Joe Faratzis, en 34-åring fra Los Angeles, fikk diagnosen stadium fire kolorektal kreft som 28-åring etter å ha ignorert tidlige symptomer som magesmerter og blod på toalettpapiret. Kreften spredte seg til lungene og leveren, og han har fått beskjed om at han aldri vil bli frisk.
Faratzis deler sin historie i en viral kronikk og på TikTok, hvor han oppfordrer andre til å ta ansvar for egen helse og reagere på tidlige tegn.
Kolorektal kreft er en av de vanligste kreftformene i Norge, og tilfeller blant yngre voksne øker, ifølge Kreftforeningen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
En 45 år gammel kvinne, Cheryl, fikk diagnosen tykktarmskreft etter å ha ignorert flere symptomer i lang tid. Hun opplevde blant annet magesmerter, endringer i avføringsmønster, og blod i avføringen. Hun trodde feilaktig at symptomene skyldtes andre årsaker, som hemoroider. En mage- og tarmspesialist understreker at blod i avføringen, endringer i avføringsvaner og jernmangel kan være tegn på tarmkreft. Han avliver også myten om at friskt blod i avføringen alltid er ufarlig. Forekomsten av tarmkreft i Norge er høy, og risikofaktorer inkluderer lite fysisk aktivitet, overvekt, høyt inntak av rødt kjøtt og alkohol. Tidlig diagnose er viktig for et godt behandlingsresultat.
4 måneder siden
En artikkel om den økende forekomsten av tarmkreft blant yngre i Norge. Norge ligger på verdenstoppen i antall tilfeller av tarmkreft hos personer under 50 år, kun slått av Australia og USA. En kvinne ved navn Wenche, som selv fikk tarmkreft i ung alder, forteller om sin erfaring. Forskere er bekymret over utviklingen og mistenker at miljøfaktorer kan spille en rolle. Ahus oppretter et eget senter for å forske på årsakene og forbedre behandlingen for denne pasientgruppen. Studien viser en betydelig økning i tarmkrefttilfeller blant unge voksne i Norge de siste 30 årene.
4 måneder siden
Carl Christoffer (57) fra Larvik ble diagnostisert med alvorlig lungekreft med spredning i 2020, og fikk beskjed om at han kanskje bare hadde et halvt år igjen å leve. Etter å ha blitt feildiagnostisert flere ganger, fikk han til slutt riktig diagnose og startet behandling. En ny medisin som passet hans genmutasjon, førte til en rask og betydelig bedring. Han kunne slutte med cellegift og immunterapi, og er nå tilbake i jobb og lever et aktivt liv. Kreftforeningen fremhever viktigheten av forskning, og at overlevelsen av lungekreft har økt betraktelig de siste 20 årene. Carl Christoffer har opplevd at kreftdiagnosen har ført til mer åpen kommunikasjon i familien og større fokus på relasjoner.
11 dager siden
Lise Onstad Elveslett deler sin erfaring med å oppdage tarmkreft gjennom screening, og understreker viktigheten av å delta i slike programmer og å ta symptomer på alvor. Hun oppfordrer til åpenhet rundt tarmhelse. Influenser Mads Clemmetsen forklarer sitt valg om ikke å få egne barn, men er åpen for å engasjere seg i livet til partnerens barn, uten å påta seg en stefar-rolle.
3 måneder siden
Trond Lundquist (70) oppsøkte legevakten tre dager på rad med sterke magesmerter, men ble sendt hjem med beskjed om å ta Paracet og Ibux. Hans kone, Line Alexandra Borchgrevink, insisterte på videre helsehjelp. Etter en kraftig blødning ble Lundquist innlagt på sykehus, hvor det ble oppdaget en svulst i leveren. Ekteparet føler seg ikke tatt på alvor av legevakten og ønsker en endring i rutinene. Larvik legevakt beklager hendelsen og oppfordrer pasienter til å ta kontakt ved misnøye. Kommunalsjefen mener legevakten har god tillit, men understreker viktigheten av å klage ved misnøye.
1 måned siden
DDE-frontfigur Åge Sten Nilsen deler sin personlige historie om å bli diagnostisert med diabetes og erkjennelsen av å være tynnfeit. Han beskriver hvordan man kan lure seg selv ved å se normal ut på utsiden, mens fettet pakker seg rundt de indre organene og utgjør en alvorlig helserisiko. Han kritiserer BMI-metoden som unøyaktig og fremhever viktigheten av å måle livvidden. Gjennom livsstilsendringer og medisinsk veiledning via helseappen Yazen har han tatt grep om sin egen helse, og han oppfordrer andre i samme situasjon til å gjøre det samme for å leve et langt og aktivt liv.
4 måneder siden
En ny studie publisert i The Lancet Oncology viser en global økning av tarmkreft blant personer under 50 år. Tidligere studier har hovedsakelig vist denne økningen i vestlige land, men nå er den dokumentert i ulike økonomier og regioner over hele verden. Kreftforeningen bekrefter denne trenden i Norge og understreker at mange tilfeller kunne vært unngått med enkle grep i kosthold og livsstil. Studien viser at tarmkreft øker blant unge voksne, mens forekomsten blant eldre er stabil eller fallende. Forskere og helsemyndigheter understreker viktigheten av å fremme sunne levevaner og tidlig diagnostisering for å redusere dødeligheten.
2 måneder siden
Halvor Bakke forteller åpent om livet med prostatakreft, en diagnose han fikk i 2023. Han beskriver hverdagen som krevende, preget av frykt for hvordan sykdommen utvikler seg. Bakke understreker viktigheten av åpenhet rundt prostatakreft og oppfordrer menn til å sjekke seg tidlig. Han forteller at han forsøker å holde motet oppe ved å jobbe, tilbringe tid med venner og familie, og ved å realisere drømmer, som å bygge et hus i Sør-Afrika.
4 dager siden
Skuespiller Olivia Williams deler sin historie om langvarig feildiagnostisering. Hun ble sendt fra lege til lege i fire år før hun fikk kreftbeskjeden.
4 måneder siden
En studie publisert i The Lancet Oncology viser en global økning i tarmkreft blant personer under 50 år. I Norge har det vært en økning på 60 prosent siden årtusenskiftet, ifølge Kreftregisteret. Studien peker på usunt kosthold, fysisk inaktivitet og fedme som mulige årsaker. Norge ligger høyt på statistikken, spesielt blant kvinner. Økningen er bekymringsfull da tarmkreft ofte oppdages sent og er en ledende dødsårsak blant unge. Kreftforeningen understreker behovet for forebygging og et samfunnsansvar for å fremme sunne valg, inkludert restriksjoner på markedsføring av usunn mat.
1 måned siden
Artikkelen omhandler kronisk nyresykdom, som rammer en stor andel av befolkningen. Mange er ikke klar over at de har sykdommen fordi symptomene er vage. Wenche Nordberg deler sin historie om å leve med sykdommen, fra de første symptomene til dialyse og transplantasjon. Hun oppfordrer andre til å sjekke seg. En spesialist anbefaler regelmessig testing for risikogrupper, mens Landsforeningen for Nyrepasienter og Transplanterte understreker viktigheten av at folk tar ansvar for egen helse og oppsøker lege ved risikofaktorer.
3 måneder siden
Bjørnar Pedersen fikk kreft i 2019 og har siden den gang stått i en langvarig helsekø. Han opplever at manglende samarbeid mellom kommune- og spesialisthelsetjenesten har ført til at han ikke får den nødvendige behandlingen. Etter en operasjon ble oppfølgingen overført til fastlegen, noe Pedersen mener er feil. Han har opplevd komplikasjoner og manglende informasjon, og familien har nå koblet inn flere instanser for å få hjelp. Pedersen ønsker å komme tilbake i jobb, men føler seg sviktet av helsevesenet. Han mener manglende behandling fører til unødvendig ressursbruk og forsinker hans tilbakekomst til arbeidslivet.
6 dager siden
Dominique McShain, en 21 år gammel Tiktok-influencer fra New Zealand, døde etter å ha kjempet mot uhelbredelig tarmkreft. Hun begynte å dele sin sykdomshistorie på Tiktok i mai 2024, kort tid etter at diagnosen avbrøt studiene hennes i psykologi. Kreften hadde spredt seg til leveren, og hun fikk en prognose på bare noen dager til uker igjen å leve. I sin siste melding tok hun farvel med sine rundt 200 000 følgere og uttrykte aksept for sin situasjon, samtidig som hun takket for støtten fra familie og venner. Dominique giftet seg med sin partner Sean Suson i juli 2024, etter å ha blitt forlovet kort tid etter diagnosen. Hun ønsket å oppleve noe normalt i livet til tross for sykdommen. Hun begraves kommende søndag, og ønsker at deltakerne møter i fargerike klær, som et uttrykk for hennes personlighet.
4 måneder siden
Thomas Kraut opplevde å bli feildiagnostisert med fedme i flere år, mens han i virkeligheten hadde en stor svulst i magen. Han ble henvist til overvektsklinikk, men svulsten ble ikke oppdaget før en forundersøkelse for slankeoperasjon. Svulsten veide 27,3 kilo og førte til at han mistet en nyre og deler av tynntarmen. Kraut har fått avslag på erstatning fra Norsk pasientskadeerstatning (NPE), som mener det ikke foreligger feilbehandling. Kraut og hans kone er kritiske til helsevesenets håndtering av saken og manglende ansvar. En evaluering av pasientskadeordningen er gjennomført, men helseministeren har ikke kommentert saken. Kraut har klaget på avslaget fra NPE.
2 måneder siden
Norge ligger i Europatoppen når det gjelder kreftforekomst, spesielt for føflekk- og tykktarmskreft, hvor fire av ti nordmenn vil utvikle kreft før 80 år. Samtidig er kreftdødeligheten lav og synkende. Høy forekomst settes i sammenheng med økt snusbruk, alkoholforbruk og overvekt. En ny nasjonal kreftstrategi lanseres for å redusere forekomsten og forbedre livskvaliteten for kreftpasienter. Strategien har som mål å gjøre Norge ledende innen kreftforebygging, gode pasientforløp og økt livskvalitet for pasienter og pårørende.