Israels statsminister Benjamin Netanyahu opplever en potensiell regjeringskrise etter en våpenhvileavtale med Hamas. Avtalen har utløst protester fra demonstranter som frykter for Israels sikkerhet.
Ytterliggående koalisjonspartnere truer med å trekke seg, noe som kan føre til at Netanyahu mister flertallet i nasjonalforsamlingen. Opposisjonen har signalisert støtte for å sikre våpenhvilen.
Avtalen innebærer en seks ukers våpenhvile, frigivelse av gisler og palestinske fanger, samt økt humanitær hjelp. Midtøsten-ekspert Hilde Henriksen Waage påpeker at Netanyahu må velge mellom å beholde koalisjonen eller sikre støtte fra USA.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
En våpenhvileavtale mellom Israel og Hamas er inngått, men det er mange utfordringer knyttet til gjennomføringen. Avtalen har tre faser: gisselutveksling, tilbaketrekking av israelske tropper og en potensiell fredsavtale. Det er uenighet om hvilke gisler og fanger som skal utveksles, og statsminister Netanyahu møter press fra ytre høyre i sin egen regjering. Det er også en risiko for at såkalte spoilergrupper kan forsøke å sabotere avtalen. I tillegg er det mange ubesvarte spørsmål om hvem som skal styre Gaza etter krigen, og hvordan gjenoppbyggingen skal finansieres. Eksperter mener en tostatsløsning er usannsynlig, men at De palestinske myndighetene må styre Gaza.
3 måneder siden
En våpenhvileavtale mellom Israel og Hamas er nært forestående, men trues av interne stridigheter i Israels regjering. Ytterliggående partier motsetter seg avtalen, og kan utløse en regjeringskrise. En Midtøsten-ekspert spår en turbulent periode med vold før en eventuell våpenhvile trer i kraft. Selv om en avtale kommer på plass, er det mange utfordringer som gjenstår, inkludert forhandlinger om en permanent løsning. Situasjonen er også komplisert på palestinsk side, med mangel på en samlende representant og behov for en intern fredsprosess. Donald Trumps rolle som en potensiell støttespiller for de ytterliggående partiene i Israel kan også påvirke situasjonen.
3 måneder siden
Israels statsminister Benjamin Netanyahu har utsatt krigskabinettets avstemning om våpenhvileavtalen med Hamas. Netanyahu anklager Hamas for å forsøke å presse frem innrømmelser i siste liten ved å endre deler av avtalen som ble forhandlet frem med USA og Qatar. Hamas avviser anklagene og sier de vil følge den opprinnelige avtalen. Våpenhvilen, som innebærer utveksling av gisler og fanger, skal etter planen tre i kraft søndag. En Midtøsten-ekspert mener Netanyahus utsettelse skyldes svakheter i hans koalisjon, men tror likevel avtalen vil tre i kraft.
3 måneder siden
Israels statsminister Benjamin Netanyahu har utsatt krigskabinettets avstemning om våpenhvileavtalen, og anklager Hamas for å skape en ny krise. Ifølge Netanyahu har Hamas gitt avkall på deler av avtalen for å presse ut innrømmelser i siste liten. Kabinettet vil ikke samles før meklerne bekrefter at Hamas har akseptert alle elementer i avtalen. Medier i flere land meldte onsdag kveld at Israel og Hamas var enige om våpenhvile i Gaza og utveksling av gisler og fanger, noe som også ble bekreftet av Donald Trump. Våpenhvilen skal etter planen tre i kraft søndag klokken 12.15 lokal tid.
3 måneder siden
Israels statsminister Benjamin Netanyahu har utsatt en planlagt avstemning om våpenhvileavtalen med Hamas, som skulle tre i kraft søndag. Netanyahu beskylder Hamas for å ha gått tilbake på deler av avtalen og forsøkt å presse frem nye innrømmelser. Uenighet om hvilke palestinske fanger som skal løslates er en sentral årsak til utsettelsen. Avtalen innebærer en seks ukers våpenhvile, tilbaketrekning av israelske styrker fra Gaza, og utveksling av gisler og fanger. I første fase skal 33 israelske gisler løslates, og Israel skal løslate mellom 990 og 1650 palestinske fanger. Det er også planlagt omfattende humanitær hjelp til Gaza.
3 måneder siden
Israels statsminister Benjamin Netanyahu understreker at den kommende våpenhvilen med Hamas er midlertidig, og at Israel forbeholder seg retten til å gjenoppta krigen. Han hevder at både Joe Biden og Donald Trump støtter Israels rett til å fortsette krigen dersom forhandlingene ikke fører frem. Netanyahu varsler også økt militært nærvær i enkelte områder på Gazastripen, stikk i strid med medieoppslag og avtalen. Tidligere krevde han en gisselliste fra Hamas før avtalen kunne tre i kraft, noe som førte til demonstrasjoner i flere israelske byer. Samtidig er flere av Netanyahus regjeringskolleger misfornøyde med avtalen.
3 måneder siden
En våpenhvile mellom Israel og Hamas er avtalt, men ikke signert av Benjamin Netanyahu. Avtalen trer i kraft søndag 19. januar, etter forberedelser og styrkedemonstrasjoner fra begge sider. Netanyahu utsetter signeringen på grunn av interne politiske utfordringer og anklager om korrupsjon. Våpenhvilen er skjør og kan brytes, med risiko for nye konflikter. Gisselutveksling i faser er en viktig del av avtalen, men garanterer ikke varig fred. Eksperter påpeker at det er en lang historie med brutte våpenhviler i Midtøsten, og at denne avtalen ikke er en fredsavtale, men en pause i konflikten.
3 måneder siden
Israels krigskabinett har utsatt avstemningen om våpenhvileavtalen med Hamas etter at statsminister Netanyahu hevdet at Hamas har gått tilbake på enkelte punkter. Dette skaper splid i regjeringen, der det høyreorienterte Sionistpartiet truer med å trekke seg hvis avtalen godkjennes. Partileder Smotrich krever full krig etter at gislene er løslatt, samt israelsk militært nærvær i Gaza. Det er også uenighet om detaljene i fangeutvekslingen, spesielt listene over palestinske fanger. Våpenhvilen er planlagt å tre i kraft søndag, med en fangeutveksling og stans i angrep fra begge sider.
3 måneder siden
En våpenhvileavtale mellom Israel og Hamas er inngått, men eksperter advarer om at den er skjør. Avtalen innebærer en gradvis frigivelse av gisler og fanger over 42 dager. Det er stor risiko for at avtalen kan kollapse på grunn av voldelige aksjoner fra islamistiske grupper i Gaza, israelske militære operasjoner, eller uenighet om videre forhandlinger. Usikkerhet rundt antall døde gisler og den politiske situasjonen i Israel bidrar også til bekymring. Eksperter understreker at våpenhvilen er en pause, ikke en endelig løsning.
1 måned siden
Andre fase av våpenhvilen mellom Israel og Hamas er i fare, ifølge en Midtøsten-ekspert som mener Israel planlegger å gjenoppta krigen. Uenigheten sentrerer seg rundt implementeringen av en permanent våpenhvile, der Hamas krever at den opprinnelige avtalen følges, mens Israel har fått støtte fra USA for nye innspill. Israel har stanset nødhjelp til Gaza, noe Hamas fordømmer som utpressing og et brudd på folkeretten. Hjelpeorganisasjoner uttrykker sterk bekymring for at en gjenopptakelse av krigen vil ramme en allerede hardt prøvet sivilbefolkning.
3 måneder siden
En våpenhvile i Gaza er avtalt fra søndag, etter forhandlinger ledet av Qatar og støttet av USA. Avtalen innebærer en midlertidig stans i kamphandlingene, utveksling av gisler og fanger, samt levering av humanitær hjelp. Bakgrunnen for konflikten er terrorangrepene mot Israel 7. oktober 2023, som har ført til Israels omfattende angrep på Gaza. Både Israels statsminister Benjamin Netanyahu og Hamas-lederen er anklaget for krigsforbrytelser av den internasjonale straffedomstolen. Det er usikkerhet knyttet til Netanyahus vilje til å overholde avtalen, og det understrekes at en mer omfattende avtale med Netanyahus avgang hadde vært ønskelig.
3 måneder siden
Benjamin Netanyahu gikk med på våpenhvile med Hamas, til tross for motstand fra sine høyreekstreme regjeringspartnere. Professor Gideon Rahat ved Det hebraiske universitetet mener at det ikke var press fra høyresiden som forsinket våpenhvilen, men at Netanyahu selv ikke ønsket en avtale. Rahat hevder at Netanyahus hovedmål har vært å hale ut tiden for å sikre sin egen maktposisjon. Han spekulerer i at USAs påtroppende president Donald Trump kan ha spilt en rolle i å presse Netanyahu til å akseptere våpenhvilen. Sikkerhetsminister Itamar Ben-Gvir har truet med å gå av som følge av våpenhvilen, men Rahat understreker at regjeringen ikke er truet da opposisjonen mangler et alternativ. Rahat konkluderer med at makten til de høyreekstreme er en myte, og at Netanyahus beslutninger styres av hans egne interesser og forholdet til Trump.
1 måned siden
Israels statsminister Benjamin Netanyahu har stanset nødhjelpssendinger til Gaza, begrunnet med at Hamas ikke ønsker å forlenge våpenhvilen. Hamas reagerer kraftig og anklager Israel for «billig utpressing» og forsøk på å sabotere avtalen. Hamas understreker at de vil overholde våpenhvilen og krever at fase to iverksettes, som inkluderer løslatelse av gisler, israelsk tilbaketrekning fra Gaza og løslatelse av palestinske fanger. Samtidig fastholder Israel at de vil beholde en buffersone mellom Gaza og Egypt, noe som strider mot våpenhvileavtalen. Forhandlingene om detaljene i fase to har så vidt begynt.
3 måneder siden
Israels statsminister Benjamin Netanyahu har uttalt at våpenhvilen med Hamas ikke vil tre i kraft før Israel mottar en liste over gislene som skal løslates. Hamas hevder å være forpliktet til avtalen, men forklarer forsinkelsen med 'tekniske årsaker'. Våpenhvileavtalen, som er godkjent av begge parter, skal etter planen tre i kraft klokken 7.30 norsk tid. Avtalen innebærer at 33 israelske gisler skal løslates i løpet av seks uker, mot at Israel løslater 1890 palestinske fanger.
1 måned siden
Israels statsminister Benjamin Netanyahu har beordret blokade av all humanitær hjelp til Gaza. Avgjørelsen kommer etter at den første fasen av våpenhvileavtalen utløp og Hamas avviste et amerikansk forslag om forlengelse. Israel krever frigivelse av gisler for å forlenge våpenhvilen, mens Hamas ønsker å iverksette neste fase av den opprinnelige avtalen. Partene er uenige om hvordan våpenhvilen skal forlenges, og forhandlingene i Kairo har ikke ført til resultater. Den første fasen av våpenhvilen førte til utveksling av gisler og fanger, samt økt humanitær hjelp til Gaza.