Stortinget har utsatt en votering om et omstridt forslag som omhandler tiltak for å forebygge flom og skred, men som potensielt kan åpne for inngrep i vernede vassdrag. Forslaget har møtt sterk motstand fra miljøorganisasjoner som Naturvernforbundet og partiet Rødt, som frykter at det vil føre til en uthuling av vassdragsvernet og økte kraftutbygginger.
Kristelig Folkeparti har snudd i saken, mens Fremskrittspartiet mener forslaget er nødvendig på grunn av klimaendringer og økt risiko for flom og skred.
Energi- og miljøkomiteen understreker at alle eventuelle prosjekter vil kreve konsesjon, hvor miljøkonsekvensene vil bli nøye vurdert.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Stortinget skal stemme over et omstridt forslag om å tillate utbygging i vernede vassdrag, noe som har utløst sterk kritikk fra opposisjonen. Venstre anklager Arbeiderpartiet for å bryte tidligere løfter og for miljøødeleggelse, mens regjeringen begrunner forslaget med behovet for flom- og skredsikring kombinert med økt kraftproduksjon. Kritikere som NVE og Naturvernforbundet hevder at potensialet for kraftproduksjon er minimalt sammenlignet med de forventede naturinngrepene. Forslaget har skapt splittelse, men det er forventet at Ap, Høyre, Frp og Senterpartiet vil sikre flertall for utbygging.
2 måneder siden
Stortinget har vedtatt en omstridt stortingsmelding om flom og skred, som åpner for kraftutbygging i vernede vassdrag dersom det er betydelig samfunnsnytte. Raftingselskaper i Sjoa frykter at dette kan føre til kroken på døra for deres næring, og er bekymret for konsekvensene for elva. Naturvernforbundet kritiserer vedtaket og mener det gir kraftselskap «blankofullmakt». Internt i Arbeiderpartiet er det uenighet om hvorvidt vedtaket svekker vassdragsvernet. Energi- og miljøkomiteen mener regulerbar kraft er viktigere for å regulere flom og hindre prishopp på strøm.
2 måneder siden
Stortinget har utsatt voteringen om en stortingsmelding som omhandler åpning for kraftverk i vernede vassdrag. Voteringen skulle opprinnelig finne sted tirsdag, men er nå flyttet til torsdag. Miljøaktivister har demonstrert foran Stortinget i protest mot meldingen, som potensielt kan åpne for kraftverk i de 390 vernede vassdragene Norge har. Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet og Fremskrittspartiet har signalisert at de vil stemme for åpningen, mens KrF har endret sin posisjon og vil ikke lenger støtte forslaget.
2 måneder siden
Stortinget har vedtatt å tillate kraftutbygging i vernede vassdrag, noe som har ført til sterke reaksjoner og demonstrasjoner. Motstanderne mener vedtaket er et angrep på norsk natur, og raftingselskaper frykter for sin eksistens. Naturvernforbundet og MDG beskriver vedtaket som et tilbakeskritt for naturpolitikken. Arbeiderpartiet, som står bak forslaget, argumenterer for at dette er nødvendig for å forebygge flomskader og sikre stabil kraftforsyning. KrF trakk sin opprinnelige støtte, mens SV, Rødt og MDG fremmet alternative forslag.
2 måneder siden
Stortinget har utsatt behandlingen av stortingsmeldingen om å åpne for kraftverk i vernede vassdrag til torsdag. Opprinnelig skulle voteringen finne sted tirsdag. Et flertall bestående av Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet og Fremskrittspartiet har signalisert at de vil stemme for åpningen. Miljøaktivister har demonstrert foran Stortinget i protest mot vedtaket. Kristelig Folkeparti, som tidligere støttet åpningen, har nå snudd i saken. Norge har i dag 390 vernede vassdrag.
2 måneder siden
Stortinget har vedtatt et omstridt forslag som åpner for kraftutbygging i Norges 390 vernede vassdrag. Vedtaket ble støttet av Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet og Fremskrittspartiet. Senterpartiet understreker at flomvern er avgjørende for deres støtte, og at vedtaket ikke skal tolkes som en generell åpning for økt energiproduksjon. Utbygging krever at samfunnsnytten er betydelig, for eksempel i form av flomdemping, og at miljøkonsekvensene er akseptable. Naturvernforbundet kritiserer vedtaket og lover å kjempe for hvert enkelt vernet vassdrag. Tidligere, i 2001, var det bred politisk enighet om å verne vassdragene.
2 måneder siden
Stortinget åpner for konsesjonsbehandling av kraftverk over 1 MW i vernede vassdrag, begrunnet med flomdemping og akseptable miljøkonsekvenser. Miljøorganisasjoner og partier som Rødt, SV, Venstre og MDG protesterer, og mener vedtaket vil svekke vassdragsvernet. Høyre avviser kritikken og mener endringen er viktig for lavere strømpriser og oppgradering av eksisterende vannkraftverk. Klima- og miljøministeren forsikrer at Arbeiderpartiet vil verne vassdragene, men Rødt mener politikere som støtter forslaget, viser udugelighet.
7 dager siden
Arbeiderpartiet har besluttet å utsette behandlingen av den omstridte lovendringen i sivilbeskyttelsesloven, som gir regjeringen vide fullmakter til å pålegge sivil arbeidsplikt i krisesituasjoner. Flere partier, inkludert Senterpartiet, Frp og Krf, har snudd og ønsker nå å sende forslaget tilbake til justiskomiteen for videre vurdering. Kritikken mot lovforslaget handler om at det kan svekke maktfordelingsprinsippet ved å gi regjeringen mer makt på bekostning av Stortinget. Venstre-leder Guri Melby og Frp-leder Sylvi Listhaug har også uttrykt bekymring for lovens konsekvenser og grunnlovsmessighet. Arbeiderpartiets parlamentariske leder Bjørnar Skjæran sier partiet ikke motsetter seg mer tid til behandling, og Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum understreker viktigheten av bredt flertall i saken.
22 dager siden
Til tross for motstand fra flere partier, ser det ikke ut til å være flertall på Stortinget for å stoppe elektrifiseringen av Melkøya. KrF snudde i saken og vektlegger nå trygghet rundt lovlig gitte konsesjoner. Rødt og SV gir ikke opp kampen og håper Frp vil støtte forslag om karbonfangst og lagring som et alternativ. Senterpartiet er kritisk til Aps støtte til elektrifiseringen, og mener det vil føre til høyere strømpriser i Finnmark. Samtidig er det enighet om å fremskynde realiseringen av nye kraftprosjekter i Finnmark innen 2030.
2 måneder siden
Det er ny strid om elektrifiseringen av gassanlegget på Melkøya. Et flertall på Stortinget er skeptisk til prosjektet og vurderer å stanse det. Senterpartiet vil la dagens gasskraftverk fortsette driften, mens andre partier foreslår alternative løsninger som gasskraftverk med rensing. Equinor har allerede investert milliarder i prosjektet, og det er usikkerhet rundt kostnader og erstatningskrav dersom prosjektet endres. SV foreslår en løsning med flytende gasskraftverk i tillegg til elektrifisering. Energiministeren mener det er uklokt å snu etter at prosjektet er godkjent.
7 dager siden
Fremskrittspartiet krever at Stortinget utsetter den endelige behandlingen av den nye Sivilbeskyttelsesloven for å få svar på flere spørsmål, blant annet om lovens forhold til Grunnloven. Partileder Sylvi Listhaug mener det er uklokt å vedta loven uten grundigere avklaringer. Frp truer med å stemme mot loven dersom den ikke utsettes. Også Kristelig Folkeparti (KrF) har snudd og vil stemme nei, da de mener viktige spørsmål i den offentlige debatten må avklares først. Lovforslaget har skapt debatt om hvorvidt det gir regjeringen for vide fullmakter i beredskapssituasjoner, noe som flere frykter kan stride mot Grunnloven. Stortingsgruppene i begge partier ønsker en grundigere behandling før loven vedtas.
2 måneder siden
Etter regjeringsskiftet forsøker Senterpartiet å stanse elektrifiseringen av Melkøya, et prosjekt som allerede er i gang. Sp argumenterer med folks frykt for dyrere strøm og kritiserer klimapolitikken. Oljebransjen ønsker elektrifisering for å sikre lønnsom drift og møte klimamål, men Vedum mener det ikke er nødvendig. Opposisjonen sliter med å finne alternative løsninger, som karbonfangst, og er uenige om veien videre. Avgjørelsen kan ende med en ny utredning og bruk av oljepenger. Høyres holdning er avgjørende, men et regjeringsskifte kan føre til at prosjektet stoppes.
7 dager siden
Fremskrittspartiet krever at Stortinget utsetter den endelige behandlingen av Sivilbeskyttelsesloven for å få klarhet i flere spørsmål, særlig knyttet til regjeringens fullmakter i krigs- og krisesituasjoner. Partiet mener det vil være uklokt å vedta loven uten bedre svar, blant annet om lovforslaget strider mot Grunnloven. Flere jurister, redaktører og høringsinstanser har uttrykt kritikk mot lovforslaget, som tidligere har møtt motstand fra partier som Rødt, Venstre, SV, MDG og Pasientfokus. Dersom lovforslaget ikke får flertall, vil Frp stemme imot hele loven.
3 måneder siden
Arbeiderpartiet har lagt frem deler av EUs fjerde energipakke for regjeringen, til tross for sterk motstand fra Senterpartiet. Senterpartiet reagerer og mener det er uklokt å fremme saken før valget, da den potensielt kan true regjeringssamarbeidet. Energiminister Terje Aasland (Ap) fremhever at de fremlagte direktivene er viktige for norsk næringsliv, mens Senterpartiet fastholder at de ikke vil akseptere noen deler av pakken. De mest kontroversielle delene av energipakken er utsatt til etter valget. Senterpartiet planlegger møter for å diskutere situasjonen.
6 dager siden
Stortinget har utsatt behandlingen av sivilbeskyttelsesloven, som kan gi regjeringen utvidede fullmakter i krisesituasjoner. Behandlingen skulle opprinnelig skje denne uken, men flere partier, blant annet Frp og KrF, har endret syn på lovforslaget. Stortingspresident Masud Gharahkhani bekreftet at saken vil bli tatt opp til senere behandling. Frp-leder Sylvi Listhaug understreket at de tar kritikken på alvor og lytter til folket. Lovforslaget har utløst bred debatt med både støtte og kritikk fra politikere, jurister og redaktører. Venstre-leder Guri Melby uttrykte sterk bekymring for at loven gir regjeringen for vide fullmakter, noe som kan svekke demokratiet. Regjeringen avviser kritikken og mener loven er nødvendig for å sikre beredskap i alvorlige krisesituasjoner.