltaket for å redusere strømforbruk raskt, og at det er et kinderegg for staten.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
En rapport advarer om at regjeringens foreslåtte Norgespris, en fastprisavtale på strøm for privatpersoner, kan føre til økt strømforbruk og ubalanse i kraftmarkedet. Selv om Norgespris gir billigere strøm for husholdninger, vil det totale forbruket øke betraktelig, noe som kan føre til høyere strømpriser for industrien og offentlig sektor, som ikke omfattes av ordningen. Rapporten peker også på at økt forbruk vil belaste strømnettet og true kraftbalansen, samt føre til at statens utgifter vil øke betraktelig. I tillegg forventes det at færre vil installere varmepumper på grunn av den lave strømprisen.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler forvirringen rundt EUs bygningsenergidirektiv og dets potensielle konsekvenser for norske boligeiere. Det har vært debatt rundt tre ulike versjoner av direktivet, hvorav 2010- og 2018-utgavene anses som uproblematiske da Norge allerede oppfyller kravene. 2024-utgaven, som har skapt mest bekymring, krever at landene reduserer energiforbruket i boligmassen, men ansvaret ligger hos staten. Likevel vil det være behov for omfattende oppgraderinger av boliger, og Huseierne anslår at dette kan koste 0,5-1,5 millioner kroner per bolig. Det understrekes at det er behov for gode støtteordninger for å motivere boligeiere til å gjennomføre nødvendige tiltak.
2 måneder siden
Virke anslår at Norge ikke vil nå regjeringens mål om redusert strømforbruk innen 2030 med dagens strømpolitikk, og at målet først nås i 2080. De argumenterer for at 'Norgespris' kan føre til dyrere strøm og mindre incentiv til å spare energi. Som løsning foreslår Virke å innføre en ordning etter svensk modell, hvor boligeiere kan skrive av inntil 50.000 kroner på skatten ved energieffektivisering av egen bolig. De viser til at halvparten av svenskene planlegger å investere i strømsparing det neste året, og at Energikommisjonen har anslått et stort sparepotensial i norske boliger.
2 måneder siden
Regjeringens forslag om fastpris på strøm til 40 øre per kWh kan føre til betydelige besparelser for strømkunder i Sør-Norge. En analyse viser at en enebolig kan spare opptil 5900 kroner i året. Ordningen er spesielt gunstig for hytter, som ikke mottar strømstøtte i dag. Mens fastpris kan lønne seg i Midt-Norge i enkelte år, vil det neppe være gunstig i Nord-Norge. Eksperter påpeker at strømprisene i 2024 ikke var spesielt høye, og at fastprisordningen kan føre til økt strømforbruk. Det er derfor viktig å fortsette arbeidet med energiøkonomisering.
2 måneder siden
Regjeringen har lagt frem et forslag om en valgfri fastpris på 40 øre/kWh for husholdninger og fritidsboliger, som et alternativ til dagens strømstøtte. Strømanalytikere er positive til ordningen for Sør-Norge, men mener folk i Nord-Norge bør avvente. De er usikre på hvem som tar regningen for den lave prisen. Ordningen gjelder ikke for bedrifter, noe som kan føre til økt strømforbruk og høyere priser for industrien. Det er også bekymring for hvordan ordningen vil påvirke folks strømforbruk og kraftsystemet.
2 måneder siden
Regjeringen har lansert en fastpris på strøm, kalt «norgespris», men denne gjelder ikke for fjernvarmekunder. Interesseorganisasjoner som Norske Boligbyggelag og Norsk Fjernvarme reagerer sterkt på dette, da fjernvarmeprisene er knyttet til spotprisen på strøm. De mener regjeringen overser 300.000 husholdninger som bruker fjernvarme, og at dette kan føre til kroken på døren for mange fjernvarmeselskaper. Regjeringen på sin side sier de er oppmerksomme på usikkerheten, men peker på at fjernvarme bruker andre energibærere enn strøm, og at det er regulatoriske forskjeller. Fjernvarmebransjen mener de kan avlaste kraftnettet og ønsker politisk vilje til å fjerne barrierer.
2 måneder siden
Innføringen av Norgesprisen, en fastpris på strøm, skaper bekymring i flere bransjer. Leverandører av solceller og varmepumper frykter et kraftig fall i salget, da ordningen reduserer folks motivasjon for å investere i energibesparende tiltak. Norsk Industri advarer om at næringslivet kan oppleve økte strømpriser som følge av ordningen. Samtidig viser analyser at Norgesprisen kan bli dyrere for staten enn først antatt, med estimater som overstiger regjeringens opprinnelige anslag. Energiministeren erkjenner at de faktiske kostnadene er usikre og vil bli revidert i nasjonalbudsjettet.
4 måneder siden
Hytteeiere opplever høye strømregninger uten strømstøtte, noe som fører til at mange velger å holde seg hjemme. Den nye nettleiemodellen, som priser kapasitet og tidspunkt for strømforbruk, gjør det dyrt å bruke hytta. Dette rammer spesielt pensjonister, som utgjør en stor andel av hytteeiere. Redusert hyttebruk kan ha negative konsekvenser for lokalsamfunn og arbeidsplasser. Det anbefales å redusere innetemperaturen, bruke varmepumpe, og jevne ut strømforbruket for å spare strøm, men det mest effektive tiltaket er å redusere opphold på hytta.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer konsekvensene av EUs fjerde energimarkedspakke for Norge, med fokus på strømpriser og energieffektivisering av boliger. Det hevdes at innføring av tre direktiver kan forplikte Norge til strenge krav om etterisolering, med kostnader på over en million kroner for huseiere. Artikkelen påpeker også at Norge kan miste kontroll over egen strømproduksjon, og at lite vind i Europa kan føre til ekstremt høye strømpriser. Nedleggelse av kjernekraft og kullkraft i Europa øker prispresset, og økt elektrifisering i Norden vil øke kraftforbruket. Det argumenteres for at regjeringen må utvikle en strømpolitikk som tar hensyn til disse faktorene, og at en sosial strømstøtte ikke er en langsiktig løsning.
10 dager siden
Regjeringens forslag om en fast strømpris på 40 øre per kilowattime, kalt Norgespris, møter kritikk fra NHO og flere høringsinstanser. De frykter at ordningen vil føre til dyrere strøm for næringslivet, som ikke omfattes av prisen, og dermed øke kostnadene for bedrifter. NHO-sjef Ole Erik Almlid mener Norgespris er feil svar og understreker behovet for mer kraftproduksjon og energieffektivisering i Norge. Konkurransetilsynet deler denne bekymringen og påpeker at økt forbruk blant husholdningene kan presse opp prisene for næringslivet. Statssekretær Elisabeth Sæther i Energidepartementet mener derimot at Norgespris vil redusere utryggheten blant husholdningene og at tiltaket har begrenset effekt på markedet. Samtidig viser en NVE-rapport at kraftproduksjonen vil øke lite fram mot 2029, noe som bekymrer NHO med tanke på industriens behov og klimamål. Flere aktører etterlyser bedre utredning av konsekvensene av Norgespris, som ifølge forskere og næringsliv kan skape nye utfordringer for krafttilgangen og næringslivet.
2 måneder siden
Regjeringen lanserer en ny fastprisordning på strøm, kalt Norgespris, som gir en pris på 40 øre per kilowattime fra 1. oktober. Ordningen er et alternativ til dagens strømstøtte og inkluderer nå også fritidsboliger. En gjennomsnittlig husholdning kan potensielt redusere sin strømregning sammenlignet med dagens strømstøtte. Samtidig reduseres momsen på strøm fra 25 til 15 prosent fra 1. juli. Økonomer advarer om at fastprisen kan føre til økt strømforbruk og høyere priser for bedrifter, da ordningen ikke gir insentiver til å spare strøm. Regjeringen anslår at ordningen vil koste staten 3,8 milliarder kroner.
4 måneder siden
Sør-Norge opplever rekordhøye strømpriser, med en makspris på 6,29 kroner per kWh onsdag, mens Nord-Norge har en makspris på kun 11,2 øre per kWh. Bedrifter som Sørlandsbadet har allerede iverksatt tiltak for å redusere energiforbruket, men situasjonen er uforutsigbar. Daglig leder Børge Sundnes kritiserer det nåværende strømsystemet og etterlyser politisk handling for å jevne ut prisforskjellene mellom landsdelene. Han peker på at inntektene fra utenlandskabler kunne brukes til dette formålet. Lav fornybar-produksjon i Tyskland trekkes frem som en av årsakene til de høye prisene i Sør-Norge.
4 måneder siden
Høye strømpriser i Sør-Norge skaper bekymring for næringslivet. En undersøkelse viser at over 30% av bedriftene i Kristiansandsregionen frykter for fremtiden på grunn av vedvarende høye strømpriser. Mange sliter med å overføre kostnadene til kundene, noe som truer lønnsomheten. Flere bedrifter har iverksatt tiltak for å redusere energiforbruket. Energiministeren anbefaler nå at bedrifter inngår fastprisavtaler for å sikre seg mot prissvingninger. Strømstøtten er primært rettet mot husholdninger, men det jobbes med en varig ordning for næringslivet.
2 måneder siden
Regjeringen har lansert en fastprisavtale på strøm til 40 øre per kilowattime for husholdninger, noe som ifølge en strømekspert er gunstig i Sør-Norge. Avtalen er foreløpig kun for ett år. Eksperten påpeker at staten vil dekke differansen mellom fastprisen og markedsprisen, noe som vil påvirke statsbudsjettet. Han advarer også om at lavere priser kan føre til redusert strømsparing og at elbileiere kan miste fordelen med billigere ladetimer. Regjeringen lover også kutt i momsen på nettleie, noe som vil gagne de som bruker mest strøm.
2 måneder siden
Regjeringen planlegger å innføre en fastprisavtale på 40 øre per kilowattime for husholdninger og hytter, som et alternativ til dagens strømstøtteordning. Analytikere mener at denne prisen er gunstig for forbrukerne, men advarer om at den kan føre til økt strømforbruk og problemer i kraftmarkedet. Spesielt næringslivet kan komme dårlig ut, da de ikke er inkludert i ordningen. Det er også bekymring for at fastprisen ikke gjenspeiler situasjonen i vannmagasinene, og at det kan bli utfordringer med driften av kraftsystemet. Bransjeorganisasjoner og andre aktører stiller spørsmål ved hvem som skal ta risikoen ved ordningen, og hvordan den vil påvirke strømselgere og kraftprodusenter.