Nordiske ledere diskuterer sikkerhet og Ukraina på JEF-møte i Oslo
Statsministre fra nord-europeiske land møttes i Oslo for et JEF-toppmøte. De diskuterte europeisk sikkerhet, støtte til Ukraina og veien mot en mulig våpenhvile.
Statsministre fra nord-europeiske land møttes i Oslo for et JEF-toppmøte. De diskuterte europeisk sikkerhet, støtte til Ukraina og veien mot en mulig våpenhvile.
Ti statsledere fra nord-europeiske land deltok på et toppmøte for Joint Expeditionary Force (JEF) i Oslo, et militært samarbeid under NATO-paraplyen. Møtet fokuserte på europeisk sikkerhet og fremtidig støtte til Ukraina.
Statsminister Jonas Gahr Støre understreket viktigheten av å legge press på Russland, inkludert sterke sanksjoner, for å oppnå en 30-dagers våpenhvile. Støre hadde også samtaler med USAs president Donald Trump og Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj om situasjonen og muligheten for våpenhvile, der Zelenskyj er åpen for samtaler ved en våpenhvile.
Parallelt diskuteres Natos fremtidige forsvarsmål, inkludert Donald Trumps krav om 5 prosent av BNP til forsvar, og et forslag fra Natos generalsekretær Mark Rutte om å dele målet i 3,5 prosent på forsvar og 1,5 prosent på annen samfunnssikkerhet.
Jonas Gahr Støre
Donald Trump
Mark Rutte
Karsten Friis
Anders Romarheim
Joint Expeditionary Force
NATO
NUPI
Forsvarets Høyskole
Financial Times
Oslo
Ukraina
Russland
Europa
Haag
Situasjonen mellom India og Pakistan er preget av økt militær aktivitet, inkludert rapporterte droneangrep og kamper langs kontrollinjen i Kashmir med flere drepte. Pakistan hevder å ha skutt ned indiske fly, og landenes ledere utveksler trusler. Konflikten utspiller seg også økonomisk, der India forsøker å påvirke Pakistans IMF-lån og truer med å redusere vannforsyningen. Norges utenriksminister uttrykker uro.
Krigen i Gaza fortsetter med over 51 000 drepte palestinere og en kritisk humanitær situasjon. Israels statsminister Netanyahu har varslet intensivert offensiv. Tidligere norsk diplomat Kai Eide tar til orde for sanksjoner mot Israel, og SV krever at finansministeren redegjør for Oljefondets investeringer i selskaper knyttet til israelsk okkupasjon og krigføring.
Russland markerte seiersdagen med militærparade og besøk fra blant andre Kinas president. Samtidig øker det internasjonale presset: Norge støtter en ny spesialdomstol for å straffeforfølge russiske ledere for angrepskrigen. På et JEF-toppmøte i Oslo diskuterte nord-europeiske ledere økt støtte til Ukraina og sanksjoner mot Russland, inkludert tiltak mot Russlands oljeflåte.
Industrikonsernet Aker foretar en omfattende restrukturering av sine grønne investeringer. Aker Horizons fusjoneres inn i morselskapet Aker etter betydelig verdifall. Aker kjøper også Aker Carbon Captures eierandel i SLB Capturi, og Aker Carbon Capture skal dele ut et større utbytte. Kjell Inge Røkke erkjenner feilvurderinger i Aker Horizons-satsingen.
Regjeringen forbereder lovendringer som åpner for generell bevæpning av politiet i daglig tjeneste, med Politidirektoratet som besluttende myndighet. Forslaget begrunnes med et endret trusselbilde. Politiet selv støtter forslaget. Flere politiske partier har snudd i saken, og det er nå bred politisk enighet, noe som forventes å føre til vedtak i Stortinget. En meningsmåling viser flertall i befolkningen for bevæpning.
Kardinal Robert Francis Prevost Martínez fra USA/Peru er valgt til ny pave og tar navnet Leo XIV. Valget sees som en videreføring av pave Frans' reformlinje og et nederlag for konservative krefter. Leo XIV (69) står overfor store utfordringer knyttet til intern reform, økonomi, overgrepssaker og sosiale spørsmål.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!