Skuespiller Olivia Williams deler sin historie om langvarig feildiagnostisering. Hun ble sendt fra lege til lege i fire år før hun fikk kreftbeskjeden.
Artikkelen handler om skuespiller Olivia Williams (56) som ble feildiagnostisert i fire år før hun fikk påvist bukspyttkjertelkreft. Hun forteller i et intervju med The Times at hun besøkte ti ulike leger i tre land for vedvarende symptomer som smerter, trøtthet og diaré.
Hun fikk diagnoser som Lupus og IBS før en lege i Los Angeles oppdaget en sjelden svulst på bukspyttkjertelen i 2018. Williams sier at en tidligere diagnose kunne ha gjort henne kreftfri.
Da svulsten ble fjernet, hadde kreften spredd seg til leveren. Hun får nå jevnlig behandling og deler sin historie for å øke oppmerksomheten rundt behovet for bedre og tidligere diagnostisering av bukspyttkjertelkreft.
Olivia Williams
The Times
Helsenorge
Los Angeles
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Anna Lene Leganger opplevde forsinkelser i sin kreftbehandling da hun ikke ble registrert i pakkeforløpet ved Radiumhospitalet. Etter å ha purret selv, ble hun først henvist til Elverum sykehus, hvor en operasjon ble avbrutt på grunn av spredning. Hun ble senere operert ved Radiumhospitalet. Statistikker viser at stadig færre kreftpasienter får behandling innen fastsatte frister, noe Kreftforeningen er bekymret for. Regjeringen arbeider med en ny kreftstrategi for å øke kapasiteten og redusere ventetider, samt revidere pakkeforløpene.
3 måneder siden
Artisten Sandra Lyng (37) har offentliggjort at hun har oppdaget to kuler i brystet. Hun uttrykker bekymring for at det kan være kreft, spesielt etter at flere venninner har fått kreftdiagnoser. Lyng har tidligere operert bort fire kuler fra brystene. Hun skal sjekke de nye kulene hos lege tirsdag. Lyng har tidligere vært åpen om sine helseutfordringer, inkludert ADHD, feildiagnostisering av bipolar lidelse, Kompleks posttraumatisk stresslidelse (CPTSD) og kronisk migrene.
4 måneder siden
Rachel Olivia fra Australia oppdaget en kvise ved hårfestet som viste seg å være basalcellekarsinom, en type hudkreft. En lege feildiagnostiserte først kvisen som et resultat av klemming, men en spesialist bekreftet kreftdiagnosen etter en biopsi. Basalcellekarsinom er den vanligste formen for hudkreft og kan ligne et sår som ikke gror. Olivia, som aldri har vært en soltilbeder, mener at alvorlige solforbrenninger i tenårene kan være årsaken. Hun er nå under behandling med lokal cellegift og bruker TikTok for å øke bevisstheten om hudkreft. Hun har fått mange tilbakemeldinger fra folk som har oppsøkt lege etter å ha sett hennes video.
3 måneder siden
En 45 år gammel kvinne, Cheryl, fikk diagnosen tykktarmskreft etter å ha ignorert flere symptomer i lang tid. Hun opplevde blant annet magesmerter, endringer i avføringsmønster, og blod i avføringen. Hun trodde feilaktig at symptomene skyldtes andre årsaker, som hemoroider. En mage- og tarmspesialist understreker at blod i avføringen, endringer i avføringsvaner og jernmangel kan være tegn på tarmkreft. Han avliver også myten om at friskt blod i avføringen alltid er ufarlig. Forekomsten av tarmkreft i Norge er høy, og risikofaktorer inkluderer lite fysisk aktivitet, overvekt, høyt inntak av rødt kjøtt og alkohol. Tidlig diagnose er viktig for et godt behandlingsresultat.
1 måned siden
Christina Applegate, kjent fra «Married ... with Children», deler sine erfaringer om livet med multippel sklerose (MS). Hun har vært innlagt på sykehus «oppimot 30 ganger» på grunn av oppkast, diaré og sterke smerter hun mener skyldes MS. I podkasten «MeSsy» forteller Applegate om mageproblemer og sin overbevisning om at det er en sammenheng med MS, selv om legene ikke deler hennes syn. Hun oppfordrer andre med lignende symptomer til å søke medisinsk hjelp, og har tidligere snakket åpent om depresjon og vektøkning som følge av sykdommen.
27 dager siden
Sky Sports-programleder Anna Woolhouse deler åpent om sin kamp mot endometriose. Hun har nylig gjennomgått sin andre operasjon for tilstanden, som hun beskriver som vanskelig å leve med. Woolhouse ble diagnostisert i 2017 og operert i 2018, men symptomene har returnert. Hun bruker sin plattform til å øke bevisstheten rundt endometriose, en sykdom som rammer en betydelig andel kvinner og som ofte er underdiagnostisert. Hun håper dette var hennes siste operasjon og ser frem til å returnere til jobb etter rekonvalesens.
8 dager siden
Tina Knowles, mor til superstjernen Beyoncé, deler for første gang sin erfaring med brystkreft. Hun fikk diagnosen i juli i fjor etter å ha utsatt mammografi i to år på grunn av koronapandemien. Tina gjennomgikk operasjon for å fjerne svulsten og fikk samtidig utført brystreduksjon, og er nå kreftfri. Hun ønsker å advare andre kvinner om viktigheten av regelmessige mammografitester og oppfordrer til å ikke utsette dem. I sin selvbiografi «Matriarch» beskriver hun også hvordan døtrene Beyoncé og Solange taklet nyheten med støtte og positivitet. Tina understreker at tidlig oppdagelse kan redde liv, og oppfordrer kvinner til å prioritere helsen sin til tross for en travel hverdag.
4 måneder siden
Amalia (33) valgte å fjerne begge brystene etter å ha fått påvist den arvelige genfeilen BRCA1, som gir økt risiko for bryst- og eggstokkreft. Hun visste at kvinner på morssiden hadde hatt eggstokkreft, og valgte derfor å teste seg. Overlege Lovise Mæhle ved OUS påpeker at mange med genfeilen ikke er klar over det, da den kan arves fra både mor og far, og at mange ikke har kjente tilfeller av kreft i familien. Mæhle mener at flere burde få mulighet til å teste seg, men dagens lovverk begrenser dette. Fjerning av brystvev og eggstokker er den sikreste måten å unngå kreft for kvinner med genfeilen, men det er opp til hver enkelt å bestemme når det er riktig tidspunkt for operasjon.
4 måneder siden
En artikkel om den økende forekomsten av tarmkreft blant yngre i Norge. Norge ligger på verdenstoppen i antall tilfeller av tarmkreft hos personer under 50 år, kun slått av Australia og USA. En kvinne ved navn Wenche, som selv fikk tarmkreft i ung alder, forteller om sin erfaring. Forskere er bekymret over utviklingen og mistenker at miljøfaktorer kan spille en rolle. Ahus oppretter et eget senter for å forske på årsakene og forbedre behandlingen for denne pasientgruppen. Studien viser en betydelig økning i tarmkrefttilfeller blant unge voksne i Norge de siste 30 årene.
1 måned siden
Jenny (41) opplevde å bli sendt fra spesialist til spesialist uten å få hjelp for sine symptomer. Etter å ha lest seg opp på hormonelle lidelser, fant hun ut at hun hadde POI, en lidelse som rammer tre prosent av kvinner under 40 år. Hun fikk diagnosen bekreftet på en privat klinikk. Universitetet i Bergen har startet et forskningsprosjekt for å finne ut hva som utløser POI. Jenny ønsker åpenhet rundt diagnosen, og å gjøre det lettere for andre kvinner i samme situasjon å få hjelp tidligere.
3 måneder siden
Artisten Sandra Lyng (37) har oppdaget to kuler i brystet og skal gjennomgå mammografi og fjerning av kulene. Hun forteller at hun er redd for at det kan være kreft, spesielt etter at to venninner fikk kreft i fjor. Lyng har tidligere fjernet fire kuler fra brystene. Hun beskriver kulene som store, ubehagelige og raskt voksende, og sier at hun har trengt tid til å fordøye nyheten. Hun skal opereres for å fjerne kulene, noe hun har gjort tidligere.
11 dager siden
Lise Onstad Elveslett deler sin erfaring med å oppdage tarmkreft gjennom screening, og understreker viktigheten av å delta i slike programmer og å ta symptomer på alvor. Hun oppfordrer til åpenhet rundt tarmhelse. Influenser Mads Clemmetsen forklarer sitt valg om ikke å få egne barn, men er åpen for å engasjere seg i livet til partnerens barn, uten å påta seg en stefar-rolle.
1 måned siden
Artikkelen omhandler kronisk nyresykdom, som rammer en stor andel av befolkningen. Mange er ikke klar over at de har sykdommen fordi symptomene er vage. Wenche Nordberg deler sin historie om å leve med sykdommen, fra de første symptomene til dialyse og transplantasjon. Hun oppfordrer andre til å sjekke seg. En spesialist anbefaler regelmessig testing for risikogrupper, mens Landsforeningen for Nyrepasienter og Transplanterte understreker viktigheten av at folk tar ansvar for egen helse og oppsøker lege ved risikofaktorer.
22 dager siden
Thomas Lillebror Finne, som er rammet av bukspyttkjertelkreft, ønsker mer fokus på denne kreftformen, som har høy dødelighet. Han etterlyser en konkret handlingsplan fra regjeringen, da han mener eksisterende behandling kun lindrer smerte. Overlege Arne Westgaard påpeker mangelen på forskningsgjennombrudd siden 2013. KrFs leder Dag-Inge Ulstein har bedt helseministeren om en begrunnelse for hvorfor bukspyttkjertelkreft ikke er prioritert i kreftstrategien. Helseministeren svarer at pasienter får best mulig behandling og viser til kreftstrategiens mål om gentesting. Finne er likevel ikke beroliget og håper kreftformen en dag vil være utryddet.
2 måneder siden
Tone (55) ble ufør etter å ha mistet søvnen og utviklet andre plager i forbindelse med overgangsalderen. Legene fant først ikke årsaken. Etter seks år med symptomer, ble hun henvist til en gynekolog som diagnostiserte overgangsalder basert på symptomer, og ikke blodprøver. Hormonbehandling hjalp henne med å sove igjen og bli kvitt hodepinen. Gynekolog Inger Øverlie understreker at mange kvinner ikke får god nok oppfølging for overgangsplager, og at testosteron kan være nyttig for økt sexlyst. Regjeringen vurderer nå å bedre tilgangen til hormonbehandling og redusere kostnadene for kvinner.