SV avviste forslaget om å innføre en eksklusjonsparagraf på sitt landsmøte etter en debattrik votering. Forslaget, som ville gitt partiet mulighet til å ekskludere medlemmer, ble nedstemt med 148 mot 74 stemmer.
Voteringen måtte gjennomføres to ganger grunnet forvirring i salen.
Argumentene for forslaget var at det kunne beskytte partiet og medlemmer i ekstreme tilfeller, mens motstandere fryktet misbruk og definisjonsvansker knyttet til hva som utgjør en eksklusjonsgrunn.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
SV har vedtatt en regelendring som åpner for å ekskludere medlemmer som bryter partiets etiske retningslinjer eller grunnsyn. Vedtaket ble fattet på partiets landsmøte etter en debatt som splittet partiet. Partiledelsen argumenterte for at ekskludering er nødvendig for å beskytte partiet, mens motstandere frykter at paragrafen kan misbrukes. Tidligere har SV vært det eneste partiet i Norge uten mulighet for eksklusjon, og forslaget har blitt nedstemt på landsmøtene i 2019 og 2021. Mange i SV er skeptiske til ekskludering, da flere av partiets grunnleggere selv ble ekskludert fra Arbeiderpartiet. Kirsti Bergstø ble gjenvalgt som leder, og Lars Haltbrekken ble valgt som ny nestleder.
2 måneder siden
Sosialistisk Venstreparti (SV) vurderer å innføre en eksklusjonsparagraf i sine vedtekter, som det eneste partiet på Stortinget uten en slik bestemmelse. Forslaget, støttet av partiledelsen, åpner for å ekskludere medlemmer ved alvorlige brudd på partiets grunnsyn eller etiske retningslinjer. Motstandere av paragrafen frykter at den vil være vanskelig å praktisere rettferdig og at den kan føre til feilaktige vurderinger. Landsmøtet skal behandle forslaget, som krever to tredjedels flertall for å bli vedtatt. Kritikere mener forslaget er en omkamp etter at lignende forslag har blitt nedstemt tidligere.
26 dager siden
Arbeiderpartiets landsmøte har avvist forslaget om å åpne for en ny debatt om norsk EU-medlemskap. Statsminister Jonas Gahr Støre argumenterte for å unngå en splittende debatt i en urolig tid. Forslaget om en bred medlemsdebatt kom fra Oslo Ap, med Trine Lise Sundnes i spissen. Hun erkjenner at det ikke blir noen debatt nå, men understreker at spørsmålet vil komme opp igjen. Sundnes mener debatten om EU vil fortsette, da mange er i bevegelse i synet på EU, og ser liten forskjell mellom EØS og et formelt EU-medlemskap.
7 dager siden
Stortinget har stanset regjeringens lovforslag om å gi seg selv utvidede fullmakter i krisesituasjoner etter sterk kritikk fra jurister og økende skepsis blant opposisjonspartiene. Forslaget fikk opprinnelig bred støtte med 80 mot 20 stemmer i første runde, men flere partier, inkludert Fremskrittspartiet, Senterpartiet og Kristelig Folkeparti, snudde i andre runde. Kritikken har særlig handlet om uklarheten i lovforslaget og faren for at regjeringen kunne få for stor makt uten tydelige begrensninger. Jurister og kommentatorer har advart mot å gi regjeringen myndighet til å pålegge sivil arbeidsplikt uten klare definisjoner av hva som utløser krisesituasjonen. Stortinget understreker viktigheten av at nasjonalforsamlingen beholder kontrollen og kan trekke tilbake fullmaktene, og at det må settes klare rammer for når kriseloven kan brukes. Forslaget om endringer i sivilbeskyttelsesloven blir dermed utsatt til videre vurdering.
3 måneder siden
Et ekstraordinært årsmøte i Moss Fotballklubb om VAR-spørsmålet skapte sterke reaksjoner. Et forslag fra supporterne om å jobbe mot VAR ble nedstemt etter at styret truet med å trekke seg dersom forslaget fikk flertall. Supporterne reagerer sterkt på styrets fremgangsmåte, og kaller det demokratiknebling. Styrelederen forsvarer styrets handlinger med at de ikke kunne forvalte et vedtak de var uenige i, og at de ble overrasket over ordlyden i forslaget. Flere medlemmer forlot møtet i protest etter avstemningen. Samtidig stemte Molde for et lignende forslag, mens Tromsø fikk flertall for å avskaffe VAR.
3 måneder siden
Bodø/Glimt har som første klubb snudd i spørsmålet om VAR, og gikk fra et nei til et ja under et ekstraordinært årsmøte. Sportssjefens tale, der han uttrykte støtte til VAR på vegne av trenerteamet, veide tungt i avgjørelsen. Avstemningen endte med 271 stemmer for og 107 stemmer mot VAR. Flere medlemmer var misfornøyde med utfallet og argumenterte mot innføring av videodømming. Det var også en lengre debatt om hvorvidt innkallingen til årsmøtet skulle godkjennes, da det ikke var lagt til rette for digital deltakelse. Styret uttrykte bekymring for at digital deltakelse kunne føre til at klubben mistet kontroll over medlemsdemokratiet.
2 måneder siden
Stortinget har utsatt en votering om et omstridt forslag som omhandler tiltak for å forebygge flom og skred, men som potensielt kan åpne for inngrep i vernede vassdrag. Forslaget har møtt sterk motstand fra miljøorganisasjoner som Naturvernforbundet og partiet Rødt, som frykter at det vil føre til en uthuling av vassdragsvernet og økte kraftutbygginger. Kristelig Folkeparti har snudd i saken, mens Fremskrittspartiet mener forslaget er nødvendig på grunn av klimaendringer og økt risiko for flom og skred. Energi- og miljøkomiteen understreker at alle eventuelle prosjekter vil kreve konsesjon, hvor miljøkonsekvensene vil bli nøye vurdert.
7 dager siden
Fremskrittspartiet krever at Stortinget utsetter den endelige behandlingen av Sivilbeskyttelsesloven for å få klarhet i flere spørsmål, særlig knyttet til regjeringens fullmakter i krigs- og krisesituasjoner. Partiet mener det vil være uklokt å vedta loven uten bedre svar, blant annet om lovforslaget strider mot Grunnloven. Flere jurister, redaktører og høringsinstanser har uttrykt kritikk mot lovforslaget, som tidligere har møtt motstand fra partier som Rødt, Venstre, SV, MDG og Pasientfokus. Dersom lovforslaget ikke får flertall, vil Frp stemme imot hele loven.
2 måneder siden
Stortinget skal stemme over et omstridt forslag om å tillate utbygging i vernede vassdrag, noe som har utløst sterk kritikk fra opposisjonen. Venstre anklager Arbeiderpartiet for å bryte tidligere løfter og for miljøødeleggelse, mens regjeringen begrunner forslaget med behovet for flom- og skredsikring kombinert med økt kraftproduksjon. Kritikere som NVE og Naturvernforbundet hevder at potensialet for kraftproduksjon er minimalt sammenlignet med de forventede naturinngrepene. Forslaget har skapt splittelse, men det er forventet at Ap, Høyre, Frp og Senterpartiet vil sikre flertall for utbygging.
3 dager siden
Regjeringen møtte sterk motstand mot et lovforslag om utvidede fullmakter under kriser. Til tross for advarsler, kjørte justisministrene på og led et nederlag i Stortinget.
6 dager siden
Regjeringens forslag til endring i sivilbeskyttelsesloven har utløst omfattende debatt og kritikk. Lovforslaget gir regjeringen vide fullmakter til å pålegge arbeidsplikt i situasjoner med krig, trussel om krig eller fare for rikets sikkerhet. Professor Benedikte Moltumyr Høgberg advarer mot at fullmaktene kan true demokratiet og sammenligner tiltaket med autoritære grep fra Hitlers tid. Flere partier, inkludert Frp, Krf og Senterpartiet, snudde i siste liten og stemte mot forslaget etter først å ha støttet det. Frp-leder Sylvi Listhaug tok selvkritikk for manglende grundig intern behandling. SV gir ros til Frp for åpenheten, mens Høyre forsvarer lovforslaget som nødvendig for rask krisehåndtering. Tidligere militære og eksperter har også uttrykt bekymring for lovens omfang og konsekvenser. Behandlingen i Stortinget ble utsatt på grunn av motstand fra flere partier.
25 dager siden
Politiet rykket ut til Industri- og Næringspartiets (INP) landsmøte på Frich's Hotel i Hamar etter melding om uenighet. To personer uten status som delegat, observatør eller gjest forsøkte å komme inn i møtesalen, men ble fysisk hindret. Politiet ble tilkalt og bortviste de uvedkommende. Ifølge partileder Øistein Høksnes var hendelsen ikke til hinder for landsmøtets avvikling. INP har tidligere vært preget av interne stridigheter og lederutskiftninger. Høksnes understreker at stemningen på landsmøtet er god og at partiet ser frem til valgkampen.
3 måneder siden
Moss FKs styre truet med å trekke seg før avstemningen om VAR på årsmøtet. Bakgrunnen var et forslag om at klubben skulle være prinsipielle motstandere av VAR og aktivt motarbeide utviklingen. Styreleder Thorfinn Hansen forklarte at styret ikke var imot et nei til VAR, men at de ikke ønsket å forplikte klubben til aktiv motstand. Supporterleder Daniel Rajah Sriskantharajah kritiserte styret for å bruke udemokratiske virkemidler for å tvinge gjennom sin egen innstilling. Flere medlemmer opplevde styrets utspill som et forsøk på å påvirke avstemningen. Styrelederen erkjente at utspillet kunne oppfattes som et pressmiddel, men mente det ikke påvirket resultatet nevneverdig.
7 dager siden
Fremskrittspartiets leder Sylvi Listhaug ba om utsettelse av behandlingen av den omstridte kriseloven, som gir regjeringen fullmakter i krisesituasjoner. Loven fikk flertall i første gangs votering i Stortinget, men flertallet falt før andre gangs votering da Frp, KrF og Sp snudde. Listhaug understreket viktigheten av å ta kritiske innvendinger på alvor, og Arbeiderpartiet og Senterpartiet støttet utsettelsen for å kunne justere loven og oppnå bredere enighet. Høyre støtter loven og mener den vil styrke Norges sikkerhet uten å svekke Stortingets parlamentariske kontroll. Venstre-leder Guri Melby er skeptisk til utsettelsen og frykter at loven likevel vil bli vedtatt senere, til tross for motstand mot innholdet. Hun mener at motstand mot loven bør føre til avvisning, ikke bare utsettelse.
7 dager siden
Fremskrittspartiet krever at Stortinget utsetter den endelige behandlingen av den nye Sivilbeskyttelsesloven for å få svar på flere spørsmål, blant annet om lovens forhold til Grunnloven. Partileder Sylvi Listhaug mener det er uklokt å vedta loven uten grundigere avklaringer. Frp truer med å stemme mot loven dersom den ikke utsettes. Også Kristelig Folkeparti (KrF) har snudd og vil stemme nei, da de mener viktige spørsmål i den offentlige debatten må avklares først. Lovforslaget har skapt debatt om hvorvidt det gir regjeringen for vide fullmakter i beredskapssituasjoner, noe som flere frykter kan stride mot Grunnloven. Stortingsgruppene i begge partier ønsker en grundigere behandling før loven vedtas.