Helga Christine Moksheim Saltveit har funnet styrke i fjellturer etter at hennes sønn Sindre tok sitt eget liv i 2018. Hun besteg nylig Kilimanjaro til minne om Sindre, og for å samle inn penger til Unge LEVE, en organisasjon som støtter unge etterlatte etter selvmord.
Helga er aktiv i LEVE og arrangerer samlinger for etterlatte i Rogaland. Hun forteller at åpenhet rundt selvmord er viktig for å forebygge nye tilfeller, og at det å snakke sammen kan redde liv.
Hun har registrert over 200 topper i appen Fjelltoppjakten, men anslår å ha besteget mellom 300 og 400 fjelltopper.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Kristin Harila, kjent for å ha besteget verdens 14 høyeste fjell, deltok nylig i «Mesternes mester» hvor hun fikk interesse for dans. Hun måtte avbryte sin solotur til Sydpolen på grunn av en ryggskade. Harila forbereder seg nå på å ta imot de to sønnene til sin avdøde sherpa, Tenjen, som omkom i et snøras. Hun har også opprettet en stiftelse i hans navn for å fremme sikkerhet for sherpaer. Harila beskriver 2024 som et krevende år, men ser frem til en sledetur over Finnmarksvidda.
3 måneder siden
Fjellklatrer Kristin Harila har hatt et krevende år. Hun mistet sin nære venn og sherpa, Tenjen Lama Sherpa, i et snøskred i 2023. Harila måtte også avbryte en ekspedisjon til Sydpolen på grunn av en ryggskade. Til tross for disse utfordringene, har hun tatt initiativ til å hjelpe sherpaens to sønner, som skal flytte til Norge for å gå på skole. Harila har også startet en stiftelse som skal jobbe for å bedre sikkerheten i fjellene. Hun deltok nylig i «Mesternes mester», men ble slått ut.
2 måneder siden
Ti år etter at 13 år gamle Odin tok sitt eget liv som følge av mobbing, opplever moren, Katrine Olsen Gillerdalen, at samfunnet ikke har lært nok. Mobbetallene er verre enn noen gang, spesielt i sosiale medier. Familien understreker viktigheten av åpenhet og at voksne tar ansvar for å forebygge mobbing. Odins søster, Tuva, engasjerer seg mot mobbing og minnes broren gjennom felles interesser. Katrine har bearbeidet sorgen ved å fokusere på gode minner og engasjere seg i kampen mot mobbing. Hun har nå bestemt seg for å flytte fra huset der Odin vokste opp, men tar med seg minnene videre.
3 måneder siden
Maud Angelica Behn, datter av avdøde Ari Behn, har startet en foredragsturné der hun snakker åpent om sin sorg etter farens selvmord. Hun ønsker å bidra til å endre måten vi snakker om selvmord på, ettersom selvmordstallene i Norge har økt. I 2023 tok 693 mennesker sitt eget liv, en økning på 13,5 prosent fra året før. Det er kjent at pårørende til selvmordsofre har økt risiko for psykiske problemer og selvmord. Maud Angelica, som selv mistet sin far i 2019, deler sine erfaringer for å skape åpenhet rundt temaet. Hun er klar over at hun kan møte kritikk, men håper at hennes innsats kan bidra til å redde liv. Foredraget hennes er en del av en turné der hun sammen med Kim Daniel Jonassen forteller om sine erfaringer.
1 måned siden
Ragnhild Berg Hagen mistet sin fem år gamle sønn, Marcus, i en tragisk ulykke i 2014. I sorgen tok hun og mannen den vanskelige, men livreddende beslutningen om å donere sønnens organer. Dette reddet livet til fire andre mennesker. Ragnhild deltar nå i en kampanje i regi av Posten og Stiftelsen Organdonasjon, der takknemlige organmottakere sender personlige takkekort til donorfamilier. Hun forteller at selv om savnet er enormt, finner hun trøst i å vite at Marcus lever videre i andre. Ragnhild oppfordrer alle til å ta stilling til organdonasjon og snakke om det med sine nærmeste, da nesten 600 nordmenn venter på livreddende organer.
4 måneder siden
Christine Thorud opplevde en stor tragedie da hennes forlovede døde brått av hjertestans like før jul, mens hun var gravid. Hun måtte planlegge begravelse istedenfor bryllup og fødsel. Kort tid etter fødselen mistet hun også sin mor. Thorud søkte etter en rask løsning på sorgen, men fant trøst i å snakke med andre som hadde opplevd lignende tap. Hun har nå funnet glede igjen i livet, og ønsker å dele sine erfaringer for å gi håp til andre som sørger. Hun understreker viktigheten av å vise omsorg og støtte til de som sørger, og oppfordrer til å handle uoppfordret.
4 måneder siden
Moren til den avdøde langdistanseløperen Emilia Brangefält (21) forteller i et intervju om sin dype sorg og skyldfølelse etter datterens selvmord. Brangefält slet med uforklarlige hjerteproblemer og følte at hun ikke var mer enn løpingen sin. Moren forsøkte å hjelpe datteren, men til ingen nytte. Moren har flyttet fra familiens leilighet og skaffet seg en hund, som var datterens ønske. Brangefält delte selv om sine helseproblemer på Instagram kort tid før hun døde. Tragedien har rystet Sverige, og hun ble hedret med et minutts stillhet.
2 måneder siden
Ingrid Velken Kverneland omkom i et skred i Val-Cenis i de franske alper, sammen med tre andre. Hun var utdannet sykepleier og jobbet på Gravdal sykehus i Lofoten, hvor hun var kjent som en dyktig og omsorgsfull kollega. Ingrid var svært aktiv og tilbrakte mye tid i naturen med klatring, fjelløping og skiturer. Hun beskrives som en sterk, morsom, reflektert og lojal venn. Etterlatte sender kondolanser til hennes familie og de andre berørte familiene.
2 måneder siden
Hege (40) opplevde å ha svært lite penger igjen etter å ha betalt ned på en stor gjeld, til tross for en månedlig utbetaling på 90.000 kroner. Gjelden startet med forbrukslån for å kompensere for mobbing og investere i huset. Høye renter førte til at gjelden knapt minket. Etter å ha vurdert selvmord, fikk hun hjelp av en gjeldsrådgiver som koblet henne med NAV. Sammen utarbeidet de en plan for å kontakte kreditorene. Løsningen ble å refinansiere gjelden gjennom Husbanken ved å øke boliglånet. Hege ønsker nå å hjelpe andre i samme situasjon og mener helsepersonell bør spørre pasienter om deres økonomiske situasjon.
4 måneder siden
Sigrid Marie Haverstad arvet en betydelig formue etter sin avdøde mann, Frode, som døde av kreft etter en lang sykdomsperiode. Hun beskriver en tøff tid med sykdom, men også en sterk kjærlighetshistorie. De giftet seg hjemme da han var for syk til å dra til kirken. Sigrid Marie sitter nå i styret i Tinde-selskapet og eier en stor del av aksjene, men jobber som helsefagarbeider. Hun har funnet lykken på ny med Frodes søskenbarn, og de har fått en sønn sammen. Hun verdsetter det å hjelpe andre og lever et nøkternt liv.
25 dager siden
Norsk Toppfotball og LEVEs «Brysom-kampanje» er hedret for sitt arbeid med å forebygge selvmord og fremme mental helse. Kampanjen, som ble gjennomført i Eliteserien og OBOS-ligaen, oppfordrer til åpenhet og samhold, og budskapet er at man ikke er til bry når man bryr seg. Statistikken viser at mange sliter med selvmordstanker, og fotballen ønsker å bidra til å skape et miljø der det er lettere å søke hjelp og å snakke om vanskelige tanker. Kampanjen får en ny runde i september, og prisen som ble vunnet synliggjør og verdsetter dette viktige arbeidet.
3 måneder siden
Hege Victoria Dybdalsbakk (41) har satt norsk rekord ved å nå Sydpolen alene på 33 dager. Hun startet ekspedisjonen med mål om å slå verdensrekorden, men valgte å ta det roligere mot slutten. Dybdalsbakk opplevde vanskelige forhold med «whiteout» og skavler, som gjorde fremdriften utfordrende. Polfarer Liv Arnesen beskriver prestasjonen som stor. Samtidig ble Karen Kyllesø (21) tidenes yngste til å nå Sydpolen, med en tur på 54 dager. Dybdalsbakk har uttalt at hun ikke ser på seg selv som mislykket, og at turen har vært en viktig erfaring. Hun har også gått for sin venninne Marianne, som har uhelbredelig kreft, for å sette søkelys på kreftforskning.
2 måneder siden
Etter flere selvmord i hockeymiljøet, har Kristiansand Ishockeyklubb og Norges Ishockeyforbund tatt initiativ til å iverksette tiltak. Styreleder i Kristiansand Ishockeyklubb, Øystein Liebermann, deler sine personlige erfaringer med tap og følelsen av avmakt. Klubben har samlet over 350 menn under slagordet «Vær litt tøff! Ha litt baller! Snakk sammen!» for å øke bevisstheten rundt selvmord. I tillegg har Landsforeningen for etterlatte ved selvmord (Leve) innledet et samarbeid med Norges Ishockeyforbund, hvor deres Brysom-kampanje skal bidra til å skape større åpenhet om psykisk helse. Landslagsspillere støtter også initiativet og håper det kan bidra til å redde liv ved å normalisere samtaler om vanskelige tanker og følelser.
1 måned siden
Amalie Lundstad (32) mistet sin far til kreft og bruker nå sin sorg til å hjelpe andre gjennom åpenhet og engasjement i kreftsaken. Hun deler sine erfaringer på YouTube, Instagram, TikTok og i podkasten «Uten deg», hvor hun snakker om sorg og tap. Amalie er opptatt av å bidra til kreftforskning, slik at færre skal oppleve det samme som hennes familie. Hun deltar aktivt i Kreftforeningens innsamlingsaksjon og understreker at forskning redder liv. Kreftforeningen fremhever viktigheten av Amalies åpenhet og engasjement for å skape bevissthet og støtte til kreftrammede.
3 måneder siden
Else Kåss Furuseths Ensomhetspartiet er nå godkjent som et landsdekkende parti etter å ha samlet inn over 5000 underskrifter. Furuseth understreker at partiet nå må jobbe for å fortjene tillit og overbevise folk om at det ikke er en spøk. Godkjenningen gir partiet mulighet til å stille lister i hele landet, og arbeidet med å opprette lokallag og fylkeslister er i gang. Partiet har et sterkt kjendislag i ledelsen, inkludert Solveig Kloppen og Lars Berrum. Ensomhetspartiet vil sette fokus på psykisk helse, ensomhet og selvmord, et tema som er personlig for Furuseth som har mistet både sin mor og bror i selvmord.