Nordmenn planlegger å bruke mer penger på ferie i 2025, med et gjennomsnitt på 53. 150 kroner per husholdning.
Over seks av ti nordmenn planlegger sommerferie, og 22 prosent vil bruke mer penger enn i 2024. Mange prioriterer ferie, og få planlegger å låne penger til dette.
Bedre økonomiske tider, med reallønnsvekst og forventet rentekutt, bidrar til økt kjøpekraft. Spania er det mest populære utenlandske reisemålet, mens 63 prosent planlegger ferie i Norge.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Nordmenn forventes å bruke rekordhøye 53 150 kroner på ferie i 2025, en økning på 15 prosent fra året før. Ifølge Virke planlegger 64 prosent av befolkningen over 18 år å ta sommerferie, og halvparten av disse vil reise utenlands. Spania er det mest populære reisemålet, etterfulgt av Hellas, Sverige og Danmark. Egen økonomi og pris er de viktigste faktorene for valg av ferie, mens miljøhensyn har minst betydning. Det er en tendens til at nordmenn velger kortere og rimeligere ferier, selv om det totale antallet reiser øker. Økningen i feriebudsjettet skyldes forventninger om bedre økonomi og lavere renter.
3 dager siden
Mange nordmenn planlegger sommerferie i år, både hjemme og ute. Prisnivået varierer stort mellom ulike destinasjoner.
1 måned siden
Nordmenn planlegger sommerferien 2025 tidlig, og reiselivseksperter anbefaler å bestille tidlig for å sikre seg de beste prisene og tilgjengeligheten. Sør-Europa er fortsatt populært, men Tyrkia og Bulgaria trekkes frem som rimeligere alternativer. Å reise utenom fellesferien og unngå hjemreise på søndager kan redusere kostnadene. Reiseeksperter anbefaler familier å planlegge sammen, sette et budsjett og bruke sosiale medier for inspirasjon. Norge anbefales også som feriedestinasjon.
2 måneder siden
En fersk undersøkelse viser at de fleste nordmenn ikke lar økte renter og svak kronekurs stoppe sommerferieplanene. Reiselivsoperatører melder om økt salg, og forbrukerøkonomer påpeker at ferie er en prioritert utgift. Samtidig advarer de mot økt forbruksgjeld, da mange finansierer ferien med kredittkort. Undersøkelser viser at nordmenn heller kutter ned på andre utgifter for å opprettholde feriebudsjettet, spesielt for å skjerme ferie og julehandel.
4 måneder siden
Nordea forventer at en gjennomsnittsfamilie med to inntekter og boliglån vil oppleve økt kjøpekraft i 2024 og 2025. Dette skyldes blant annet lønnsøkning og forventede rentekutt. Selv om tall fra SSB og Norges Bank bekrefter denne trenden, understreker forskere at prisene fortsatt vil være høye, og at ikke alle vil oppleve denne økningen. Mange nordmenn er skeptiske til prognosene, men Nordea ser en økning i sparing blant kundene som forberedelse på økonomiske utfordringer.
4 måneder siden
SSB forventer at nordmenn vil få bedre råd i 2025, med en forventet lønnsvekst på 5,3 prosent i år og videre økning i kjøpekraft. De ser for seg fem rentekutt i 2025, som er mer optimistisk enn Norges Bank. Boligbyggingen har hatt en kraftig nedgang, men det er tegn til at fallet stopper opp. Den norske økonomien er i oppgang, hovedsakelig på grunn av økt kjøpekraft, lavere prisvekst og rentekutt. Internasjonal usikkerhet skaper likevel utfordringer for norsk eksport. Statsminister Støre bekrefter også at folk vil få mer å rutte med i 2025.
4 måneder siden
SSB forventer økt kjøpekraft for norske husholdninger frem mot 2027, noe som vil bidra positivt til norsk økonomi. De anslår fem rentekutt i 2025, som er mer optimistisk enn Norges Banks prognoser. Etter flere år med svak reallønnsvekst, ser det ut til at 2024 markerer et vendepunkt med høyere lønnsvekst enn prisvekst. Selv om rentene fortsatt er høye, forventes det at folk flest vil oppleve en forbedring i sin økonomiske situasjon. Husholdningenes konsum har begynt å ta seg opp etter en svak periode i 2023, noe som også bidrar til den positive økonomiske utviklingen.
3 måneder siden
Eksperter spår at boliglånsrenten vil synke til 3,75 prosent i 2025, men at boligprisene vil stige betydelig. Det forventes en boligprisvekst på seks prosent i 2025, og 15 prosent totalt i 2026 og 2027. Kronekursen forventes å holde seg svak, noe som vil gjøre utenlandsferier fortsatt dyre. Likevel forventes nordmenn å få økt kjøpekraft, med en lønnsvekst på rundt fire prosent og en inflasjon på rundt tre prosent. Arbeidsmarkedet forventes å holde seg stabilt med lav arbeidsledighet. Det er likevel usikkerhet knyttet til kronekursen.
1 måned siden
Nordmenn viser stor interesse for reiser i påsken og sommeren 2025, med økende bestillingstall sammenlignet med fjoråret. Kanariøyene og storbyer er populære reisemål, men Thailand opplever den største veksten. Til tross for økonomisk usikkerhet holder reisebudsjettene seg stabile, og mange velger destinasjoner som Tyrkia og Bulgaria på grunn av gunstige valutakurser. Den norske kronen er svak mot mange valutaer, men reisende kan dra nytte av dette i land som Japan og USA.
3 måneder siden
Reiseselskaper har startet årets store feriesalg med rabatter på reiser for 2025. Mange nordmenn planlegger ferie etter jul, og bestillingstallene øker fra 2. juledag. Det er spesielt gode tilbud for de som bestiller tidlig sommerferie i april, mai og juni. Mars peker seg ut som en god måned for billige reiser til Kanariøyene. Reiselivsmessen Travel Expo skal også bidra til økt reiselyst i januar.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer de mange fridagene nordmenn kan forvente i 2025, med potensielt 138 dager fri inkludert helger, ferie og helligdager. Eldre over 60 år kan få ytterligere fem dager fri. Norge er blant landene med flest ferie- og fridager i verden. Artikkelen gir en oversikt over helligdager og inneklemte dager i 2025, med spesielt fokus på påsken som starter 12. april og mai måned med flere fridager. Det understrekes at religiøse helligdager er viktige for nordmenn, og at forsøk på å fjerne disse kan føre til politisk opprør. Artikkelen oppfordrer leserne til å planlegge ferieåret 2025.
4 måneder siden
SSB har publisert prognoser som antyder økt kjøpekraft og lønnsvekst for nordmenn de neste tre årene. De forventer også fem rentekutt på 0,25 prosentpoeng i 2025, med det første kuttet tidlig neste år. Dette vil potensielt føre til betydelig lavere renteutgifter for boliglånskunder. For eksempel, et lån på 3 millioner kroner kan reduseres med 303 kroner per måned ved ett rentekutt, og hele 1471 kroner per måned ved fem rentekutt. Flere økonomer er uenige i SSBs prognoser og tror ikke Norges Bank vil kutte renten så mye. DinSide tilbyr en kalkulator for å beregne effekten av renteendringer.
4 måneder siden
En ny undersøkelse viser økt optimisme rundt nordmenns personlige økonomi for 2025. Sammenlignet med fjoråret, er det en markant økning i andelen som forventer bedre økonomi, mens færre frykter en forverring. Spesielt aldersgruppen 25-45 år er positive, mens de yngre er mer bekymret. Undersøkelsen indikerer også en sterk tro på boligprisvekst, særlig i Oslo, samt en økende sparevilje. Forventninger om lavere inflasjon, gode lønnsoppgjør og lavere rente bidrar til optimismen. Likevel er det fortsatt en del som sliter økonomisk.
4 måneder siden
SSB forventer fem rentekutt i 2025, noe som vil gi lavere renter og økt kjøpekraft for husholdningene. Dette kommer etter en periode med høy inflasjon og renteøkninger. Sjeføkonom i Handelsbanken mener imidlertid at fem kutt er i overkant, og tror Norges Bank vil være mer forsiktig med å senke renten. SSB anslår også en reallønnsvekst i 2025, da lønningene forventes å stige mer enn prisene. Norges Banks styringsrente er for tiden 4,5 prosent, og det forventes ingen endring ved neste rentebeslutning.
2 måneder siden
Nordmenn må forvente en dyrere vinterferie i utlandet, da kronen har svekket seg mot de fleste valutaer. Unntakene inkluderer Brasil, Egypt, Gambia, Mexico og Tyrkia, hvor kronen har styrket seg. Spania er det mest populære reisemålet. En seniorstrateg i Nordea Markets påpeker at dollarens styrke bidrar til den svake kronen, men ser for seg en potensiell bedring i 2026. Usikkerhet rundt rentekutt og geopolitiske hendelser som Ukraina-konflikten påvirker også kronekursen.