Skidestinasjonar i Noreg opplever auke i utanlandske turistar denne vinterferien, driven av ei svak krone og gode forhold. Trysil ser ein markant auke i britiske turistar, medan Kvitfjell og Hafjell tiltrekker seg fleire danskar.
Kronekursen gjer Noreg billegare for turistar, som igjen fører til auka omsetning i butikkar og restaurantar.
NHO Reiseliv meiner snøsikkerheit og passelege anlegg også spelar ei rolle.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Norske skianlegg opplever økt popularitet, spesielt blant danske turister, på grunn av den svake norske kronen som gir økt kjøpekraft. Flere skisentre melder om stor vekst i besøkende sammenlignet med fjoråret, og mange er fullbooket. Prisene på skipass har økt med rundt ti prosent, noe skisenterne begrunner med økte driftskostnader. Likevel velger et flertall av nordmenn å tilbringe vinterferien hjemme, hovedsakelig på grunn av økonomiske bekymringer.
2 måneder siden
Norske skisentre opplever stor popularitet og melder om «full kok» i fjellet. Hemsedal, Hafjell og Kvitfjell rapporterer om solid vekst og mange besøkende, både fra inn- og utland. Spesielt trekker den svake norske kronen og stabile vinterforhold utenlandske turister. Skisentrene anbefaler alle som planlegger vinterferie i skibakken om å booke opphold og skiskole snarest, da det begynner å bli fullbooket, spesielt i ukene åtte og ni.
2 måneder siden
Den svake kronekursen har ført til en økning i utenlandske hyttekjøpere i Norge, spesielt ved alpinanlegg. DNB Eiendom melder om en dobling i antall utenlandske kjøpere. Norge markedsføres nå som et rimelig ferieparadis, noe som tiltrekker turister fra Mellom-Europa. Hyttemarkedet er i bedring, med økning i antall tinglysninger og medianpris. Kronekursen påvirkes av internasjonale faktorer som uttalelser fra Donald Trump, oljeprisen og rentedifferanse.
1 måned siden
Flere norske skidestinasjoner melder om overraskende gode resultater og økt omsetning til tross for en usedvanlig snøfattig vinter. Snøproduksjon har vært avgjørende for å opprettholde gode forhold, og mange destinasjoner fremhever viktigheten av utenlandske turister, spesielt fra Danmark, Tyskland og England. Destinasjonene ser positivt på den kommende påsken og garanterer gode snøforhold, og flere forventer å holde åpent til langt ut i april.
1 måned siden
Nye tall fra Prognosesenteret viser at utenlandske statsborgere kjøper rekordmange fritidsboliger i Norge. Den lave kronekursen gjør det spesielt attraktivt for dansker, som kan spare store summer. Klimaendringer med mindre snø i Europa og varme somre bidrar også til økt interesse for norsk natur og fritidseiendom. Trysil er en favorittdestinasjon, der salget til utlendinger har økt betraktelig. Eiendomsmeglere melder om stor pågang fra Sverige, Danmark, Tyskland og Nederland, og mange ønsker høy standard på sine fritidsboliger. Nærheten til Sälen flyplass gjør Trysil enda mer tilgjengelig for det nordeuropeiske markedet.
2 måneder siden
Flere utenlandske turister reagerer på høye alkoholpriser i Norge, spesielt på skidestinasjoner som Hafjell. Enkelte turister velger å ta med egen alkohol for å unngå de høye prisene, mens andre mener Norge er et rimeligere alternativ på grunn av den svake kronekursen. Daglig leder i Hafjell rapporterer om økte besøkstall og understreker at de ikke har mottatt klager på alkoholprisene. Han påpeker at folk neppe besøker Hafjell primært for billig alkohol.
2 måneder siden
Norsk turisme opplevde et rekordår i 2024 med en betydelig økning i antall overnattinger på hoteller. Statistikker viser en økning på 4,2 prosent sammenlignet med tidligere år, drevet av en økning i utenlandske turister, spesielt fra Tyskland og Sverige. Lav kronekurs gjør Norge til et attraktivt reisemål, og mange turister kommer også for å nyte det kjøligere klimaet. Hotellansatte melder om en lengre høysesong og et yrende liv, mens hotellgjester ser på turismen som et positivt bidrag til norsk økonomi og anbefaler andre å utforske landet.
2 måneder siden
Et steinras på E6 ved Morskogen skaper utfordringer for trafikken, spesielt med tanke på storinnrykket av danske turister som skal på skiferie i Norge. Vinterferien i Danmark gjør den kommende uken til en av årets travleste for vinterdestinasjonene. Alpinco, som eier Hafjell og Kvitfjell, melder om fullbooket kapasitet og forventer en økning i antall gjester. Color Line opplever også stor etterspørsel og har satt opp ekstra avganger for å frakte de mange danskene som ønsker å feriere i Norge.
1 måned siden
Kinesiske turister har returnert til Norge etter pandemien, noe som har ført til en markant økning i taxfree-salget, spesielt for luksusvarer. Dette bidro til et rekordår for Steen & Strøm, som økte omsetningen med syv prosent. Gunstig valutakurs og momsfritak på taxfree-kjøp gjør Norge attraktivt for kinesiske turister. Oslo Handelsstands Forening melder også om at turismen har hatt en positiv effekt på serveringsbransjen, og delvis 'reddet' 2024. Steen & Strøm har investert i nye mote- og teknologi-avdelinger for å møte den økte etterspørselen og tiltrekke seg et bredere kundegrunnlag.
16 dager siden
På grunn av sen påske og snømangel er det rekordbillige restplasser på hytter og leiligheter i norske skidestinasjoner. Prisene er halvert sammenlignet med vinterferien i populære områder som Trysil, Hemsedal og Geilo. Samtidig har heiskortprisene økt, spesielt i Hemsedal og Trysil, hvor en familie kan forvente å betale rundt 13 000 kroner for en uke. Skianleggene melder om gode forhold i preparerte løyper, men lite snø utenfor. Det finnes flere måter å spare penger på heiskort, og reiseforsikring kan dekke tap ved avbestilling grunnet sykdom.
1 måned siden
Den norske kronen har styrket seg markant mot flere valutaer, noe som gjør utenlandsreiser billigere for nordmenn. USA, Japan og Tyrkia trekkes frem som destinasjoner hvor man får mer for pengene. Thailand opplever økt popularitet, muligens påvirket av TV-serien «The White Lotus». Analytikere mener dollaren kan svekkes ytterligere på grunn av Trumps politikk og forventninger om økonomisk utvikling, mens spekulanter også bidrar til kronens styrkelse i påvente av Norges Banks rentebeslutning.
3 måneder siden
Artikkelen beskriver hvordan utenlandske kjøpere nå dominerer det norske hyttemarkedet, mens nordmenn er mer tilbakeholdne. Dansker, svensker og tyskere strømmer til for å kjøpe fritidsboliger, hovedsakelig på grunn av den svake norske kronen som gir dem en betydelig rabatt. Hytteprisene har falt siden pandemien, og det er nå et kjøpers marked med mange salg under prisantydning. Samtidig forventes prisene å stige på sikt grunnet lav nybyggaktivitet og forventede rentekutt.
4 måneder siden
Til tross for mildt vær og regn flere steder i landet, melder flere alpinsentre om overraskende gode skiforhold og økende besøkstall i romjulen. Noen sentre har opplevd en liten nedgang, men de fleste er fornøyde med tilbudet og besøket. Kvitfjell og Hafjell har hatt gode forhold i flere uker, mens Nesfjellet er overrasket over hvor godt skiføret har holdt seg. SkiGeilo melder om stor pågang, spesielt fra utenlandske turister. De fleste sentrene håper på kuldegrader og snøfall fremover, men er fornøyde med situasjonen så langt.
4 måneder siden
Nordmenn flykter fra vinterkulda og dårlig vær, noe som fører til økt salg av reiser hos reiseselskapene. Thailand er spesielt populært, med en betydelig økning i bestillinger. Mange velger å reise bort i julen, delvis på grunn av julaften som faller på en tirsdag. Til tross for dyrtid og høy rente, er nordmenn fortsatt reiselystne. Gran Canaria er fortsatt det mest populære reisemålet, men det er også økt interesse for lengre flyturer til destinasjoner som Marokko og Den dominikanske republikk. Reiseselskapene forventer også økt salg av sommerreiser i romjulen.
2 måneder siden
Nordmenn må forvente en dyrere vinterferie i utlandet, da kronen har svekket seg mot de fleste valutaer. Unntakene inkluderer Brasil, Egypt, Gambia, Mexico og Tyrkia, hvor kronen har styrket seg. Spania er det mest populære reisemålet. En seniorstrateg i Nordea Markets påpeker at dollarens styrke bidrar til den svake kronen, men ser for seg en potensiell bedring i 2026. Usikkerhet rundt rentekutt og geopolitiske hendelser som Ukraina-konflikten påvirker også kronekursen.