Artikkelen omhandler seksuell utpressing av gutter og menn, hvor kriminelle lurer dem til å sende nakenbilder og deretter truer med å offentliggjøre dem hvis de ikke betaler. Kripos har analysert et stort antall saker og funnet at ofrene ofte er unge, og at utpresserne opererer fra utlandet.
Konsekvensene for ofrene kan være alvorlige, inkludert psykiske problemer og selvmordstanker.
Politiet oppfordrer ofre til å ikke betale og anmelde forholdet, og etterlyser større engasjement fra sosiale medier og betalingsformidlere for å forebygge denne type kriminalitet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 dager siden
En ny type svindel sprer seg på sosiale medier og rammer unge gutter. Profesjonelle kriminelle utpresser gutter etter å ha lurt dem til å sende intime bilder.
28 dager siden
En ny rapport fra Kripos viser en økning i seksuell utpressing av menn og gutter, ofte med økonomisk motiv. I perioden 2023-2024 ble nesten 1900 nordmenn utsatt for dette, hvorav 98 prosent var gutter og menn. Det yngste offeret var bare 10 år gammel. Gjerningspersonene opererer hovedsakelig fra utlandet, som Nigeria, Elfenbenskysten og Filippinene, og utnytter kunstig intelligens for å målrette angrep mot personer med høy status eller formue. Økokrim understreker at dette er et alvorlig problem som krever samarbeid og mottiltak.
2 måneder siden
Politiet advarer om en ny trend der barn og unge utsettes for ulovlig fotografering og deling av bilder via falske lenker på sosiale medier. Ved å klikke på disse lenkene, som ser ut som de kommer fra TikTok eller Instagram, aktiveres kameraet på enheten, og bildet sendes til en Telegram-gruppe. Politiet har mottatt flere henvendelser og understreker at deling av slike bilder er ulovlig uten samtykke. De oppfordrer til å være forsiktig med ukjente lenker og minner om at metoden kan brukes til utpressing.
4 måneder siden
Kripos rapporterer om en økning i antall meldinger om mindreårige som selger sex, men dette fører ikke til flere straffesaker. Mange unge skammer seg og søker ikke hjelp, selv etter alvorlige hendelser. En 21-årig kvinne forteller om overgrep da hun var 15, og uttrykker usikkerhet rundt samtykke. Politiet er bekymret for at barn møter gjerningspersoner med tidligere seksuallovbrudd. De mangler kapasitet og prioriterer ikke alltid disse sakene, noe som kan føre til at terskelen for sugardating senkes.
2 måneder siden
Artikkelen tar for seg den økende mobbingen blant unge, spesielt på nett og sosiale medier. Den viser til en elevundersøkelse som bekrefter at mobbing øker, og at skolens tiltak ofte ikke hjelper. Det understrekes at mobbing ikke bare skjer på skolen, men også digitalt, hvor anonymitet og mangel på pauser forverrer situasjonen. Forfatteren påpeker at mange normaliserer nettmobbing, men at dette er uakseptabelt og må tas på alvor. Peder Angel-saken trekkes frem som et tragisk eksempel på hvor alvorlig mobbing kan være. Artikkelen oppfordrer alle til å ta ansvar og stå imot mobbing, både på nett og i virkeligheten.
2 måneder siden
Politiets nettpatrulje advarer om skadelige lenker som spres på sosiale medier, spesielt blant ungdom. Disse lenkene kan aktivere kameraet på enheten din og ta bilde av deg, som deretter deles i ulike grupper uten ditt samtykke. Lenkene kamufleres ofte som meldinger fra populære plattformer som Snapchat, Instagram eller TikTok for å lure brukere til å klikke. Politiet oppfordrer sterkt til å unngå å klikke på ukjente lenker. Tidligere har lignende hendelser funnet sted, hvor bilder er tatt og delt uten tillatelse, noe som potensielt kan føre til utpressing og misbruk.
2 måneder siden
I travsporten har flere unge kvinner meldt om sexpress og overgrep fra menn med makt. Trener Heidi Moen har mottatt henvendelser om seksuell omgang med mindreårige, trusler og sjikanerende meldinger. Menn utnytter sin posisjon for å skaffe seg seksuelle tjenester fra sårbare jenter som drømmer om en karriere i sporten. Det Norske Travselskap (DNT) tar saken alvorlig og understreker at de har nulltoleranse for trakassering, mobbing, vold og overgrep. Saken skal diskuteres i et styremøte.
21 dager siden
Artikkelen tar for seg hvordan gutter påvirkes av den digitale verden, spesielt av figurer som Andrew Tate. En rapport fra Reform viser at mange gutter eksponeres for Tates budskap, ofte utilsiktet, og selv om de fleste tar avstand fra det mest kvinnefiendtlige, appellerer deler av budskapet. Dette skyldes en usikkerhet rundt mannsrollen og et savn etter tydelige forventninger og retning. Artikkelen understreker viktigheten av å forstå hva guttene søker og finner hos slike figurer, og behovet for positive og nyanserte maskuline forbilder samt trygge arenaer for samtale om identitet og psykisk helse.
4 måneder siden
Artikkelen diskuterer hvordan unge mennesker, som Marius Høiby, kan bli involvert i kriminelle miljøer og destruktive livsstiler. Det fremheves at det er stadig vanligere at personer fra de øvre samfunnslag omgås kriminelle, og at narkotikahandel i sosiale settinger kan føre til betalingsproblemer og tvang. Unge mennesker med narkotikagjeld kan bli presset til å yte seksuelle tjenester eller utføre kriminelle handlinger. Artikkelen konkluderer med at narkotikagjeld er vanskelig å slette, og kan føre til en ond sirkel som er vanskelig å komme seg ut av.
1 måned siden
Politiet advarer om en økende trend der kriminelle nettverk bestiller voldsoppdrag i Norge, ofte utført av unge svensker. Disse voldshandlingene, inkludert drap, utføres for summer fra 150.000 til 250.000 kroner. Nå bestiller også norske kriminelle vold mot hverandre. Politiet frykter at norsk ungdom kan bli rekruttert til slike oppdrag. Bakgrunnen i Sverige er dårlige fremtidsutsikter, lavt straffenivå og raske penger. Politiet styrker det nordiske samarbeidet og jobber med å overvåke digitale plattformer for å forebygge og avdekke voldskriminaliteten.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler økende grov ordbruk og mobbing blant barn og unge, både i skolen og på nettet. Mobbeombudet i Vestland observerer at mobbespråket blir mer grenseløst, også i barneskolen. En rektor i Asker iverksatte tiltak mot stygg ordbruk etter tilbakemeldinger om problemet. Medietilsynets rapport viser at stadig flere barn får tilgang til mobil tidlig, noe som sammenfaller med økning i digital mobbing. Undersøkelser viser at mange unge opplever stygge kommentarer og negative hendelser på nettet, og at dette rammer de yngste tenåringene hardest.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler æreskultur og negativ sosial kontroll som en alvorlig trussel mot barns frihet og rettigheter. Det fremheves at dette er et voksende problem, med en økning i antall registrerte saker. Mange unge lever dobbeltliv for å tilpasse seg familiens krav, noe som fører til psykisk belastning. Artikkelen understreker behovet for tidlig innsats, med mangfoldsrådgivere i barnehager og skoler, samt opplæring av lærere og andre i førstelinjetjenesten. Det er også viktig med lavterskeltilbud for familier med verdikonflikter og at avvergeplikten gjøres bedre kjent for å beskytte barn og unge.
18 dager siden
Artikkelen utforsker hvorfor mannlige strippere synes å være mer akseptert enn kvinnelige, og argumenterer for at denne dobbeltmoralen kan ha negative følger for unge menn. Den belyser kroppspress og mangel på positive rollemodeller som gutter opplever, noe som kan drive dem mot skadelige miljøer. Forfatteren oppfordrer til økt oppmerksomhet rundt disse skjevhetene og en aktiv lytting til unge menns perspektiver, samt en refleksjon over underholdningsverdien av mannlige strippere.
21 dager siden
En undersøkelse viser at mange unge har hatt kvelningssex, men artikkelen stiller spørsmål ved hvor frivillig dette egentlig er. Normalisering av vold i porno fører til utydelige grenser og øker risikoen for overgrep. Forfatterne etterlyser bedre seksualitetsundervisning i skolen, en samtykkelovgivning og nasjonale kampanjer for å fremme tryggere sexvaner. Artikkelen understreker behovet for å lytte til unge og gjøre kunnskap om grensesetting til en del av utdanningen, slik at færre opplever seksuelle traumer.
2 måneder siden
En bølge av historier om overgrep og seksuell trakassering i travsporten har kommet frem i lyset. Unge kvinner forteller om uakseptabel oppførsel fra menn i maktposisjoner. Travtrener Heidi Moen har mottatt over hundre henvendelser og deler anonymiserte utdrag på sosiale medier. Historiene omhandler seksuell omgang med mindreårige, tilsendte bilder av erigerte peniser og trusler. Det Norske Travselskap (DNT) sier de har nulltoleranse for trakassering og oppfordrer til å melde fra til varslingstjenesten eller politiet. DNT erkjenner et forbedringspotensial og vil diskutere saken videre.