Oslo kommune skiller seg ut med en markant høyere bruk av private aktører innen ressurskrevende helsetjenester, hvor seks av ti brukere mottar tjenester fra private, sammenlignet med landsgjennomsnittet på to av ti. Dette fører til betydelige utbetalinger gjennom en statlig tilskuddsordning, men også til manglende kostnadskontroll og kvalitetsutfordringer i flere bydeler.
Eksperter mener ordningen gir lite insentiv til å holde kostnadene nede, og Helsedirektoratet mangler oversikt over kommunenes bruk av private aktører.
Helsebyråden i Oslo har varslet strakstiltak for å adressere disse problemene.
4 måneder siden
Oslo kommune har et høyt forbruk av private aktører i ressurskrevende helsetjenester, med seks av ti brukere som mottar tjenester fra private, mot to av ti nasjonalt. Dette fører til manglende kostnadskontroll og kvalitetsutfordringer i bydelene. Helsebyråd Saliba Andreas Korkunc (H) vil iverksette strakstiltak og ser på kommunens organisering for å løse problemet. Mangel på kommunale plasser gir bydelene en svak forhandlingsposisjon overfor private. NHO mener private aktører er nødvendige for å dekke behovet og at kommunene selv setter kravene.
4 måneder siden
En kartlegging fra VG viser at Oslo skiller seg ut med høy bruk av private helseaktører for ressurskrevende tjenester. Seks av ti brukere i Oslo får tjenester fra private, sammenlignet med to av ti nasjonalt. Dette fører til milliardutbetalinger via en statlig tilskuddsordning, der kommunene får tilbakebetalt en stor andel av kostnadene. Flere bydeler i Oslo sliter med å kontrollere kostnader og kvalitet, og eksperter mener ordningen gir lite insentiv til å holde kostnadene nede. Helsedirektoratet mangler oversikt over kommunenes bruk av private aktører, noe som bekymrer flere politikere.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!