En tur med de røde turistbussene i Haugesund gir et unikt innblikk i byens hverdagsliv og arkitektur. Turen starter på Risøy og går gjennom ulike bydeler, hvor passasjerene får se både velstelte hager, boligområder og byens landemerker som rådhuset og Høyblokkene. Guidingen tilbys på flere språk, men imponerer få.
Turistene tar bilder av både det spektakulære og det hverdagslige, og får et nært blikk inn i folks private hjem og liv. Selv om turen koster over 400 kroner, oppleves den som en eksotisk utflukt i egen hjemby.
Forfatteren reflekterer over byens historie, kultur og forskjeller mellom velholdte og forfalne områder, samtidig som han møter internasjonale turister som stiller spørsmål om lokal kultur og severdigheter. Turen avsluttes uten stor applaus, men med en følelse av at Haugesund har mye å by på for både innbyggere og besøkende.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Artikkelforfatteren deltok på Bergen LitFest og beskriver sine opplevelser fra litterære byvandringer i Bergen. Spesielt vandringen i Karl Ove Knausgårds fotspor, ledet av professor Frode Hemlich Pedersen, ga et innblikk i Knausgårds studietid i Bergen, selv om noen faktafeil ble avdekket. Forfatteren reflekterer over hvordan virkelighetslitteraturen har visket ut grensene mellom forfatterens liv og litterære karakterer. En annen vandring fokuserte på Bergens generelle litterære landskap, inkludert besøk til kjente forfattere og steder knyttet til både døde og levende bergenske forfattere. Til slutt oppfordres leserne til å dele sine tanker om litterære vandringer.
1 måned siden
Artikkelen reflekterer over Gran Canarias status som feriedestinasjon, og spør om øya har gått fra å være harry til hipp. Forfatteren deler sine observasjoner fra en nylig reise, og beskriver møter med ulike typer turister. Hun observerer et skille mellom ulike samfunnsgrupper på øya, men fremhever at det å være "harry" kan være frigjørende. Forfatteren konkluderer med at Gran Canaria fortsatt er et populært valg for mange nordmenn, spesielt de som søker en rask og sikker vinterferie. Hun anbefaler å utforske øyas mindre kjente områder for å unngå de mest turistpregede stedene.
4 dager siden
Norsk reiseliv ser mot stjernehimmelen som en ny turistattraksjon. Eksperter mener astroturisme har stort potensial i Norge.
1 måned siden
Artikkelen utforsker Arguineguín på Gran Canaria, et populært reisemål for nordmenn, og trekker paralleller til Tromsøs økende turisme. Den beskriver hvordan masseturismen påvirker lokalsamfunnet, spesielt boligmarkedet og levekostnadene for kanariere. Gjennom intervjuer med fastboende nordmenn, eiendomsmeglere og representanter fra Sjømannskirken, belyses både fordeler og ulemper ved turismen. Artikkelen tar også opp temaer som bærekraft, fordeling av inntekter, miljøutfordringer og sosiale utfordringer knyttet til den store tilstrømningen av turister. Til slutt gir den råd til Tromsø om hvordan man kan utvikle en mer bærekraftig turisme.
1 måned siden
«Den fantastiske bussen» av Jakob Martin Strid er en stor barnebok om vennene Spir og Taku som bygger en buss for å finne en kur mot den syke Timo. Boken, som har tatt 15 år å lage, er illustrert og skrevet for hånd. På reisen møter de en diktator og berører temaer som ulikhet og miljøødeleggelse. Strid vektlegger fellesskap og mot, og boken har en varm, humanistisk tone. Den inviterer også til samtaler om tyngre temaer som religion og lykke, presentert i en lett og tilgjengelig stil.
1 måned siden
«Den fantastiske bussen» av Jakob Martin Strid anmeldes med terningkast 6 for sine imponerende illustrasjoner og sitt fokus på fellesskap og kreativitet. Boken, som vant Nordisk råds litteraturpris, tar leseren med til en postapokalyptisk verden hvor en gruppe mennesker bygger en buss for å finne et nytt hjem. Anmelderen roser bokens detaljrikdom og håndverksmessige kvalitet, men påpeker at layouten ikke alltid er like intuitiv og at boken inneholder en scene med voksne som deler en joint. Boken har vakt oppsikt med sin høye pris, men beskrives som en visuell nytelse som treffer leseren rett i hjerterota.
4 måneder siden
VG har gitt tre unge reisende hvert sitt engangskamera for å dokumentere sine opplevelser, inspirert av den virale TikTok-kontoen Life On Film. Prosjektet inkluderer bilder fra en tur til Zanzibar, snowboardeventyr med Debora og en reise i Norge med Oceane. Bildene gir et unikt innblikk i hvordan ulike mennesker opplever sine reiser, både nært og fjernt. VG oppfordrer leserne til å gi tilbakemelding om de ønsker flere slike saker.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler en økende interesse for «mørk turisme» i Ukraina, der turister besøker krigsherjede områder. Brødrene Terje og Johan Løkken reiste til Kyiv-regionen for å se områdene som var under russisk okkupasjon. Reiseoperatører tilbyr nå guidede turer til steder som Butsja, Irpin og Hostomel, der turister får se ødeleggelsene og høre historier fra krigen. En del av inntektene fra disse turene går til det ukrainske forsvaret. De fleste som deltar på turene er menn, og mange kommer fra Tyskland. Reiselederen håper at disse turene kan øke bevisstheten om krigen og ønsker å lage minnemuseer etter krigens slutt.
1 måned siden
Nettavisens anmeldere gir to bøker full score denne uken. Mirja Unges «Hundenetter» tar leseren med til et utkantstrøk i Sverige hvor hovedpersonen Nadja konfronterer fortiden. Anmelderen fremhever Unges unike stemme og intense språk. Iida Turpeinens «Sjøkuer og andre utryddelser» utforsker menneskets innvirkning på naturen gjennom historien om et sjøkusjelett. Boken beskrives som en spesiell roman med et levende språk, oversatt av Mikael Holmberg.
3 måneder siden
Nordlyset viste seg flere steder i Sør-Norge onsdag kveld, og flere lesere meldte om en fargerik himmel. Aurora borealis var synlig i Rogaland, Buskerud og Innlandet, til tross for at Kp-indeksen ikke var spesielt høy. Kamilla Wehrmann forteller at hun oppdaget nordlyset tilfeldig og beskriver det som 'episk'. Hun har tatt flere turer ut for å dokumentere fargehimmelen.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler turisters reaksjoner på høye priser i norske skianlegg, spesielt i Hemsedal og Trysil, hvor dagskort kan koste over 700 kroner. Prisene sammenlignes med utlandet, og turister vurderer alternativer som sesongkort og Airbnb for å spare penger. Enkelte påpeker at det er dyrt å drive skianlegg i Norge, og at anleggene forsøker å tilby mer enn bare skikjøring, som terrengparker og bedre serveringssteder. Artikkelen forteller også om en 16-åring som fikk bindingen ødelagt, men raskt fikk hjelp på Geilo. Slaatta Skisenter tilbyr også gratis hjelmer for å øke sikkerheten.
1 måned siden
Barneboken «Den fantastiske bussen» av Jakob Martin Strid er utsolgt fra forlagets lager allerede før lanseringen i Norge. Boken, som vant Nordisk råds litteraturpris, veier 2,5 kilo og koster 999 kroner. Bokens høye pris skyldes at den er håndinnbundet i Tyskland og trykket på kvalitetspapir. Forlaget Vigmostad & Bjørke vurderer å trykke et nytt opplag av den eksklusive utgaven, og vil også gi ut en rimeligere versjon til høsten. Bokanmelder Kristine Isaksen mener boken er verdt prisen, og bokhandlere melder om stor interesse, selv om prisen er uvanlig høy for en barnebok. Boken handler om en gutt som trenger helbredelse og en fantastisk reise.
1 måned siden
Artikkelen følger Karl Ove Knausgård under boklanseringen av «Nattskolen» i Tyskland, hvor han opplever stor oppmerksomhet og interesse. Knausgård forteller om sin tidligere sceneskrekk og hvordan han nå har blitt mer komfortabel med å opptre offentlig. Han reflekterer også over Dag Solstads betydning for norsk litteratur i forbindelse med Solstads bortgang, og han skal holde tale i bisettelsen. Knausgård deler sine tanker om kunstens og litteraturens rolle, og avslører at han jobber med det sjette bindet av «Morgenstjernen», uten å vite hvor mange bøker serien til slutt vil bestå av.
4 måneder siden
Rødøyløva har blitt utnevnt til Norges sjette nasjonale turiststi, og slutter seg til en eksklusiv liste med steder som Preikestolen og Trolltunga. Denne statusen gir stien et kvalitetsstempel og statlig støtte til vedlikehold. Ordningen ble etablert i 2017 for å håndtere slitasje på populære stier. Stortingsrepresentant Bjørnar Skjæran og ordfører Ingen Monsen uttrykker stor glede over nyheten, og ser store muligheter for reiselivet i regionen. Nasjonale turiststier skal sikre god skilting og informasjon for en trygg turopplevelse. Statusen må fornyes hvert femte år.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler økende reisetrender som natturisme, «silent travel» og «sleep tourism», der Nord-Norge er en attraktiv destinasjon. Utenlandske overnattinger har økt kraftig, og reiselivsaktører tilpasser seg. Likevel er det utfordringer knyttet til infrastruktur, som toalettmangel, parkering og vinterveiforhold. Samarbeid mellom næringsliv og offentlige aktører er nødvendig for å håndtere den økende turismen og sikre gode opplevelser for besøkende. Artikkelen belyser også at mange turister søker ro og naturopplevelser vekk fra overfylte turistmål.