Prisras på bensin i Sverige, dyrt i Norge
Bensinen er blitt svært billig i Sverige de siste dagene, mens prisene i Norge fortsatt er høye. Forskjellen er nå rundt fem kroner per liter.
Bensinen er blitt svært billig i Sverige de siste dagene, mens prisene i Norge fortsatt er høye. Forskjellen er nå rundt fem kroner per liter.
Prisen på bensin og diesel har falt kraftig i Sverige, med priser ned mot 14 kroner per liter på ubemannede stasjoner. Nær grensen til Norge ligger prisene rundt 15 kroner.
I Norge er prisene betydelig høyere, typisk mellom 19,50 og over 21 kroner per liter, selv om lokale priskriger kan senke prisen midlertidig. Eksperter i Sverige tror prisen kan falle ytterligere.
Kjetil Foyn fra Circle K forklarer prisforskjellen med Sveriges reduserte krav til innblanding av biodrivstoff og lavere avgifter, mens Norge har høye krav til biodrivstoff og økt CO2-avgift.
Christian Copfler
Kjetil Foyn
Handelsbanken
Circle K
ST1
Preem
Dinside
Sverige
Norge
Oslo
Trondheim
Bergen
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
133 kardinaler har startet konklavet i Det sixtinske kapell for å velge etterfølgeren til pave Frans, som døde i april. Prosessen, som krever to tredjedels flertall, foregår i hemmelighet bak lukkede dører, og resultatet av stemmerundene signaliseres med enten sort eller hvit røyk. Diskusjoner om kandidatenes profil og geografiske bakgrunn pågår, og valget følges med stor internasjonal interesse. Blant de spente er også Romas hjemløse, som håper den nye paven vil videreføre Frans' engasjement og omsorg for de fattige.
Konflikten mellom India og Pakistan har eskalert betydelig etter et terrorangrep på turister i Kashmir i april, som India anklager Pakistan for. India har svart med rakettangrep mot det de hevder er terroristleire i Pakistan, mens Pakistan hevder sivile mål ble truffet og at de har skutt ned indiske jagerfly. Det rapporteres om intens skyting og tap på begge sider langs grensen. FN og flere land oppfordrer til tilbakeholdenhet og dialog for å unngå en fullskala krig mellom de to atommaktene, da en eskalering kan få katastrofale globale konsekvenser.
LO-kongressen preges av viktige veivalg og et lederskifte, der Kine Asper Vistnes overtar som leder for en organisasjon i endring. Kongressen har vedtatt å gi økonomisk støtte til partiet Rødt, samtidig som Senterpartiets støtte ble redusert. Blant de sentrale sakene er en krevende reform av avtalefestet pensjon (AFP) og et internt press fra flere forbund om full økonomisk, kulturell og akademisk boikott av Israel, noe LO-ledelsen og regjeringen advarer mot. Under kongressen har også statsminister Jonas Gahr Støre og Frp-leder Sylvi Listhaug hatt en skarp debatt om næringspolitikk.
DNB rapporterte et overskudd på 10,8 milliarder kroner for første kvartal, men møter kritikk fra LOs sjeføkonom for å øke utlånsrentene mer enn innskuddsrentene. Internasjonalt er det fokus på USAs sentralbank, Federal Reserve, som forventes å holde styringsrenten uendret til tross for press fra president Trump om rentekutt. Samtidig gir nyheten om et mulig møte mellom finansministrene fra USA og Kina håp om fremgang i handelsforbindelsene, noe som skaper blandet utvikling på Wall Street.
Folkehelseinstituttet (FHI) uttrykker stor bekymring over en kraftig økning i antall personer smittet med antibiotikaresistente CPO-bakterier i Norge, med 305 tilfeller i fjor. Økningen knyttes hovedsakelig til utenlandsreiser og migrasjon. Samtidig viser en ny studie at muggsoppen aspergillus, som kan forårsake alvorlig sykdom hos personer med svekket immunforsvar, sprer seg nordover mot Europa, trolig som følge av klimaendringer. Dette øker bekymringen for nye helsetrusler.
Det er økende bekymring for utenlandsk påvirkning og grenseoverskridende kriminalitet i Norge. Kinesiske myndigheter anklages for å kartlegge uigurer og deres barn i Norge, som en del av en global undertrykkelseskampanje. Samtidig advarer svenske politikere Norge mot faren for å utvikle en alvorlig gjengkriminalitetskrise, da kriminelle nettverk opererer på tvers av grensene. I tillegg har norsk politi avdekket et drapskomplott mot en norsk gjengleder, angivelig bestilt fra et kriminelt miljø og planlagt utført av en svensk tenåring.
15 dager siden
Flere steder på Østlandet pågår lokale priskriger på bensin og diesel, noe som har presset prisene ned til rundt 17,50-17,80 kroner per liter. I Lillestrøm og Kongsvinger leder stasjoner som UnoX og YX Automat an med lavere priser enn gjennomsnittet på 19,50 til 20 kroner per liter. Priskrigen har også spredd seg til nordlige deler av Oslo og langs Riksvei 4 i Nittedal. Utenfor disse områdene, som langs E6 nord for Oslo, ligger prisene fortsatt nær 20 kroner per liter. Tidligere undersøkelser fra Forbrukerrådet viser at prisene ofte stiger igjen i løpet av kort tid. For bileiere kan det likevel være betydelige besparelser ved å fylle drivstoff på stasjoner med lavere priser, med potensielle årlige besparelser på 4000-5000 kroner ved gjennomsnittlig kjørelengde.
4 måneder siden
Strømprisene i Norge falt i 2024 sammenlignet med de rekordhøye prisene i 2021-2023, men er fortsatt høyere enn det historiske gjennomsnittet. Sørvest-Norge (NO2) hadde en snittpris på 58 øre/kWh, mens Nord-Norge hadde den laveste med 27 øre/kWh. Mildt vær og mye nedbør bidro til lavere priser, men eksperter forventer at prisene vil stige noe fremover. Strukturelle endringer i Tyskland, som nedleggelse av kjernekraftverk, påvirker prisene i Sør-Norge. Markedet priser strøm for leveranse i 2026 til rundt 55-63 øre/kWh, men fremtidige priser er usikre på grunn av økt industrielt forbruk og det grønne skiftet. Strømstøtteordningen bidrar til å dempe de største prisutslagene.
4 måneder siden
Norske CO2-utslipp forventes å reduseres med omtrent 4 prosent i 2024, etter en nedgang på 4,7 prosent i 2023. En betydelig del av reduksjonen i 2024 skyldes imidlertid en endring i bokføringen av utslipp, som følge av lavere drivstoffpriser i Sverige. Sverige reduserte kravet til innblanding av biodrivstoff, noe som førte til at dieselprisene falt kraftig. Dette har ført til at mange fyller drivstoff i Sverige, noe som gir utslag i det norske klimagassregnskapet, men uten å ha noen reell effekt på de globale utslippene. Statssekretær Sigrun Aasland understreker at Norges utslippskutt skyldes nasjonale tiltak, og ikke svensk politikk.
4 måneder siden
Strømprisene i Sør-Norge stuper på lørdag etter flere dager med svært høye priser. Prisfallet skyldes lavere strømforbruk i helgen, høyere temperaturer og økt vindkraftproduksjon i Nordsjøen, Østersjøen og på kontinentet. Prisene faller fra opptil 13 kroner per kWh til rundt 50-55 øre per kWh (inkl. mva) i de sørlige prisområdene. Strømprisene i Midt- og Nord-Norge er enda lavere. Selv om det ikke forventes vedvarende høye priser resten av vinteren, kan perioder med lite vind i Europa fortsatt føre til høye priser.
2 dager siden
En ny pristest sammenligner priser på 17. mai-varer i Norge og Sverige. Resultatene viser at svenskehandelen fortsatt lønner seg for enkelte varer, men ikke for alle.
2 måneder siden
Den svenske kronen har styrket seg betydelig mot den norske kronen, samt euro og dollar. Dette gjør grensehandelen dyrere for nordmenn, som nå må betale mer for svenske varer. Årsaken til styrkingen er sammensatt, men bedre økonomiske utsikter i Sverige, spesielt innen eiendomssektoren og forsvarsindustrien, spiller en rolle. Samtidig har den norske kronen svekket seg på grunn av lavere gasspriser og oljeprisfall. Eksperter forventer imidlertid at den svenske kronen kan svekke seg igjen fremover.
4 måneder siden
En strømekspert melder at norske strømpriser vil nærme seg europeiske nivåer og falle over tid. De høye strømprisene den siste tiden skyldes Tysklands energipolitikk og krigen i Ukraina, som har ført til økt avhengighet av gass. Dette har igjen drevet gassprisene opp, noe som påvirker strømprisene. Eksperten forventer at gassprisene vil synke, noe som vil føre til lavere strømpriser i Europa. Han ser også for seg at Norge vil oppleve flere dager med både svært høye og svært lave strømpriser, men at gjennomsnittsprisen vil være omtrent som det siste året. Markedet forventer lavere priser fremover, men fortsatt svingninger.
4 måneder siden
Strømprisene i Norge faller kraftig fredag etter å ha nådd rekordhøye nivåer torsdag. Innkjøpsprisen for strøm er betydelig lavere, spesielt i Sør-Norge, men varierer fortsatt mye mellom de ulike prisområdene. Den høyeste prisen fredag er 2,74 kr/kWh i det sørligste prisområdet, sammenlignet med 13 kr/kWh dagen før. Gjennomsnittsprisene varierer fra 11 øre/kWh i Nord-Norge til 1,94 kr/kWh på Vestlandet. Prisene som oppgis er uten nettleie, avgifter og strømstøtte. Høye strømpriser skaper problemer for bedrifter, spesielt i det sørlige Norge, hvor de opplever store tap.
1 måned siden
VG har undersøkt prisene og funnet at storhandel i Sverige er 35 prosent billigere enn i Norge, selv med sterk svensk krone. Dette gjelder typiske grensehandelsvarer som kjøtt, ost, godteri og drikke. Energidrikker og sellerirot har spesielt stor prisforskjell. Noen varer, som Kvikk Lunsj og potetgull, er billigere i Norge. Rema 1000 forklarer at høyere avgifter i Norge bidrar til prisforskjellene, men at de har gode tilbud på frukt og grønt.
4 måneder siden
Strømprisene faller noe fredag, etter flere dager med ekstremt høye priser. Prisene er fortsatt høye, spesielt i Sør-Norge, hvor den dyreste timen koster 3,43 kr/kWh. Bedre vindforhold og lavere forbruk bidrar til nedgangen. Østlandet opplever også høye priser, mens Vestlandet slipper billigere unna. En av årsakene til de høye prisene er lite vind i Europa, men det er ventet at vindkraftproduksjonen vil ta seg opp igjen til helgen. Analytikere forventer generelt lave strømpriser resten av vinteren, og skiller dagens situasjon fra den perioden med stabilt høye priser etter krigen i Ukraina startet.
3 måneder siden
Strømprisene faller kraftig i hele Norge på lørdag, med en halvering i de fleste områder. Sørlandet og Østlandet får en makspris på rundt 40 øre per kWh mellom klokken 17.00 og 18.00. Midt-Norge opplever det største fallet, med en reduksjon fra 46 øre til 8 øre per kWh. Nord-Norge får også lavere priser, med en makspris på 3 øre per kWh. Vestlandet er det eneste området som ikke halverer prisen, men opplever likevel et betydelig fall til 38 øre per kWh. Prisene er lavest mellom klokken 16.00 og 18.00 i de fleste områder.
3 måneder siden
Strømprisene i Nord-Norge opplevde en kraftig svingning. Onsdag var prisen oppe i 2,39 kroner per kWh, men falt til 4,3 øre per kWh natt til fredag. Denne dramatiske endringen skyldes flere faktorer. Blant annet er Svartisen kraftverk ute av drift i to måneder, noe som sammen med lite vind og mye kulde førte til de høye prisene. Mildere vær og økt vind, også i Tyskland, bidrar til at prisene faller igjen. Resten av landet vil også oppleve lavere priser, men ikke like drastisk som i nord, med en makspris på 1,8 kroner per kWh torsdag.
4 måneder siden
Strømprisene faller kraftig i helgen etter en periode med svært høye priser. Lørdag vil gjennomsnittsprisen i Sør-Norge (NO2) være 41 øre per kilowattime, mens den dyreste timen i Oslo (NO1) vil koste 45 øre per kilowattime. Inkludert avgifter vil prisen være rundt 73 øre/kWh i Sør-Norge og 78 øre/kWh i Oslo. Prisfallet skyldes lavere forbruk i helgen og økt vindkraftproduksjon i Europa. Fredag var snittprisen i det dyreste området 1,25 kr/kWh, og torsdag var den helt oppe i 4,08 kr/kWh. Strømstøtten reduserer imidlertid den reelle kostnaden for husholdninger.
2 dager siden
Prisen på det populære meksikanske ølet Corona har falt betydelig i norske dagligvarebutikker. Dagligvarekjedene forklarer prisfallet med tøff konkurranse i markedet.
3 måneder siden
En artikkel i DinSide undersøker hvorfor Big One frossenpizza er billigere i Sverige enn i Norge. Dagligvareinfluenser Anders Nordstad hevder at prisforskjellen ikke skyldes landbrukspolitikk, men markedets betalingsvilje og merkevarestyrke. Han mener lavere kjøpekraft og svakere merkevare i Sverige fører til lavere pris. Økonom Odd Gisholt tror derimot at prisforskjellen skyldes store innkjøp og lavere avgifter i Sverige, og mener importvernet gjør norske landbruksprodukter for dyre. Orkla Foods Norge opplyser at det er kjedene, og ikke leverandørene, som bestemmer prisene.