Nye georadar-undersøkelser bekrefter at Karnilshaugen i Gloppen er en menneskeskapt gravhaug, og en av de største i Norden. Haugen, som er syv meter høy og over 50 meter i diameter, antas å være fra jernalderen og knyttes til samme maktmiljø som Myklebusthaugen.
Karnilshaugen er også kjent for et spesielt solfenomen ved solhverv, der solen skinner gjennom et skar i fjellet. Ordføreren i Gloppen mener funnet bekrefter regionens historiske betydning og åpner for muligheter innen kultur.
Det er ingen planer om å grave ut haugen, da den anses å ha et godt vern i jorda.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Arkeologer har gjort et oppsiktsvekkende funn av tre vikinggraver på gården Skumsnes i Fitjar. Gravene, som tilhørte kvinner fra tidlig vikingtid, inneholdt blant annet en sjelden mynt fra Danmark, karolingiske sølvmynter, smykker og en stein formet som et kvinnelig kjønnsorgan. Funnet har fått internasjonal oppmerksomhet og beskrives som en «liten gullgruve». Arkeologene spekulerer i om kvinnene hadde kontakter utenfor Norge. De frykter at mange slike funn går tapt fordi folk ikke melder fra om dem, og understreker at staten dekker kostnadene ved undersøkelser.
8 dager siden
I år blir historiske funn fra isbreene i Reinheimen nasjonalpark foreviget på Norges Europa-frimerker. Blant funnene er ski fra før vikingtiden, oppdaget i 2014 og 2021, med hele bindinger intakt som gjør det mulig å lage nøyaktige rekonstruksjoner. I tillegg blir en 500 år gammel hund funnet i isen også motiv på frimerkene. Temaet for årets Europa-frimerker er arkeologi, og dette er første gang brearkeologi blir presentert på norske frimerker. Frimerkene brukes på sendinger til Europa og forventes å bli populære samleobjekter. Posten og Norsk Fjellsenter ser positivt på at fjellkulturen og Norges forhistorie får økt oppmerksomhet gjennom denne utgivelsen.
4 dager siden
Norsk reiseliv ser mot stjernehimmelen som en ny turistattraksjon. Eksperter mener astroturisme har stort potensial i Norge.
1 måned siden
Artikkelen omhandler faren for solstormer og Norges beredskap. Magnar Gullikstad Johnsen ved Tromsø Geofysiske Observatorium overvåker solaktivitet, men gjør dette på dugnadsbasis. En kraftig solstorm kan forårsake omfattende skader på kritisk infrastruktur som strømnett og GPS. Sannsynligheten for en stor solstorm er høy, og Johnsen etterlyser en nasjonal romværvarslingstjeneste for å sikre bedre beredskap. Forskning på ionosfæren gjennom prosjektet Eiscat_3D kan bidra til bedre forståelse og varsling av solstormeffekter. Et satsingsforslag er oversendt regjeringen, men Johnsen er bekymret for manglende systematisk overvåkning.
3 måneder siden
En sårbar skipsgrav fra vikingtiden ved Gjellestad i Halden overvåkes nå nøye for å hindre forvitring. Funnet er avgjørende for at Norge skal få sin vikingarv på UNESCOs verdensarvliste. I 2018 ble det oppdaget spor av et vikingskip, og prøver viste at treverket var utsatt for soppangrep. En stor utgraving ble gjennomført i 2020, og det ble funnet over tusen gjenstander. Det unike med Gjellestadskipet er at delene kan settes tilbake i sitt opprinnelige avtrykk. Tidligere forsøk på å få skipsgraver på verdensarvlisten har mislyktes fordi funnene er flyttet til museum. Riksantikvaren jobber nå med en ny søknad, men det haster å bevare restene av skipet.
1 måned siden
Et sensasjonelt jernalderfunn, kjent som Melsonby-funnet, er avdekket i North Yorkshire. Over 800 gjenstander, inkludert vogndeler, seletøy og seremonielle våpen, er funnet. Funnet indikerer at Nord-England var like rikt som Sør-England for 2000 år siden, og utfordrer tidligere oppfatninger om regionens velstand. Mange av gjenstandene var tilsynelatende rituelt ødelagt før de ble gravlagt. Yorkshire Museum har startet en innsamlingsaksjon for å bevare funnet for ettertiden.
12 dager siden
Frank Lindberg (84) avslører en 54 år gammel hemmelighet: Under byggingen av en båthavn i Fredrikstad gravde han ned tre krigsskip fra Tordenskiolds tid. Arkeologer tok i bruk georadar for å lokalisere skipene, en metode som aldri før er brukt på land til å finne skipsvrak. Lindbergs hukommelse viste seg å stemme overens med funnene. Metoden åpner for nye muligheter innen arkeologisk kartlegging og bevaring av kulturminner, men skipene vil ikke graves opp.
17 dager siden
En digital rekonstruksjon har avdekket ansiktet til en kvinne som levde i Mykene for 3500 år siden, før den trojanske krigen. Funnet ble gjort i en grav på 1950-tallet, og graven inneholdt overraskende gjenstander som sverd og en ansiktsmaske av elektrum. DNA-analyser avslørte at hun var gravlagt med sin bror, noe som antyder hennes betydning i samfunnet. Skjelettet viser også tegn på leddgikt, trolig forårsaket av veving.
1 dag siden
Arkeologer har avdekket en massegrav i Peru som inneholder levningene av 24 krigsskadde mennesker. Funnet kan gi ny innsikt i en lite kjent før-inkaisk sivilisasjon.
3 måneder siden
Lars Monsen utforsker et gammelt og sårbart samisk fangstanlegg for villrein i Varangerhalvøya nasjonalpark. Anlegget består av lange ledegjerder som leder inn til en stor innhegning, og ble bygget av samene over flere hundre år. Arkeologer mener at anlegget kan ha spilt en rolle i overgangen fra villreinjakt til tamreindrift. Området er sårbart, og parkforvaltningen ønsker å begrense besøk for å unngå skade. Samene drev en omfattende handel med reinskinn, og var i kontakt med handelsmenn fra fjerne områder. Monsen understreker viktigheten av å behandle naturen med respekt og varsomhet, og oppfordrer folk til å la kulturminner ligge urørt.
1 måned siden
Kraftig nordlys er synlig over hele Norge, også i sørlige byer som Oslo, Bergen og Kristiansand. Eksperter forklarer at dette skyldes et koronahull på solen, som sender ut kraftig solvind. Den geomagnetiske aktiviteten er høy, og det forventes at nordlysaktiviteten vil fortsette i år og neste år på grunn av en kraftig solsyklus. Folk oppfordres til å finne mørke steder for å observere nordlyset.
10 dager siden
Artikkelen melder om uvanlig mye nordlys i Sør-Norge denne vinteren, med over 40 synlige tilfeller siden oktober. Ifølge Pål Brekke ved Norsk romsenter skyldes dette at sola er i en aktiv fase av sin syklus. De neste to årene ventes også å gi gode muligheter for å se nordlys. For å få sett nordlyset er man avhengig av klart vær, og det er gode muligheter for å se nordlys 22. og 23. april. Nordlysvarselet på yr.no kan gi en indikasjon på hvor gode forholdene er.
2 måneder siden
En familie i Lardal leverte nylig inn et vikingsverd og en øks til Kulturarv Vestfold. Gjenstandene ble funnet av bestefaren under våronna på 1970-tallet og har ligget på peishylla i over 50 år. Barnebarnet forteller at funnet var en "hemmelighet" og at familien var engstelig for å melde fra om det. Eksperter er begeistret og mener det dreier seg om en mannsgrav fra vikingtiden (900-tallet), noe som kan gi verdifull informasjon om gårdens historie. Våpnene skal nå undersøkes nærmere før de stilles ut på Historisk museum.
3 måneder siden
William Lundin og vennene hans har bygget en imponerende 5,5 meter høy snømann i Arvidsjaur, Sverige. Dette er deres tredje snømann siden 2021, og de har økt høyden for hvert år. Byggingen tok fire dager, og de måtte samle snø fra forskjellige steder da det ikke var nok snø i området. De brukte traktor og stige for å nå toppen. Snømannen har blitt en lokal attraksjon, og Lundin forventer at den vil stå helt til midtsommer på grunn av størrelsen.
18 dager siden
Kartverket og FN har signert en avtale for å styrke det globale samarbeidet innen geodesi, som er avgjørende for nøyaktig tid og posisjon. Observatoriet i Ny-Ålesund spiller en nøkkelrolle ved å spore signaler fra satellitter og fjerne galakser for å måle jordens form, akse og rotasjon. Disse målingene er essensielle for en rekke samfunnsfunksjoner, inkludert GPS, banktjenester og kritisk infrastruktur. FN har tidligere påpekt sårbarheter i geodesi-infrastrukturen, og avtalen skal bidra til å styrke dette arbeidet. Cruiseskip i nærheten av observatoriet skaper utfordringer på grunn av forstyrrende signaler.