Dropkick Murphys-vokalist Ken Casey mener USA er i stor fare og beskriver landet som et autoritært regime. Han har markert seg som en kritiker av Donald Trump, blant annet ved å konfrontere en Trump-supporter med opprinnelseslandet til vedkommendes MAGA-skjorte.
Casey uttrykker bekymring for økende begrensninger i ytringsfriheten og forteller at tilhengere opplever mer hets i gatene etter Trumps presidentskap.
Han håper å inspirere andre til å stå opp mot det han ser som en milliardærklasse som styrer landet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
10 dager siden
Artikkelen undersøker påstander om at Donald Trumps presidentskap fører USA i retning av en politistat eller et autoritært styre. Eksperter peker på Trumps angrep på rettsvesenet, undergraving av sivilsamfunnet og frie medier, samt ignorering av rettsavgjørelser som tegn på en farlig utvikling. Det uttrykkes også bekymring for Kinas økende innflytelse over USAs økonomi. Samtidig understrekes det at USA har sterke demokratiske tradisjoner, og at en motreaksjon mot Trumps politikk er sannsynlig.
29 dager siden
Neil Young frykter han kan bli nektet innreise til USA dersom han kritiserer Donald Trump. Artisten mener Trump er den verste presidenten i USAs historie, og uttrykker bekymring for at ytringsfriheten i USA er under press. Young, som har dobbelt statsborgerskap, er usikker på hvordan dette vil påvirke hans mulighet til å turnere i USA etter sin kommende Europa-turné. Han hevder at også andre canadiere risikerer innreiseforbud om de har kritisert Trump.
1 måned siden
Bernie Sanders uttrykker stor bekymring for USAs fremtid, og beskriver situasjonen som den mest skremmende i hans liv. Han kritiserer Donald Trump for å undergrave maktfordelingsprinsippet, samt Elon Musk og Jeff Bezos for å misbruke sin innflytelse over mediene. Sanders mener disse bidrar til en autoritær utvikling. Han har startet en ny kampanje for å bekjempe oligarkiet og fylle et ledervakuum i Demokratene. Sanders understreker at landet er i vanskeligheter og ønsker å bidra til å snu utviklingen.
29 dager siden
Neil Young frykter at det å kritisere Donald Trump offentlig kan føre til at han nektes innreise til USA. Artisten, som har dobbelt statsborgerskap, uttrykker bekymring for at ytringsfriheten er under press og at «ikke-eksisterende» lover brukes til å straffe de som er uenige med Trump. Han viser til at også canadiske borgere risikerer å bli nektet innreise om de har kritisert Trump. Young er redd for at en slik situasjon vil hindre ham i å gjennomføre sin planlagte USA-turné.
17 dager siden
Artikkelen omhandler Donald Trumps angrep på ytringsfriheten, inkludert å sparke en oberst etter kritikk av et visepresidentbesøk og nekte journalister adgang. USA skjerper også praksisen for visumsøknader basert på ytringer i sosiale medier, noe som skaper bekymring for manglende forutsigbarhet og vilkårlig håndheving. Artikkelen trekker paralleller til McCarthyismen og understreker viktigheten av å forsvare frie ytringer og støtte institusjoner som verner om dem.
1 måned siden
Professor Carl Henrik Knutsen mener Donald Trump følger en «diktator-oppskrift» for å svekke demokratiet, lik den man har sett i land som Russland og Tyrkia. Trump truer frie medier gjennom søksmål, presser sivilsamfunnet ved å mistenkeliggjøre demonstrasjoner, og angriper rettsvesenet ved å true dommere. En presidentordre om endringer i valgsystemet krever gyldig legitimasjon, noe som kan ramme grupper som stemmer demokratisk. Knutsen er overrasket over tempoet og brutaliteten, men ser et håp i at Trumps åpenhet kan mobilisere motstand.
2 måneder siden
Artikkelen diskuterer faren for demokratisk tilbakegang i USA under Trump, men argumenterer for at demokratiet fortsatt har gode sjanser til å overleve. Forfatteren fremhever at Trump-administrasjonen har satt i gang flere prosesser som undergraver demokratiet innenfra, som å svekke pressen, lovstyret og byråkratiet. Dette kan føre til en situasjon der valg ikke lenger er frie og rettferdige. Samtidig påpekes det at demokratier er robuste, spesielt i rike land med etablerte institusjoner, og at det finnes mange motkrefter som kan mobiliseres for å forsvare demokratiet. Forfatteren tror en for rask fremrykning fra Trumps side kan ha gjort flere oppmerksomme på faren, og at dette kan føre til økt motstand.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer bekymringer og ulike perspektiver knyttet til Donald Trumps andre periode som USAs president. Tidligere USA-korrespondent Anders Magnus beskriver Trump som en farlig og autoritær leder, og mener at USAs sikkerhetsgaranti ikke lenger er pålitelig. Ukraina-kommentator Jørn Sund-Henriksen frykter en mer aggressiv verdensorden under Trump. Nettavisen-journalist Henrik Heldahl argumenterer for at Norge bør fokusere på å opprettholde et godt forhold til USA, og mener at moralsk fordømmelse av Trump er kontraproduktivt. Artikkelen inviterer leserne til å delta i en åpen debatt om hvorvidt det er grunn til å frykte en ny Trump-periode.
26 dager siden
Demokratiforsker Carl Henrik Knutsen påpeker en global trend der demokratier svekkes innenfra, ofte initiert av valgte ledere som begrenser ytringsfrihet og rettsstatens uavhengighet. Han er bekymret for utviklingen i USA under Donald Trump, som følger en raskere autokratiseringsprosess enn vanlig. Knutsen understreker likevel at det er håp, og viser til land som Brasil, Maldivene og Zambia som eksempler på vellykkede demokratiske «u-svinger». Han fremhever at demokratier er robuste og kan styrkes gjennom økt bevissthet om deres verdi.
23 dager siden
Senator Bernie Sanders mener USA står overfor en moralsk og konstitusjonell krise, og at landet raskt beveger seg mot et oligarki der milliardærer styrer. Han uttrykker bekymring for Donald Trumps tanker om en tredje presidentperiode, og for milliardærenes økende innflytelse på politikken, og viser til Elon Musks rolle som rådgiver for presidenten. Sanders kaller dagens USA et «pseudo-demokrati» der rikfolk kan bruke millioner av dollar for å påvirke valg. Han har blitt en viktig stemme i anti-Trump-bevegelsen, og samler tusenvis på sine folkemøter.
2 måneder siden
Filosof Henrik Syse har tatt et oppgjør med de som støtter Donald Trump, og mener Trump har mange likhetstrekk med fascismen. Syse viser til Trumps uttalelser og hans visepresident J.D. Vances syn på woke-bevegelsen. Syse kritiserer Trump for å lyve og spre feilinformasjon, og sammenligner ham med konspirasjonsteoretikere. Han uttrykker også bekymring for hvordan moderne teknologi kan forsterke effekten av autoritære ledere. Syses frykt for krig har økt etter at Trump igjen har fått makt. Han åpner for at Trump paradoksalt sett kan bli en kandidat til Nobels fredspris dersom han bidrar til fred i Ukraina.
1 måned siden
Artikkelen omhandler bekymringer rundt det amerikanske demokratiet under Donald Trump, hvor han har trosset domstolsavgjørelser og angrepet advokatfirmaer. Dette skaper en konstitusjonell krise der maktfordelingen trues. Domstolene fremstår som den eneste motmakten, men det er frykt for at de vil gi etter for press. Samtidig er det et håp knyttet til høyesterettsdommer Amy Coney Barrett. Artikkelen understreker behovet for at rettsapparatet står opp mot Trump for å forhindre en utvikling mot autoritært styre.
2 måneder siden
Artikkelen utforsker faren for at USA under Donald Trump utvikler seg i retning av et diktatur. Den amerikanske grunnloven er ment å hindre maktkonsentrasjon, men Trumps handlinger utfordrer dette. Han forsøker å styre gjennom presidentordrer, krever politisk lojalitet, og reduserer statsapparatet. Artikkelen hevder at USA kan bli et diktatur dersom loven ikke respekteres, rettsvesenet svekkes, eller Kongressen blir en nikkedukke. Dette kan lede til en situasjon som ligner Russland, preget av oligarki og korrupsjon.
2 måneder siden
Donald Trumps uttalelser om at USA bør overta Gazastripen og flytte palestinere, har blitt møtt med sterk kritikk fra norske politikere. MDG og SV beskriver uttalelsene som «skremmende og farlige» og mener de kan føre til økt vold. Utenriksminister Espen Barth Eide understreker at Trumps forslag er i strid med USAs tidligere støtte til en tostatsløsning, hvor Gaza og Vestbredden inngår i en palestinsk stat. Samtidig avviser han spekulasjoner om at Jens Stoltenberg vil få en spesiell rolle i kontakt med Trump.
4 måneder siden
Den amerikanske jusprofessoren David Driesen fra Syracuse University advarer om at Donald Trumps kommende regjering kan utgjøre en alvorlig trussel mot demokratiet. Han kritiserer utnevnelsen av det han beskriver som inkompetente og manipulerbare personer til nøkkelposisjoner, og mener dette kan være et forsøk på å svekke myndighetene. Driesen trekker paralleller til autoritære regimer og uttrykker bekymring for at Trumps politikk kan skade både USA og internasjonale allianser som NATO. Han frykter også at Trump vil forsøke å straffeforfølge politiske motstandere og utfordre grunnloven for å sikre seg mer makt. Driesen oppfordrer Europa til å styrke sitt forsvar i møte med en mulig svekkelse av amerikansk støtte.