«Før mørket» er en norsk spillefilm basert på virkelige hendelser under borgerkrigen i Den sentralafrikanske republikk i 2013. Filmen følger et team fra Leger Uten Grenser, ledet av Linn (Kristine Kujath Thorp), som jobber på en klinikk i Bangui.
På julaften oppstår en spent situasjon når en muslimsk mann søker hjelp, og hjelpearbeiderne må balansere livreddende arbeid med vanskelige dilemmaer. Inspirert av Lindis Hurums bok, skildrer filmen konfliktene og utfordringene de står overfor, med en nervepirrende tidsfrist før mørkets frembrudd.
Filmen gir et innblikk i komplekse spørsmål knyttet til internasjonalt hjelpearbeid.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Eirik Svenssons «Før mørket» er en spennende thriller inspirert av Lindis Hurums memoarer fra Leger Uten Grensers arbeid i Den sentralafrikanske republikk. Filmen følger Linn Solberg (Kristina Kujath Torp) og hennes team som julaften 2013 står overfor et vanskelig dilemma: De må beskytte en muslimsk mann i en leir dominert av kristne, midt under en borgerkrig. Filmen skildrer de etiske utfordringene og spenningen som oppstår i forsøket på å redde ett liv før mørket faller. Anmelderen roser skuespillerprestasjonene, spesielt Torp, og fremhever filmens evne til å unngå klisjeer og stereotypiske fremstillinger.
2 måneder siden
Kristine Kujath Thorp spiller i «Før mørket», basert på den sanne historien om et angrep på Leger Uten Grensers feltsykehus i Bangui. Thorp spiller Linn, basert på Lindis Hurum, og fant det skremmende å leve seg inn i situasjoner der hun trodde hun skulle dø. Filmen skildrer 15 dramatiske timer da Hurum hadde ansvaret for sikkerheten da en mann kom inn med granater. Under researchen reiste teamet til Bangui med Leger Uten Grenser. Innspillingen i Cape Town var utfordrende med lange dager og rød sand.
28 dager siden
«Stoltenberg – Facing War» gir et innblikk i Jens Stoltenbergs siste år som generalsekretær i NATO, preget av Russlands invasjon av Ukraina og den påfølgende krisen i alliansen. Dokumentaren følger Stoltenberg tett i møter og forhandlinger med ledere som Erdoğan og Orbán, og viser hvordan han balanserer ulike interesser for å sikre enighet. Filmen fremhever Stoltenbergs diplomatiske evner og hans evne til å bygge broer, men berører også usikkerheten rundt NATOs fremtid, spesielt med tanke på et mulig comeback for Donald Trump. Til tross for alvoret i situasjonen, konkluderer filmen med at diplomati og samarbeid er avgjørende for å sikre fred og stabilitet.
1 måned siden
Dokumentarfilmen «Stoltenberg – Facing War» gir et unikt innblikk i Jens Stoltenbergs tid som Natos generalsekretær. Filmen viser hvordan Stoltenberg balanserte støtte til Ukraina med å opprettholde samholdet i Nato, til tross for ulike interesser og utfordringer fra medlemsland. Stoltenbergs diplomatiske evner og hans evne til å bygge relasjoner med ledere som Trump og Biden fremheves. Filmen viser også Stoltenbergs personlige engasjement og empati for Ukraina, som stammer fra hans erfaringer under Utøya-tragedien.
2 måneder siden
«No Other Land» er en dokumentar som utforsker undertrykkelsen av palestinere på Vestbredden gjennom en palestinsk aktivist og en israelsk journalist. Filmen viser hvordan israelske soldater deltar i ødeleggelse av palestinske hjem og landområder, ofte med juridisk begrunnelse. Den stiller spørsmål ved hvordan disse handlingene påvirker soldatene og det israelske samfunnet. Filmen belyser vennskapet og samarbeidet mellom aktivisten og journalisten, og den uforholdsmessige maktbruken. Selv om konflikten er kompleks, argumenterer filmen for medfølelse med de palestinske ofrene, og understreker at konflikten handler om mennesker.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler filmen «Veien hjem», der en dansk soldat ved navn Christian reiser til Syria for å finne sin sønn, som han mistenker har sluttet seg til ISIS. Christian er en erfaren soldat, men oppdraget er svært risikabelt i det uoversiktlige krigslandskapet. Filmen beskrives som et realistisk og intenst drama som viser krigens brutalitet og de ulike grupperingenes nådeløse rivalisering. I tillegg til å finne sønnen, handler Christians reise også om et oppgjør med hans egen fortid som soldat og fraværende far.
4 måneder siden
Dag Lindbeck og Kristine Haugen, to fremmede, samarbeidet om å gi livreddende førstehjelp til en mann som falt om på Gardermoen. De utførte hjerte-lunge-redning i flere minutter, veiledet av alarmsentralen via FaceTime, før helsepersonell tok over. Etter hendelsen opplevde de sterke ettervirkninger, inkludert mareritt og søvnvansker. De fikk hjelp gjennom et nytt prosjekt for oppfølging av førstehjelpere. Til tross for innsatsen, vet de ikke om mannen overlevde, noe de opplever som utilfredsstillende. Opplevelsen førte til et vennskap mellom de to.
2 måneder siden
Dokumentarfilmen «No Other Land» gir et innblikk i palestineres vanskelige situasjon på Vestbredden, og er en norsk-palestinsk Oscar-kandidat. Filmen er regissert av både israelere og palestinere, og følger den palestinske aktivisten Basel og den israelske journalisten Yuval i deres dokumentasjon av israelske overgrep. Gjennom sterke scener skildres angrep på hjem og skoler, og filmen formidler et palestinsk perspektiv på konflikten. Selv om produksjonen ble avsluttet før Hamas-massakren og Israels bombing av Gaza, fanger den essensen av det fortvilte sinnet som bidrar til den tilsynelatende uløselige konflikten.
4 måneder siden
Fastleger i Ålesund slår alarm om kritisk mangel på leger som fører til overbelastning og fare for kollaps i legevakten. Mange leger har fritak fra legevakt på grunn av høyt arbeidspress, og de gjenværende legene må ta flere vakter. Dette skjer samtidig som over 160 000 nordmenn står uten fastlege. Kommunen har økt antall vakter per lege, noe som forverrer situasjonen. Legene beskriver uforsvarlige arbeidsforhold med lange vakter og lite hvile. Allmennlegeforeningen erkjenner utfordringene, men mener situasjonen er stabilisert. Kommuneoverlegen oppfordrer til solidaritet blant legene, men legene mener det er behov for flere fastleger og faste leger på legevakten.
4 måneder siden
«Team Havnaa» er en norsk sportsfilm som forteller historien om brødrene Erling og Magne Havnaa. Magne ble verdensmester i boksing, mens Erling var kickbokser. Filmen skildrer deres liv, utfordringer og forholdet mellom dem. Den tar også for seg Erlings involvering i Nokas-ranet og Magnes tragiske død i en båtulykke. Filmen utforsker temaer som maskulinitet, forventninger og press i et boksemiljø. Den skildrer også det kriminelle miljøet og livet i en liten norsk by. Filmen veksler mellom tidslinjer og har en autentisk 80-talls estetikk.
4 måneder siden
Artikkelen gir et innblikk i hverdagen ved Storskog grensekontrollstasjon, en spennende og utfordrende arbeidsplass i Finnmark. Politiet, tollere og Forsvaret samarbeider tett for å kontrollere grensen mot Russland. Den spente situasjonen mellom Norge og Russland skaper en uforutsigbar hverdag, der de ansatte møter et bredt spekter av mennesker og situasjoner. Grensekontrollen er streng, spesielt for reisende fra land utenfor Schengen, og det er fokus på å avdekke smugling og ulovlig innreise. Samarbeid med internasjonale kollegaer, spesielt fra Finland, er viktig. Storskog er unik ved at den håndterer både landegrense, sjøgrense og flytrafikk.
14 dager siden
Den norske kirurgen Oliver Grundnes beskriver hjerteskjærende forhold ved et sykehus i Gaza, der mangel på medisiner, utstyr og mat setter pasientenes liv i fare. Stengte grenser hindrer humanitær hjelp, noe som fører til overfylte sykehus med underernærte pasienter, inkludert barn som trenger akutt behandling. Grundnes forteller om vanskelige situasjoner, som den siste dosen med livsviktig medisin til en nyfødt og nødvendigheten av å amputere lemmer på unge ofre for bombeangrep. Israel begrunner stengingen med at Hamas bruker sykehus til terror, noe som er tilbakevist. FN krever umiddelbar åpning av grensene for å unngå en humanitær katastrofe.
2 måneder siden
Artikkelen belyser den pågående debatten om aktiv dødshjelp i Norge, der helsepersonell er splittet. En overlege forteller om en pasient som fikk han til å endre syn på aktiv dødshjelp. Mens et flertall i befolkningen støtter legalisering, er mange helsepersonell skeptiske. Motstandere frykter vanskelige avgrensninger, vanskelige situasjoner for leger og at sårbare pasienter kan føle seg presset. Tilhengere argumenterer for at et tydelig regelverk kan sikre pasienters verdighet og selvbestemmelse, og viser til erfaringer fra land som har legalisert aktiv dødshjelp.
1 måned siden
«Onkel Jens» er en dramakomedie om kulturkollisjoner og innvandringspolitikk. Filmen følger Akam, en norsk-kurdisk historielærer, som får besøk av sin onkel Khdr fra Kurdistan. Onkelen, som kaller seg Jens, flytter inn i Akams kollektiv og skaper komplikasjoner. Akam mistenker at onkelen har skjulte hensikter og tar kontakt med UDI. Filmen skildrer konfliktene med både humor og alvor, og berører temaer som identitet og tilhørighet i det norske samfunnet. Skuespillerne Peiman Azizpour og Hamza Agooshi får ros for sine tolkninger.
2 dager siden
Krigsfilmen «Warfare» gir et intenst og ubehagelig innblikk i moderne krigføring. Filmen baserer seg på en virkelig hendelse og fokuserer på soldatenes opplevelse i strid.