Tidligere Vy-konduktør siktet for togsabotasje på Østlandet
En tidligere ansatt i Vy er siktet av politiet etter en rekke uforklarte togstanser. Han mistenkes for å ha forstyrret jernbanedriften på Østlandet.
En tidligere ansatt i Vy er siktet av politiet etter en rekke uforklarte togstanser. Han mistenkes for å ha forstyrret jernbanedriften på Østlandet.
Politiet har siktet en mann i 20-årene, som tidligere jobbet som konduktør i Vy, for forstyrrelse av jernbanedriften. Siktelsen kommer etter en rekke uforklarte togstanser som har funnet sted på Østlandet. Vy anmeldte den tidligere ansatte i mars etter å ha behandlet en alvorlig personalsak knyttet til gjentatte togstopp uten naturlig forklaring.
Politiet ser svært alvorlig på saken grunnet store samfunnsøkonomiske kostnader, selv om personskade ikke mistenkes. Etterforskningen tyder på at problemene ikke utelukkende skyldes tekniske feil. Siktelsen gjelder «forstyrrelse av den sikre drift av jernbane og buss» med en strafferamme på inntil seks års fengsel.
Mannens forsvarer bekrefter at han har forklart seg, men han erkjenner ikke straffskyld. Den siktede jobber ikke lenger i Vy.
Tone Bysting
Cathinka Budal
Vy
NRK
Politiet
Østlandet
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Ledere fra ti nordeuropeiske land i Joint Expeditionary Force (JEF) møttes i Oslo for å diskutere sikkerhet og støtte til Ukraina, inkludert økt press på Russland. USAs president Trump oppfordret til en 30-dagers våpenhvile og truet Russland med sanksjoner, et forslag Ukraina har akseptert. Storbritannia varslet også nye sanksjoner mot Russlands skyggeflåte for å redusere landets oljeinntekter og svekke krigsmaskineriet.
Spenningen mellom India og Pakistan øker etter at Pakistan hevder å ha skutt ned flere indiske fly, og Indias bekreftelse på tap av fly. Pakistans statsminister har lovet hevn, men eksperter mener landet kan unngå eskalering. Konflikten utspiller seg også økonomisk, der India forsøker å påvirke Pakistans IMF-lån og truer med å begrense vanntilførsel, mens begge land anklager hverandre for å støtte militante grupper.
Den norske regjeringen forbereder lovendringer for å tillate generell bevæpning av politiet i daglig tjeneste, med Politidirektoratet som besluttende myndighet. Forslaget begrunnes med en negativ utvikling i trusselbildet og et vedvarende høyt trusselnivå. Politiet selv, flere politiske partier, inkludert tidligere motstandere som Senterpartiet og KrF, og et flertall i befolkningen støtter nå fast bevæpning. Lovforslaget forventes vedtatt raskt av Stortinget.
LO-kongressen har vedtatt endringer i Avtalefestet pensjon (AFP) for å gjøre den mer rettferdig for unge arbeidstakere og sikre at flere omfattes. Forslaget innebærer at unge tjener opp AFP fra de begynner i jobb og får utbetalt midlene ved 62 år uavhengig av hvor de jobber da, samtidig som de over 50 år med tilstrekkelig opptjening sikres mot fremtidige svekkelser. LO vil nå prioritere å reforhandle ordningen med NHO og forutsetter fortsatt statlig bidrag.
Aker Horizons, Akers satsing på grønn energi, fusjoneres med morselskapet Aker etter et verdifall på 96 prosent siden børsnoteringen i 2021. Akers hovedeier Kjell Inge Røkke erkjenner at det grønne skiftet går tregere enn antatt og at lønnsom havvind og hydrogen i Norge ligger minst ti år frem i tid, påvirket av høyere renter og økte kostnader. Aker anser seg som den største økonomiske taperen på satsingen.
Statsminister Jonas Gahr Støre uttaler at Norge må være forberedt på at krig kan ramme landet, i forbindelse med fremleggelsen av en ny nasjonal sikkerhetsstrategi. Dette har ført til kritikk fra Frp og Venstre, som mener Støre er sent ute med å erkjenne alvoret og har vært vinglete i sitt budskap. Støres kontor avviser motsetningen til tidligere uttalelser og presiserer at det handler om å være forberedt på en potensiell fremtidig krig, ikke at den er umiddelbart forestående.