Donald Trumps utspill om Grønland har skapt internasjonal uro og satt søkelys på Grønlands forhold til Danmark. Trumps uttalelser har blitt sett på som en undergraving av NATO og den internasjonale rettsorden, noe som har satt Norge i en vanskelig balanse mellom å støtte Danmark og å håndtere en uforutsigbar amerikansk leder.
Samtidig forventes det at Grønland vil stemme for uavhengighet fra Danmark i en kommende folkeavstemning. Grønlendere opplever dansk styre som kolonialistisk og har opplevd traumer som tvangsflytting og omsorgssvikt, noe som har ført til et ønske om selvstendighet.
Trumps uttalelser har satt fokus på Grønland, selv om hans trusler om våpenbruk fordømmes.
3 måneder siden
Artikkelen analyserer Donald Trumps utspill om Grønland og Norges reaksjon. Det argumenteres for at Trumps uttalelse undergraver NATO og den internasjonale rettsorden. Utenriksminister Espen Barth Eide får støtte for sin forsiktige tilnærming, da Norge må balansere prinsipper med strategisk tenkning. Det fremheves at USA er en stormakt med en uforutsigbar leder. Artikkelen påpeker at Trumps handlinger kan styrke Kina og skape splid i NATO. Det konkluderes med at Norge bør støtte Danmark i en eventuell konflikt med Trump, både av solidaritet og egen sikkerhetsinteresse, spesielt med tanke på Svalbard.
3 måneder siden
En professor ved Universitetet i Tromsø spår at Grønland vil stemme for uavhengighet i en kommende folkeavstemning. Debatten om Grønland handler for grønlenderne om å kvitte seg med det de opplever som koloniherren Danmark. Danskene anklages for å oppføre seg som koloniherrer, med ulik behandling i arbeidsliv og boligmarked. Grønland har opplevd flere kollektive traumer under dansk styre, inkludert tvangsflytting, ufrivillig spiralinnsetting og omsorgssvikt. Dette har ført til skyhøye selvmordstall. Flere grønlendere ser positivt på at Trumps uttalelser har satt fokus på Grønland, selv om de fordømmer hans trusler om våpenbruk.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!