Trump-administrasjonen stenger et omstridt smutthull i tollregelverket for import av billigvarer. Tiltaket skal beskytte amerikansk næringsliv, men kan føre til høyere priser for forbrukere.
Trump-administrasjonen har besluttet å tette et smutthull i tollregelverket som har tillatt import av varer verdt opptil 800 dollar uten toll og avgifter, så lenge de sendes direkte til forbruker. Ifølge professor Kåre Dahl Martinsen har dette smutthullet, som Trump kaller en svindel, ført til at prisen på enkelte varer fra Kina har økt kraftig.
Over 1,36 milliarder forsendelser, hovedsakelig fra Kina, benyttet seg av smutthullet i regnskapsåret 2024. Hensikten med å stenge smutthullet er å hjelpe amerikanske bedrifter som konkurrerer mot billigvarer, spesielt fra nettbutikker som Temu og Shein.
Dette har allerede ført til høyere priser for amerikanske netthandlere. Martinsen diskuterer også konsekvensene for varer som soya og insulin, og nevner at Kina har stoppet importen av soya fra USA, noe som rammer amerikanske bønder.
Kåre Dahl Martinsen
Donald Trump
Elon Musk
Institutt for forsvarsstudier
Forsvarets høgskole
Den norske Atlanterhavskomité
USAs tollvesen
The Guardian
Det hvite hus
Temu
Shein
The New York Times
Nettavisen
Republikanerne
USAID
Oslo
USA
Kina
Brasil
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Ukrainas president Zelenskyj advarer ledere mot å delta på Moskvas 9. mai-parade, mens etterretning tyder på at Putin kan ha endret krigsmål til å sikre erobret territorium. Samtidig styrker Russland båndene til Nord-Korea og Kina, og russisk luftvern hevder å ha skutt ned ukrainske droner nær norskegrensen. Ukraina koblet seg fra Russlands strømnett timer før invasjonen.
Gazas grenser har vært stengt i to måneder, noe som forverrer den humanitære krisen. Hjelpeorganisasjoner beskriver situasjonen som kritisk med mangel på mat og medisiner, og frykter at Israel og USA vil ta kontroll over nødhjelpsdistribusjonen. Samtidig fortsetter israelske angrep, og et angrep i Gaza by drepte minst 25 mennesker, inkludert to fire år gamle tvillingsøstre.
Warren Buffett (94) varsler sin avgang som leder for Berkshire Hathaway og kritiserer president Trumps tollkrig. Samtidig leverer selskapet sterke resultater og har en rekordhøy kontantbeholdning. Oljefondssjef Nicolai Tangen advarer om at tollkrigen i verste fall kan redusere fondets verdi betydelig.
Fremskrittspartiet er dypt splittet i spørsmålet om å tillate surrogati i Norge. Saken avgjøres på partiets landsmøte søndag. Et flertall i landsstyret støtter forslaget, mens partileder Sylvi Listhaug er imot, og viser til medisinsk risiko og barnets beste.
Pressefriheten er under globalt press, og journalister møter fare i mange land. I Norge uttrykker FpU-leder Simen Velle bekymring for unges synkende tillit til tradisjonelle medier. Samtidig etterlyser redaktører bedre debattkultur, og en utstilling med karikaturtegninger ble avlyst i London av frykt for å støte.
Frp åpner for å støtte Natos forslag om å bruke fem prosent av BNP på forsvar og sikkerhet. Samtidig avslører et internt varsel betydelige forsinkelser i etableringen av en ny spesialavdeling for Marinejegerkommandoen på Ramsund, noe som skaper reaksjoner på Stortinget.
3 måneder siden
Donald Trump har innført straffetoll på varer fra Canada, Mexico og Kina. Canada og Mexico ilegges 25 prosent toll, mens Kina får 10 prosent. Trump begrunner tiltaket med ulovlig innvandring, fentanylsmugling og handelsunderskudd. Han ønsker å snu handelsfordelen i USAs favør. Flere eksperter og demokratenes leder i Senatet frykter at tollen vil føre til prisvekst for amerikanske forbrukere. Canada og Mexico har varslet gjengjeldelsestiltak, og en handelskrig kan være under oppseiling. De amerikanske tollene kan ramme handel for 2100 milliarder dollar.
20 dager siden
Artikkelen beskriver hvordan Donald Trumps tollpolitikk rammer amerikanske småbedrifter. Bedrifter som importerer varer fra Canada og Kina opplever høye tollregninger, noe som fører til økonomisk press og i verste fall nedleggelse. En melkebonde i New York måtte betale over 23.000 kroner i toll på en fôrleveranse fra Canada, mens en bedrift i Virginia vurderer å legge ned etter en tolløkning på varer fra Kina. Selv om Trump har varslet en midlertidig pause i tolløkninger, gjelder dette ikke for Kina og Canada, som er hardest rammet.
3 måneder siden
USAs president Donald Trump har innført straffetoll på varer fra Mexico, Canada og Kina, noe som skaper usikkerhet i det globale handelssystemet. Eksperter i Norge frykter at dette kan føre til høyere inflasjon, svakere krone og økte renter. Samtidig peker noen på at tollen kan føre til billigere import av forbruksvarer, spesielt elektronikk og elbiler, dersom Kina dumper varer til lavere priser. Det er også enighet om at Norge kan oppleve fallende importpriser hvis de ikke innfører egne tariffer. Ekspertene anbefaler norske forbrukere å være forsiktige med pengebruken i tiden fremover, da dette kan være starten på en langvarig handelskrig.
24 dager siden
Artikkelen beskriver hvordan Trumps tollsatser mot Kina har ført til en økning av billige kinesiske varer på det europeiske markedet, spesielt i Tyskland. Kinesiske produsenter søker nye markeder etter å ha mistet tilgangen til USA. Eksperter forventer svært lave priser på nettbutikker som Temu og AliExpress, men advarer om at dette kan gå på bekostning av kvaliteten. Den økte konkurransen kan føre til tap for europeisk detaljhandel, og Norge frykter at EU vil svare med beskyttelsestoll. Samtidig kan den økte tilgangen på billige varer bidra til å dempe inflasjonen og potensielt føre til rentekutt.
24 dager siden
Donald Trumps økte tollsatser på rundt 60 land, inkludert Norge, har trådt i kraft. Kina er hardest rammet med en tollsats på 104 prosent, mens EU har 20 prosent og Norge 15 prosent. I tillegg kommer en grunntoll på 10 prosent for all import til USA og 25 prosent på biler. Trump har varslet ytterligere toll på legemidler. Tiltakene har skapt uro på verdens børser. Trump begrunner tolløkningene med handelsunderskudd og at USA har blitt utnyttet økonomisk.
24 dager siden
Donald Trump har økt tollsatser på varer fra Kina til 125 prosent, gjeldende umiddelbart. Samtidig innfører han en 90-dagers pause med lavere tollsatser for over 75 land som har kontaktet USA for å forhandle handelsløsninger. For EU er tollen 20 prosent og for Norge 15 prosent, i tillegg til en global grunntoll på 10 prosent. Trump hevder at disse tiltakene skal beskytte amerikanske arbeidsplasser og industri mot det han mener er urettferdig konkurranse.
3 måneder siden
Donald Trump har truet Danmark med økonomiske tiltak, inkludert toll, men mye av dansk eksport til USA produseres i USA. Dette gjør at Trumps tollpolitikk kan ramme amerikanske selskaper. Økonomer advarer mot en aggressiv tollpolitikk som kan føre til inflasjon og handelskrig. Trump ønsker høy toll på import fra flere land, spesielt Kina. Rådgiverne hans jobber med tollplaner, men sliter med å balansere Trumps løfter med økonomisk realitet.
1 måned siden
Donald Trumps handelspolitikk med økte tollsatser truer lønnsomheten ved grensehandel for nordmenn. EU vurderer mottiltak, og Norge forsøker å sikre en avtale med EU for å unngå negative konsekvenser. En handelskrig kan føre til høyere priser på varer, noe som vil merkes i lommeboka ved utenlandshandel. Tollvesenet påpeker at privatpersoner ikke vil merke endringer så lenge de holder seg innenfor verdigrensene for import.
17 dager siden
Artikkelen omhandler Donald Trumps innføring av tollsatser på en rekke varer, inkludert metaller, biler og kinesiske produkter. Tiltakene har ført til global usikkerhet og mottiltak fra flere land, deriblant Kina, EU og Canada. Norsk Industri er bekymret for konsekvensene for norske bedrifter og globale verdikjeder. Trump-administrasjonen har også gitt enkelte unntak og utsettelser, samt truet med ytterligere tollsatser på blant annet trevarer og legemidler. Målet er å flytte produksjon tilbake til USA og redusere landets handelsunderskudd.
1 måned siden
Artikkelen gir en oversikt over USAs president Donald Trumps varslede og innførte tolltiltak, samt mottiltak fra andre land. Trump har varslet toll på en rekke varer, inkludert biler, databrikker og trelast, med mål om å redusere handelsunderskudd og flytte produksjon til USA. Tiltakene har møtt motstand fra blant annet EU, Kina og Canada, som har svart med egne tollsatser. Flere tollplaner er blitt utsatt for å gi rom for forhandlinger, men Trump truer med ytterligere tiltak dersom land samarbeider for å skade USAs økonomi.
3 dager siden
USAs president Donald Trump har innført nye tollsatser og hevder USA tjener milliarder på toll. Flere faktasjekkere og økonomer tilbakeviser presidentens påstander og utregninger.
2 måneder siden
USA har innført toll på import av stål og aluminium, noe NHH-professor Ola H. Grytten beskriver som et typisk amerikansk virkemiddel med historisk forankring. Grytten mener Trump bruker toll som et politisk pressmiddel, spesielt overfor Canada og Mexico, og advarer om risikoen for en handelskrig. En slik handelskrig kan ha negative konsekvenser for global økonomisk vekst, føre til økt prisnivå og redusere innovasjon. Professoren påpeker at Trumps motivasjon er å styrke USAs konkurransekraft, en politikk som ofte vinner støtte blant amerikanske velgere.
4 måneder siden
Donald Trump planlegger å øke tollsatsene på utenlandske varer, inkludert produkter fra Kina, Mexico og Canada, med opptil 100 prosent. Eksperter, som National Retail Federation og økonomer, advarer om at dette kan føre til store prisøkninger på varer som mat, biler, klær og teknologi. For eksempel kan leker bli 56 prosent dyrere, sko 30 prosent og klær over 20 prosent. Tolløkningene kan koste det amerikanske samfunnet opp mot 78 milliarder dollar årlig, og forbrukerne vil trolig bære kostnadene. Politikere og økonomer frykter at dette kan forverre inflasjonen og svekke økonomien, til tross for Trumps mål om å beskytte amerikanske jobber.
3 måneder siden
Donald Trump truer med å innføre 25 prosent toll på varer fra Canada og Mexico, med mindre de stopper ulovlig innvandring og fentanylsmugling. Kina er også truet med høyere tollsatser. Kina og Canada avviser Trumps påstander. Eksperter advarer om at dette kan føre til handelskrig, høyere inflasjon og dyrere varer. En studie viser at tollen vil skade alle involverte økonomier, spesielt Canada og Mexico.
1 måned siden
Professor Bent Sofus Tranøy advarer mot «tollflasjon» i dagligvarekjedene, og mener de vil utnytte Trumps tollpolitikk til å øke prisene mer enn nødvendig. Han viser til at matprisene allerede har steget kraftig, og at den svake konkurransen i markedet gir kjedene mulighet til å øke prisene uten at kundene har reelle alternativer. Virke, som representerer de store dagligvarekjedene, avviser påstandene og viser til Konkurransetilsynets rapport som ikke fant støtte for at kjedene har utnyttet situasjonen til å øke sin lønnsomhet.