Volkswagen gjeninnfører fysiske knapper for viktige funksjoner etter kritikk for bruk av berøringsskjermer og haptiske knapper. Kritikken har gått på at skjermbruken stjeler oppmerksomhet fra kjøringen, noe som øker risikoen for ulykker.
Statens vegvesen har påpekt at uoppmerksomhet er en av hovedårsakene til alvorlige trafikkulykker.
Volkswagen lover fysiske knapper for volum, varme, vifter og nødblink, og understreker at en bil ikke skal være som en mobiltelefon.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
22 dager siden
Trygg Trafikk advarer om at bruk av berøringsskjermer i bil kan være like farlig som mobilbruk, da det fjerner oppmerksomheten fra veien. En studie viser at det å taste inn en adresse på navigasjon kan ta nesten 16 sekunder, tilsvarende å kjøre 12 meter i blinde i lav hastighet. En arbeidsgruppe foreslår totalforbud mot å holde mobiltelefon under kjøring, noe Utrykningspolitiet støtter. NAF er uenig og mener et slikt forbud er for strengt og vil svekke tilliten til regelverket.
26 dager siden
Samferdselsdepartementet har sendt et forslag på høring om totalforbud mot å holde mobiltelefon i bil under kjøring, med mindre den er fastmontert. Utrykningspolitiet støtter forslaget, da de mener det vil forenkle håndhevingen av reglene. Undersøkelser viser at uoppmerksomhet i trafikken, inkludert ulovlig mobilbruk, er en betydelig sikkerhetsrisiko og en direkte årsak til dødsulykker. Forslaget åpner for et unntak der førere skal kunne styre musikk fra mobilen med et begrenset antall tastetrykk.
1 måned siden
UP starter en ny aksjonsuke med fokus på å forebygge ulovlig mobilbruk og manglende bilbeltebruk. UP-sjef Knut Smedsrud understreker viktigheten av at sjåfører holder blikket på veien og sikrer at alle i bilen bruker bilbelte riktig. Under en lignende aksjon i fjor ble 516 sjåfører bøtelagt for ulovlig mobilbruk, og 166 for manglende eller feilaktig bruk av bilbelte. UP oppfordrer alle til å være oppmerksomme trafikanter og unngå distraksjoner under kjøring.
26 dager siden
Samferdselsdepartementet har sendt et forslag på høring om et totalforbud mot å holde mobiltelefonen under bilkjøring. Forslaget innebærer at sjåfører ikke kan berøre telefonen med mindre den er fastmontert, og selv da er bruken begrenset til noen få tastetrykk for eksempelvis musikk eller samtaler. Utrykningspolitiet støtter forslaget, fordi de mener det vil gjøre det lettere å håndheve reglene og øke trafikksikkerheten. Selv om forslaget åpner for musikkavspilling, vil bruk av underholdningsapper som Snapchat og Facebook være forbudt under kjøring. Arbeidsgruppen har ikke vurdert reguleringer av bilens integrerte skjermer, kun håndholdt mobil.
2 måneder siden
Tesla vurderer å gjeninnføre blinklys-spaken på Model 3 etter negative tilbakemeldinger på blinklys-knappene. Knappene har vist seg upraktiske, spesielt i rundkjøringer, og flere kjøreskoler har droppet modellen av den grunn. Samtidig er nye Model Y lansert med blinklys-spak. En representant fra Tesla indikerer at de muligens har fjernet for mange fysiske knapper. Det er usikkert når eller om Model 3 vil få tilbake spaken.
1 måned siden
Fra 15. mars øker boten for mobilbruk bak rattet betraktelig, til 10.450 kroner, i tillegg til tre prikker på førerkortet. Frende Forsikring påpeker at boten har økt kraftig de siste årene. En undersøkelse viser at mange bilister er klar over at de bryter loven, men likevel bruker mobilen under kjøring. Eksperter understreker at all bruk av mobiltelefonen som stjeler fokus fra veien, er ulovlig og farlig.
2 måneder siden
Trygg Trafikk advarer bilister mot å skru av sikkerhetssystemer i bilen. Fagsjef Bård Morten Johansen påpeker at disse systemene kan kompensere for menneskelige feil, en vanlig faktor i dødsulykker. Han anbefaler å forstå hvordan systemene fungerer, og advarer spesielt mot å deaktivere feltskiftevarsler, selv om de kan virke irriterende. Trygg Trafikk oppfordrer bileiere til å be forhandleren om opplæring i bilens sikkerhetssystemer ved kjøp av ny bil.
4 måneder siden
Yrkessjåfører kritiserer Statens vegvesen for å la midlertidige fartsskilt stå igjen etter veiarbeid, noe som skaper forvirring og potensielt farlige situasjoner. De mener dette fører til at bilister mister respekten for skilting. Norsk Lastebileierforbund støtter kritikken, mens Statens vegvesen hevder det kan være grunner til at skiltene blir stående, selv om arbeidet ikke er synlig. Frp krever at skiltene snus når det ikke er veiarbeid, med mindre det er alvorlige skader i veibanen.
23 dager siden
Utrykningspolitiet (UP) varsler en ny storkontroll denne uken med hovedfokus på motorsyklister og fart. Bakgrunnen er ulykkesstatistikken som viser at fart, risikoatferd og førerfeil ofte er årsaker til alvorlige MC-ulykker. I fjor omkom 20 motorsyklister i trafikken, og 129 ble hardt skadet. UP-sjef Knut Smedsrud oppfordrer alle MC-førere til å være ekstra oppmerksomme i trafikken og ta trygge valg. Under en tidligere storaksjon ble hundrevis av bilførere tatt for mobilbruk og manglende bruk av bilbelte, noe som resulterte i bøter.
9 dager siden
Under en utrykning i Bjørvika, Oslo, måtte en brannbilsjåfør bråbremse for å unngå kollisjon med en drosje som ikke hadde oppfattet blålys og sirener. Preben Lund, undervisningsansvarlig i utrykningskjøring ved Oslo Brann og redningsetat, sier at slike farlige situasjoner skjer ved hver utrykning på grunn av uoppmerksomme bilister, syklister og fotgjengere. Jostein Aure fra Oslo Universitetssykehus påpeker at bilister i økende grad blir distrahert av mobilbruk, skjermer i bilen og hodetelefoner med støydemping, som blokkerer sirenelyder. Brannvesenet oppfordrer folk til å være mer oppmerksomme i trafikken og tilpasse lydnivået på musikk for å kunne høre utrykningskjøretøy. Samtidig understrekes det at mange trafikanter oppfører seg korrekt og gir fri bane ved utrykning.
1 måned siden
Volvo tilbakekaller 4881 ladbare hybridbiler i Norge, som del av en global tilbakekalling av 73.000 biler, på grunn av fare for kortslutning og brann i batteriet. De berørte modellene er S60, V60, S90, V90, XC60 og XC90 fra årsmodellene 2020-2022. Volvo anbefaler eiere av de berørte bilene å ikke lade dem før de har blitt inspisert og eventuelt oppdatert på et verksted. Volvo understreker at det ikke er rapportert om personskader som følge av feilen, og at sikkerhet er deres høyeste prioritet.
2 måneder siden
Tryg Forsikring advarer mot å bruke mobiltelefonen i skiheisen etter en økning i antall meldinger om mistede og ødelagte mobiler i vinterferien. Kommunikasjonsrådgiver Espen Borge påpeker at mange mister telefonen på grunn av klønete håndtering med votter og kalde hender. I fjor erstattet selskapet mobiler for nesten én million kroner bare i vinterferien, og totalt over ti millioner kroner for hele året. Borge anbefaler å kontakte skianlegget ved tap og understreker viktigheten av å oppbevare mobilen trygt i lommen og heller nyte utsikten fra heisen.
4 måneder siden
Antall bulkeskader på bil øker markant i desember, spesielt de to dagene før julaften. Stress og distraksjon i julerushet fører til mange ulykker, særlig på parkeringsplasser. I fjor kostet disse skadene 1,3 milliarder kroner, med en snittpris på 28.000 kroner per ulykke. Menn er overrepresentert i ulykkesstatistikken, og det advares mot bruk av mobiltelefon og blind tillit til ryggesensorer. Bilister oppfordres til å være mer oppmerksomme i trafikken for å unngå skader.
2 måneder siden
Utrykningspolitiet (UP) oppfordrer bilister til å slutte å varsle om trafikkontroller via apper og trafikkalarmer. Assisterende distriktsleder Eivind Hellesund i UP Vest uttaler at slik varsling kan føre til at rusede bilister unngår kontroll. Han påpeker at alle UP-kontroller også er ruskontroller, og at varsling i praksis betyr at rusede førere kan velge alternative ruter. Hellesund viser til at rusrelaterte ulykker er et stort problem, og at UP i 2024 avdekket én rusfører per 150 kontrollerte biler. Han understreker at det ikke er sosialt akseptert å kjøre ruspåvirket, og appellerer til bilistene om å tenke seg om før de varsler om kontroller.
2 måneder siden
Antall bilskader i Norge øker, til tross for at moderne biler har mer sikkerhetsutstyr. Enkelte eksperter mener at den økende andelen elbiler bidrar til dette. Elbiler har ofte kraftig akselerasjon og høyere vekt, noe som kan skape utfordringer, spesielt på vinterføre. Statistikker viser at elbiler er mer involvert i ulykker på vinterføre enn fossilbiler. Det understrekes at nye bilister bør gjøre seg kjent med bilens egenskaper for å unngå ulykker.