Italias statsminister Giorgia Meloni besøkte Det hvite hus og brukte Trumps slagord «Make America great again» i en ny vri: «Vi vil gjøre Vesten 'great' igjen». Trump uttrykte stor tro på at USA vil lande en handelsavtale med EU og bekreftet at mineralavtalen med Ukraina vil bli signert neste torsdag.
Meloni, som har et nært forhold til Trump og kalles «Trump-hviskeren», kritiserte woke-ideologi og understreket viktigheten av å bekjempe ulovlig innvandring.
Trump skrøt av Melonis lederegenskaper og talent, mens Meloni inviterte Trump til Italia for å diskutere felles behov og styrke begge lands posisjoner.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
13 dager siden
Italias statsminister Giorgia Meloni møter USAs president Donald Trump for å diskutere toll og handelskonflikter. Meloni, omtalt som «Trump-hviskeren», er under press for å forsvare EUs interesser og unngå å bli brukt til å splitte den europeiske fronten. Møtet skjer i en tid hvor EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen ikke har fått kontakt med Trump, mens andre statsledere har blitt tatt imot. Trump har tidligere omtalt Meloni som en «fantastisk kvinne». EU håper Meloni kan finne et kompromiss i handelsforholdet mellom USA og EU.
16 dager siden
Statsminister Støre møtte Italias statsminister Meloni for å diskutere handelskonflikten med USA, der Meloni kan fungere som en «Trump-hvisker». Meloni har et nært forhold til Trump og kan spille en nøkkelrolle i å unngå en tollkrig. Støre uttrykker tillit til at EU vil opptre samlet. Under møtet ble også samarbeidet mellom Norge og Italia innenfor romindustri, energi og mineralutvinning diskutert, samt erfaringer knyttet til kystlinje og migrasjon.
13 dager siden
Italias statsminister Giorgia Meloni, kjent for sitt gode forhold til Donald Trump, møter USAs tidligere president i Washington. Møtet skjer midt i handelsspenninger mellom USA og EU, og mange spekulerer i om Meloni kan fungere som en brobygger. Meloni har nasjonalistiske røtter, men har også vist pragmatisme og forståelse for europeisk samarbeid. Italia er avhengig av et godt forhold til USA på grunn av eksportinntekter. Selv om Italias interesser er sammenfallende med Europas, er det usikkert hvor mye Meloni kan påvirke Trump, som tradisjonelt har hatt et anstrengt forhold til EU.
2 måneder siden
Italias statsminister Giorgia Meloni har tatt til orde for et umiddelbart toppmøte mellom USA, Europa og andre allierte for å diskutere situasjonen i Ukraina. Bakgrunnen for oppfordringen er at USAs tidligere president Donald Trump kritiserte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj under Zelenskyjs besøk i Det hvite hus fredag.
29 dager siden
Italias statsminister Giorgia Meloni har forsøkt å pleie et godt forhold til Donald Trump, uten å oppnå særbehandling for Italia i form av unntak fra USAs tollpolitikk. Selv om Trump har rost Meloni offentlig, rammes italienske bilprodusenter av nye tollsatser. Meloni unngår å kritisere Trump offentlig, men er privat bekymret for hans oppførsel. Hun balanserer mellom USA og Europa, noe som skaper press både internasjonalt og hjemme. Besøk fra USAs visepresident JD Vance kan være en diplomatisk seier, men også en risiko.
6 dager siden
USAs president Donald Trump tok imot Norges statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg i Det hvite hus, hvor han ga Norge og den norske ledelsen ros for deres forretningssans og lederskap. Under møtet diskuterte de blant annet Ukraina-krigen og handel, og Trump uttrykte håp om å bli invitert til Norge av Kong Harald. Eksperter mener møtet var vellykket for Norge, særlig fordi Støre klarte å etablere en god personlig relasjon til Trump, noe som er viktig i amerikansk utenrikspolitikk. Det ble ikke forventet gjennombrudd på tollspørsmål eller endring i Trumps syn på Nato og Ukraina, men møtet styrket det bilaterale forholdet mellom landene.
6 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg møtte USAs president Donald Trump i Det hvite hus. Trump ga flere komplimenter til Norge og uttrykte ønske om fortsatt samarbeid, særlig innen handel og sikkerhet. Han beskrev Norge som en smart og velstyrt nasjon. Støre roste Trump for hans innsats for å få en slutt på krigen i Ukraina og understreket behovet for våpenhvile. USA-ekspert Eirik Løkke advarer mot å legge for stor vekt på Trumps ros, og påpeker at det er begrenset hva som kan oppnås, spesielt når det gjelder tollpolitikken. Møtet skal også omfatte diskusjoner om sikkerhetspolitikk, situasjonen i Ukraina og Norges strategiske betydning for USA. Trump avsluttet med å uttrykke sin kjærlighet til Norge og et ønske om å stå på ski der.
6 dager siden
Norges statsminister Jonas Gahr Støre møtte USAs president Donald Trump i Det hvite hus for å diskutere krigen i Ukraina, handel og mulige løsninger. Møtet inkluderte også utenriksminister Marco Rubio og finansminister Scott Bessent. Trump uttrykte ønske om å avslutte krigen og understreket viktigheten av de kommende dagene. Støre fremhevet behovet for politisk vilje til en våpenhvile og at de har hatt en god dialog. Begge ledere bekreftet et godt forhold mellom USA og Norge, og Trump uttrykte ønske om å besøke Norge, noe Støre tok imot med åpen invitasjon.
6 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre møtte Donald Trump i Det hvite hus, hvor Trump uttrykte stor begeistring for Norge, Støre og Jens Stoltenberg. Norske USA-eksperter mener Støre håndterte møtet på en glimrende måte, og fremhever Trumps mange rosende ord om Norge som et idealland. Trump nevnte også at han ønsker å besøke Norge for å stå på ski. Under møtet svarte Støre diplomatisk på spørsmål om Ukraina-krigen, noe ekspertene mener var en smart strategi for å vise felles interesser mellom Norge og USA. Samtidig påpeker en statsvitenskapsprofessor at personlige relasjoner med Trump ikke nødvendigvis reflekterer stabile statlige forhold, og at Trumps holdninger kan endre seg raskt. Møtet gir likevel et godt utgangspunkt for videre dialog mellom landene.
6 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg møtte president Donald Trump i Det hvite hus. Trump uttrykte stor begeistring for Norge og kalte Stoltenberg en god venn. Han understreket at Norge bare bør fortsette som før for å være en god alliert til USA. Støre la fram fire hovedtemaer for møtet: sikkerhets- og forsvarspolitikk, situasjonen i Ukraina, toll og handel, samt Norges betydning for USA. Selv om toll ikke er hovedtema, vil det trolig bli diskutert, og Stoltenberg deltar for å styrke samtalen på dette området. Støre understreket viktigheten av tydelig kommunikasjon for å bli hørt og respektert, og viste til at Trump ønsker å styrke de personlige båndene mellom landene. Han hyllet også Trumps fredsinitiativ for Ukraina, men ville ikke kommentere spørsmålet om Trump burde få Nobels fredspris.
3 måneder siden
Italias statsminister Giorgia Meloni møtte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Roma, hvor hun bekreftet Italias fortsatte støtte til Ukraina i forsvaret mot Russlands angrepskrig. Meloni understreket viktigheten av å skape betingelser for en rettferdig og varig fred. Zelenskyj takket Italia for støtten og uttrykte tro på at de sammen kan styrke sine posisjoner og nærme seg fred. Møtet fant sted i statsministerboligen og varte i underkant av en time. Zelenskyj skal også møte Italias president Sergio Mattarella fredag. Tidligere samme dag deltok Zelenskyj på et møte i Ramstein-gruppen i Tyskland, som koordinerer militær hjelp til Ukraina.
6 dager siden
Den amerikanske presidenten Donald Trump tok imot den norske delegasjonen ledet av statsminister Jonas Gahr Støre i Det hvite hus. Stemningen var god under den innledende presseseansen, hvor Trump ga ros til både Støre og Jens Stoltenberg, som han kalte «min gode venn». Etter pressekonferansen hadde partene en lukket lunsj hvor de diskuterte politikk. Støre hadde tidligere varslet at han ville ta opp fire hovedtemaer: sikkerhets- og forsvarspolitikk, situasjonen i Ukraina, toll og handel, samt Norges betydning for USA. Bilder fra møtet i Det ovale kontor har nå blitt offentliggjort, og etter lunsjen møtte delegasjonen pressen igjen.
6 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre møtte USAs president Donald Trump i Det hvite hus, hvor tonen var god og preget av gjensidig respekt. Hovedtemaet i samtalen var Ukraina, der Støre understreket behovet for økt press på Russland for å få slutt på krigen. De diskuterte også norsk-amerikansk samarbeid i nordområdene, særlig innen forsvar og etterretning, med vekt på Norges rolle som "øyne og ører" i nord. Trump uttrykte stor interesse for Norge og landet generelt. Støre opplevde Trump som lyttende, og møtet hadde en positiv atmosfære. I tillegg snakket de om handel, hvor Støre og finansminister Jens Stoltenberg fremhevet viktigheten av norsk-amerikansk samhandel og norske bedrifters investeringer i USA, uten at det ble ført forhandlinger om toll eller tariffer.
6 dager siden
Norges statsminister Jonas Gahr Støre møtte Donald Trump i Det hvite hus, og møtet ble preget av god stemning og gjensidig respekt. Trump roste Norge og Støre, og karakteriserte ham som en høyt respektert verdensleder. Til tross for den positive tonen klarte ikke den norske delegasjonen å påvirke Trumps syn på Ukraina eller tollspørsmål. Trump uttrykte at USA føler seg snytt i verdenshandelen og var unnvikende om Krim, samtidig som han la skylden for krigen på tidligere amerikanske presidenter. Møtet ble likevel sett på som en suksess i relasjonsbygging, og Støre inviterte Trump til Norge. Selv om konkrete resultater uteble, anses møtet som viktig for Norges forhold til Trump-administrasjonen fremover.
6 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre besøkte Det hvite hus og møtte president Donald Trump sammen med finansminister Jens Stoltenberg. Møtet var preget av Trumps ros til Norge og delegasjonen, men også tydelige uenigheter, særlig om krigen i Ukraina og amerikansk tollpolitikk. Støre fremhevet Norges viktige rolle i amerikansk sikkerhet, spesielt i nordområdene, og fikk bekreftet en gjensidig tillit i NATO-samarbeidet. Til tross for uenighet om hvordan konflikten i Ukraina bør løses, understreket Støre Norges støtte til et sterkt ukrainsk forsvar og press på Russland. Tollspørsmålet forble uavklart, med Trump som opprettholdt sin holdning om at Norge kan betale mer. Eksperter mener Støre og Stoltenberg kan ha lykkes i å få Trumps oppmerksomhet på sikkerhetsspørsmål, men tviler på at de endret hans syn på toll og fredsforhandlinger.