Russiske medier fokuserer på sikkerhetskrisen mellom USA og Europa etter London-møtet om Ukraina. Avisene siterer Vjatsjeslav Nikonov, som mener Vesten er i oppløsning, og Dmitrij Drobnitskij, som ser Trump som en potensiell alliert.
Mediene latterliggjør europeisk militær kapasitet og antyder at Russland kan garantere sikkerhet hvis USA forlater NATO.
De viser også til Zelenskyjs vanskelige møte med Trump, og antyder at Europa må klare seg selv.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Et toppmøte i London ble avholdt for å diskutere Europas støtte til Ukraina etter Trumps kritikk av Zelenskyj. Møtet fokuserte på å opprettholde et godt forhold mellom Europa, Ukraina og USA. Trumps kritiske uttalelser om Zelenskyjs syn på konflikten har ført til bekymring for at USA er i ferd med å ta Russlands side. Eksperter understreker at Europa må styrke sin militære kapasitet, men mener at USA fortsatt er nødvendig for å gi troverdige sikkerhetsgarantier mot Russland. Europeiske ledere skal møtes i Brussel for å diskutere en plan for gjenopprustning av Europa.
1 måned siden
Donald Trump har satt den amerikanske militærhjelpen til Ukraina på vent, noe som har skapt sterke reaksjoner i Europa og Nato. Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen mener Trump i realiteten er en alliert av Russland, og at han ønsker at Russland skal vinne krigen i Ukraina. Diesen hevder også at USAs sikkerhetsgarantier, inkludert atomvåpenparaplyen over Europa, er svekket så lenge Trump er president. Flere krisemøter avholdes i Europa for å diskutere situasjonen, og det vurderes om Europa må reorientere sin sikkerhetspolitikk og øke sin egen innsats for å støtte Ukraina.
2 måneder siden
Russiske medier rapporterer om sterke reaksjoner i Europa etter USAs kritikk, inkludert J.D. Vances tale i München og telefonsamtalen mellom Trump og Putin. Avisen Moskovsky Komsomolets beskriver et sjokkert Europa som sliter med å komme seg etter «sparket under beltestedet» fra USA. Dagsavisen Nezavisimaya Gazeta melder om en kulturkrig mellom USA og EU. Flere europeiske ledere møtes til krisemøte i Paris for å diskutere sikkerheten i Ukraina og Europa, etter USAs oppfordring om at Europa må ta et større ansvar.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringer rundt Donald Trumps mulige fredsavtale mellom Russland og Ukraina, uten involvering av Europa. Under sikkerhetskonferansen i München kom det frem at Europa ikke er ønsket rundt bordet når det kommer til kampen videre i Ukraina. Ine Eriksen Søreide (H) mener en slik avtale kan gi Russland en mulighet til å styrke seg. Kristian Berg Harpviken fra Nobelinstituttet tror Trumps forsøk kan mislykkes, og peker på store forskjeller fra Trumps tidligere administrasjon. Samtidig understrekes viktigheten av europeisk samarbeid og forholdet mellom Europa og USA i Ukraina-konflikten.
2 måneder siden
Vladimir Putin sier Russland ikke har noe imot at Europa deltar i fredsforhandlingene om Ukraina, men hevder Europa selv nekter kontakt. Donald Trump åpner for europeiske styrker i Ukraina som del av en fredsavtale, og mener Putin vil akseptere dette. Emmanuel Macron er enig i at Europa kan garantere sikkerhet, men understreker behovet for avskrekking og håper på fortsatt amerikansk engasjement. Trump antyder at Ukraina kan måtte gi fra seg land, og gjentar påstander om at Europa har lånt penger til Ukraina, noe Macron korrigerer. Trump advarer om at konflikten kan eskalere til en verdenskrig.
1 måned siden
Etter et møte mellom Trump og Zelenskyj og et toppmøte i London er eksperter usikre på mulighetene for en våpenhvile i Ukraina. Frankrike og Storbritannia har foreslått en våpenhvile, men USA-ekspert Eirik Løkke påpeker at en avtale uten sikkerhetsgarantier er problematisk da man ikke kan stole på Putin. Professor Tormod Heier mener Europa må innse at USA er mer en megler enn en partner i konflikten. Iver B. Neumann mener Trump sitter med nøkkelen, og at Ukraina risikerer nye angrep fra Russland uten garantier.
1 måned siden
Europeiske ledere er samlet i London for å drøfte sikkerhetspolitikken i lys av et mulig skifte i USAs engasjement. Møtet følger etter kritikk fra USA og en tilspisset situasjon rundt Ukraina. Alastair Campbell fremhever Norges potensielle rolle i å konfrontere Putin, mens Espen Barth Eide understreker betydningen av Ukraina-krigen for Europas fremtid. Toppmøtet har som mål å etablere en strategi etter at Trump har skapt usikkerhet om USAs forpliktelser i NATO, noe som øker presset på europeiske ledere.
2 måneder siden
Artikkelen hevder at Europa må ta ansvar for egen sikkerhet i lys av Donald Trumps politikk, som svekker transatlantiske bånd og oppmuntrer Putin. Trumps utspill om Ukraina og Nato har skapt uro og splittelse, noe som har fått europeiske ledere til å diskutere hvordan de kan styrke sitt forsvar og støtte Ukraina. Europa må vise styrke og samhold for å motvirke russisk aggresjon og sikre en varig fred.
2 måneder siden
Russiske medier omtaler Donald Trumps uttalelser om Ukraina, men er forsiktige i sin tilnærming i påvente av instrukser fra Kreml. Inna Sangadzhieva fra Helsingforskomiteen påpeker at mediene viser Trump som en potensiell alliert, men er usikre på hans uforutsigbarhet. Trumps uttalelser om Zelenskyj som diktator har fått betydelig oppmerksomhet, og russiske medier siterer også Trumps påstand om at samtalene med Russland går bedre enn med Ukraina. Mediene tilpasser seg en ny virkelighet hvor USA ikke lenger fremstilles som hovedfienden, men utviser samtidig forbehold.
7 dager siden
Donald Trump har lagt fram en skisse til en fredsavtale som i praksis gir Russland kontroll over okkuperte områder i Ukraina, inkludert Krym-halvøya. Forslaget innebærer at Ukraina må avstå store landområder og ikke får oppfylt sitt ønske om Nato-medlemskap. Trump kritiserer Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj for å være vanskelig i forhandlingene, samtidig som han viser tegn til å miste tålmodigheten med diplomatiet. Visepresident J.D. Vance antyder at USA kan forlate forhandlingene hvis ikke Russland og Ukraina aksepterer forslaget. Flere vestlige land har uttrykt støtte til Ukraina, men USAs rolle virker usikker etter at utenriksminister Marco Rubio avlyste et viktig møte i London. Artikkelen advarer om at en slik avtale kan føre til en frossen konflikt som gagner Russland og svekker den transatlantiske alliansen, og understreker viktigheten av europeisk støtte til Ukraina.
1 måned siden
Europeiske statsledere er samlet i London for å diskutere Ukrainas sikkerhet etter et anspent møte mellom Zelenskyj og Trump i USA. Ursula von der Leyen understreker behovet for å ruste opp Europa. Storbritannia og Frankrike planlegger å diskutere en mulig fredsplan med Zelenskyj, som de vil legge frem for USA, men understreker at planen trenger amerikansk støtte. Møtet kommer etter at Trump beskyldte Zelenskyj for ikke å være klar for fred, noe som har ført til bekymring blant europeiske ledere for den transatlantiske alliansen.
2 måneder siden
Artikkelen belyser hvordan Trumps press på Europa for økt sikkerhetsansvar skaper et dilemma for Norge, som balanserer mellom USA og EU. Usikkerhet rundt USAs NATO-forpliktelser får eksperter til å anbefale at Europa vurderer alternativer, samtidig som de advarer mot å fremmedgjøre USA. Norsk utenrikspolitikk trues av splittelse i EU-spørsmålet. Artikkelen trekker frem Ukrainas ønske om en europeisk hær og Norges potensielle bidrag til USA gjennom etterretning og gassleveranser.
2 måneder siden
Donald Trump hevder at Ukraina startet krigen med Russland, noe som møter sterk kritikk fra eksperter som anklager ham for å gjenta russisk propaganda og undergrave Ukrainas posisjon. Trumps uttalelser kommer samtidig som han hevder å kunne løse konflikten raskt, men uten å inkludere Ukraina i forhandlingene. Analytikere frykter at Trump vil presse frem en avtale som er uakseptabel for Ukraina og Europa, og at USA vil redusere sin støtte. Samtidig signaliserer USA at Europa må ta et større ansvar for å støtte Ukraina militært og økonomisk, noe som kan føre til opprettelsen av en egen EU-hær.
2 måneder siden
Artikkelen analyserer hvordan Donald Trumps handlinger og uttalelser skaper usikkerhet rundt USAs forpliktelser overfor Europa og Ukraina. Trump har signalisert et mindre ansvar for europeisk sikkerhet og hatt en samtale med Putin uten å konsultere allierte, noe som har vakt bekymring. Dette skjer samtidig som Europas ledere møtes i München for å diskutere Ukrainas fremtid. Artikkelen argumenterer for at Europa må ta et større ansvar for egen sikkerhet gjennom økte forsvarsbudsjetter og styrket samarbeid, spesielt med tanke på usikkerheten rundt USAs fremtidige rolle og presset på det amerikanske demokratiet.
1 måned siden
Europeiske statsledere er samlet i London for å diskutere Ukrainas sikkerhet etter et turbulent møte mellom Zelenskyj og Trump i USA. Ursula von der Leyen understreker at Europa må ruste opp og styrke sitt forsvar, og at medlemslandene trenger større økonomisk handlingsrom. Macron, Starmer og Zelenskyj planlegger å diskutere en mulig fredsplan som de vil legge frem for USA, men Starmer understreker at amerikansk støtte er nødvendig. Møtet mellom Trump og Zelenskyj endte i krangling, noe som har ført til sjokk og støtteerklæringer fra europeiske ledere, som mener den transatlantiske alliansen er svekket.