Biskop Mariann Budde takker for støtten etter at hennes preken om barmhjertighet for skeive, innvandrere og fattige vakte sterke reaksjoner fra president Donald Trump. Trump kalte talen «ufyselig» og mente kirken skyldte en unnskyldning.
Stephen Adom, leder for Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold (Fri) i Norge, roser Buddes mot og deler hennes bekymring om at Trumps retorikk skaper frykt også i Norge.
Budde oppfordrer til samhold og støtte for de som ikke klarer å stå alene.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Etter en gudstjeneste der biskop Mariann Budde kritiserte Trumps politikk overfor skeive, innvandrere og fattige, svarte Trump med å kalle henne «såkalt» og mente hun hadde en «ufyselig tone». Stephen Adom, leder for Fri, uttrykker bekymring for skeives rettigheter og mener Trumps retorikk skaper frykt også i Norge. Trump har signert presidentordre som fjerner rettigheter for transpersoner og ikke-binære, og beordret permittering av føderalt ansatte som jobber med mangfold, likeverd og inkludering. Adom mener Trump har gjort knefall for religiøse fundamentalister, men peker på at det finnes motkrefter internasjonalt.
3 måneder siden
Donald Trump kritiserer biskop Mariann Budde etter en gudstjeneste der hun ba om barmhjertighet for skeive og fattige. Trump kaller Budde en 'såkalt biskop' og en 'venstreradikal Trump-hater' på Truth Social, og mener hun hadde en 'ufyselig tone'. Bakgrunnen er en gudstjeneste i Washington National Cathedral dagen etter Trumps innsettelse, der Budde uttrykte bekymring for skeives sikkerhet. Trump har også lagt ned alt arbeid med mangfold, likeverd og inkludering i det offentlige, og definerer kun to kjønn. Trump mener Budde burde fokusert på illegale innvandrere og krever en offentlig unnskyldning fra henne og kirken.
3 måneder siden
Under en innsettingsgudstjeneste i Washington National Cathedral kritiserte biskop Marianne Edgar Budde president Donald Trump for hans politikk mot LHBT-personer og migranter. Hun ba Trump vise nåde overfor disse gruppene, noe som førte til at hun ble hyllet av LHBT-organisasjoner for sitt mot. Trump svarte med å kritisere biskopen og kalte henne en 'hardnakka Trump-hatar'. Kritikken kom etter at Trump hadde innført politikk som begrenser rettighetene til LHBT-personer og migranter, inkludert en presidentordre om at føderale myndigheter kun anerkjenner to kjønn. Biskopens tale har skapt debatt og engasjement, og har blitt sett på som et viktig innspill i diskusjonen om menneskerettigheter.
3 måneder siden
Under en nasjonal bønneseremoni oppfordret biskop Mariann Edgar Budde president Donald Trump til å vise nåde overfor landets innbyggere, spesielt LHBT-personer og migranter. Hun uttrykte bekymring for deres sikkerhet og minnet om viktigheten av barmhjertighet. Dette skjedde dagen etter Trumps innsettelse, der han blant annet slo fast at regjeringen kun anerkjenner to kjønn, og erklærte nasjonal krisetilstand ved grensen til Mexico. Trump har også iverksatt tiltak for å begrense asylmuligheter og utvise papirløse migranter. Etter seremonien uttrykte Trump misnøye med gudstjenesten.
2 måneder siden
Artikkelen omhandlar spliden i Kristen-Noreg grunna Donald Trump si rolle i å revitalisere kristendommen. Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk åtvarar mot å la seg blende av Trump, og meiner fleire kristne har gitt etter for autoritære lengslar. Andre meiner han har stått fast i forsvaret av kristne verdiar, ufødde liv og Israel. Undersøkingar viser at mange kristne støtta Trump under det amerikanske valet. Reaksjonane er delte, der nokon takkar for tydeleg tale, medan andre meiner Selbekk har gått seg vill. Kyrkjerådet understrekar at kyrkja skal romme ulike politiske meiningar, men protesterer når grunnleggjande verdiar blir trua. Selbekk presiserer at han ser positivt på at kristne kjempar for det dei trur på politisk, men meiner Trump er ein autoritær og udemokratisk leiar.
3 måneder siden
Ungdomspartiledere kommenterer Donald Trumps innsettelsestale. KrFU-lederen støtter Trumps syn på at det kun finnes to kjønn, og mener enkelte KrF-velgere er positive til Trumps tydelighet i familieverdier. Frp har flest velgere som ser positivt på Trumps innvirkning, men FpU-lederen er uenig i mange av Trumps synspunkter. Senterungdommen ser likheter med Trump i ønsket om nasjonal kontroll og mener det er positivt at Trump står fast ved sine valgløfter. De ønsker også et styrket samarbeid med USA og oppfordrer forsvarsministeren til å invitere USAs forsvarsminister til Norge.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer bekymringer og ulike perspektiver knyttet til Donald Trumps andre periode som USAs president. Tidligere USA-korrespondent Anders Magnus beskriver Trump som en farlig og autoritær leder, og mener at USAs sikkerhetsgaranti ikke lenger er pålitelig. Ukraina-kommentator Jørn Sund-Henriksen frykter en mer aggressiv verdensorden under Trump. Nettavisen-journalist Henrik Heldahl argumenterer for at Norge bør fokusere på å opprettholde et godt forhold til USA, og mener at moralsk fordømmelse av Trump er kontraproduktivt. Artikkelen inviterer leserne til å delta i en åpen debatt om hvorvidt det er grunn til å frykte en ny Trump-periode.
25 dager siden
Petter Stordalen holdt en tale på Arbeiderpartiets landsmøte der han kritiserte Donald Trumps politikk. Stordalen mente Trumps syn på mangfold, likestilling og inkludering var et dårlig forretningsmessig valg. Han understreket viktigheten av et inkluderende arbeidsliv og advarte mot utenforskap og polarisering, som han mener er farlig for demokratiet og tilliten i samfunnet. Stordalen oppfordret alle til å ta ansvar for å motvirke negative tendenser i den geopolitiske utviklingen, uavhengig av politisk ståsted, og avsluttet med et sitat om barmhjertighet.
1 måned siden
Artikkelen diskuterer utfordringen for kristne med å balansere politiske sympatier og etiske verdier, spesielt knyttet til støtten til Donald Trump. Selv om Trump har fremmet enkelte politiske standpunkter som konservative kristne støtter, stilles det spørsmål ved om hans manglende respekt for sannhet, etikk og menneskerettigheter gjør ham til et passende forbilde. Flere kristne ledere, som Vebjørn Selbekk og Bjarte Ystebø, har trukket tilbake sin støtte, og filosofer som Henrik Syse understreker viktigheten av å forsvare demokratiets grunnverdier. Artikkelen oppfordrer kristne til å revurdere sin støtte til Trump og prioritere etisk og moralsk ansvarlighet.
3 måneder siden
Etter Donald Trumps innsettelse holdt Elon Musk en tale der han takket forsamlingen for å ha stemt på Trump. Under talen gjorde Musk en håndbevegelse som har skapt sterke reaksjoner. Kroppsspråkekspert Vidar Hansen mener bevegelsen, der armen strekkes ut med håndflaten ned, minner sterkt om en nazi-hilsen. USA-ekspert Eirik Løkke påpeker også likheten med fascistisk hilsen og mener det er vanskelig å tro at Musk ikke er klar over dette. Musk har foreløpig ikke kommentert anklagene. Det spekuleres i om det er en bevisst provokasjon eller et uttrykk for en hjertelig hilsen.
2 måneder siden
President Trumps omtale av Ukrainas president Zelenskyj som diktator har utløst sterke reaksjoner og bekymring, spesielt i Europa. Denne uttalelsen står i skarp kontrast til tidligere forsikringer fra Trumps administrasjon om viktigheten av Nato-samarbeidet og støtte til Ukraina. Mens noen republikanere ser Trumps utspill som en bevisst strategi for å svekke motparter før forhandlinger, frykter andre at det undergraver USAs moralske posisjon og skaper intern splittelse. Trumps diplomater og statsråder opplever at de må navigere i et vanskelig farvann som følge av presidentens uttalelser.
2 måneder siden
Norske politikere reagerer sterkt på Donald Trumps behandling av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Statsminister Jonas Gahr Støre avviser Trumps påstander om at Zelenskyj gambler med en tredje verdenskrig, og understreker behovet for fortsatt støtte til Ukraina. Ine Eriksen Søreide (H) fordømmer Trumps oppførsel som uverdig og oppfordrer Europa til å stå sammen med Ukraina. Guri Melby (V) beskriver situasjonen som deprimerende og mener Norge og Europa må øke sin støtte. Bjørnar Moxnes (Rødt) konkluderer med at Norge ikke kan stole på USA som en sikkerhetsgaranti.
3 måneder siden
I en debatt om Donald Trumps første døgn som president, uttrykte ledere for flere ungdomspartier bekymring for hans presidentskap. AUF-leder Gaute Børstad Skjervø frykter at Trumps ønske om å ta kontroll over Panama-kanalen kan føre til krig. FPU-leder Simen Velle mener dette er en forhandlingstaktikk. Rød Ungdom-leder Amrit Kaur understreker viktigheten av Norges sikkerhet og mener Norge må bli mer selvstendig. Skjervø støtter dette og mener små land som Norge er i fare. Debatten viser en generell usikkerhet rundt Trumps presidentskap og dets konsekvenser for Norge og verden, samt uenighet om hvorvidt Trumps handlinger er reell krigsfare eller forhandlingstaktikk.
3 måneder siden
Village People har takket ja til å opptre på flere arrangementer i forbindelse med Donald Trumps innsettelse som president, noe som har skapt sterke reaksjoner. Bandet begrunner valget med et ønske om å samle landet gjennom musikk, til tross for at de ikke støttet Trump i valget. Nyheten har ført til kritikk fra LHBT-forkjempere, som føler seg sviktet av bandet. Flere profilerte personer har uttrykt sin misnøye på sosiale medier, og bandet blir omtalt som «svikere» av enkelte fans. Village People skal opptre på Trumps seiersrally og på gallaer i Washington.
3 måneder siden
Jens Stoltenberg reagerer på Donald Trumps innsettingstale og beskriver den som mer uforsonlig og hardere enn forventet. Han bemerker også at Trump ikke nevnte NATO i talen. Statsminister Jonas Gahr Støre er bekymret for Trumps planer om å innføre tolltariffer. SV og MDG kritiserer Trump og ønsker tettere bånd til EU. Russland signaliserer dialogvilje med USA, mens Kina forbereder mottiltak. Ukraina håper Trump vil bidra til fred. Flere europeiske ledere uttrykker bekymring, mens andre stormakter inntar en mer avventende holdning.