
Løkproduksjon truet: EU-krav kutter kadmiumgrense til 0,03 mg
1 artikkel
15 dager siden siste oppdatering
Laster oppsummering...
Laster hovedpunkter...

1 artikkel
15 dager siden siste oppdatering
Laster oppsummering...
Laster hovedpunkter...
Nye EU-krav for kadmium i matvarer truer 45 prosent av norsk løkproduksjon, spesielt i Innlandet. Norge skal innføre en lavere grenseverdi på 0,03 milligram per kilo løk innen 1. juli 2026. Dette kan føre til at store deler av avlingene ikke kan selges, noe som skaper frykt blant produsentene.
EU strammet inn grenseverdiene for tungmetaller i matvarer i 2021, og Norge innfører ny grenseverdi for kadmium i løk på 0,03 mg/kg innen 1. juli 2026.
Den nye grenseverdien setter 45 prosent av norsk løkproduksjon i fare, spesielt i Innlandet hvor jorden inneholder mye alunskifer med naturlig kadmium.
Gartnerhallen etterlyser mer kunnskap om kadmium-innholdet i jorden for å hjelpe bøndene med å unngå utsatte områder eller iverksette agronomiske tiltak.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!