Donald Trumps beslutning om å stanse militærhjelpen til Ukraina har skapt internasjonal bekymring og fordømmelse. Kritikere anklager Trump for å favorisere Russlands president Putin og for å svekke Ukrainas forhandlingsposisjon. Beslutningen har ført til krisemøter i Europa, der man vurderer hvordan man kan kompensere for USAs manglende støtte.
Det er usikkert om våpenleveranser som er på vei vil bli stanset. Forsvarsforsker Ståle Ulriksen foreslår at Norge umiddelbart bidrar med over 100 milliarder kroner og øker produksjonen.
Andre spekulerer i om stansen i militærhjelp er et pressmiddel for å tvinge frem en mineralavtale. Konsekvensene av Trumps handlinger kan være et svekket Ukraina, et USA uten sine NATO-allierte, og et Europa som må reorientere sin sikkerhetspolitikk.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at Norge og Europa må forstå og tilpasse seg Donald Trumps syn på Ukraina-konflikten, da han har makten til å påvirke utfallet. Trump ønsker rask fred og krever at Europa betaler for krigen, enten økonomisk eller gjennom politisk innflytelse. Europeiske ledere anerkjenner USAs og Trumps avgjørende rolle, men har ikke investert nok i egen krigsindustri. Artikkelen kritiserer Støre for ikke å være like nyansert om Trump som om Hamas, og advarer om at manglende forståelse kan true Nato-samarbeidet.
1 måned siden
Donald Trump stanser USAs militære hjelp til Ukraina, noe som skaper bekymring for landets forsvarsevne. Ukraina har fylte våpenlagre, men er avhengig av fortsatt støtte fra vestlige land, spesielt for luftvern. Europa mobiliserer for å øke våpenproduksjonen og -leveransene, men er i stor grad avhengig av amerikanske våpensystemer. Mangelen på luftvern er en kritisk utfordring for Ukraina, som må prioritere hvilke områder som skal beskyttes. Det er usikkert om våpenleveransene som er på vei vil bli stanset, og om en mineralavtale kan endre situasjonen.
1 måned siden
Lederartikkelen kritiserer Donald Trump for å svikte Ukraina ved å holde tilbake militær støtte, og for å presse president Zelenskyj til å inngå en avtale som favoriserer Russland uten å gi Ukraina sikkerhetsgarantier. Trump anklages for å prioritere en rask fredsavtale fremfor Ukrainas sikkerhet, noe som vil være å gi etter for Putins aggresjon. Artikkelen understreker at Europa, inkludert Norge, må øke sin støtte til Ukraina for å kompensere for USAs manglende støtte og styrke Ukrainas posisjon i fredsforhandlinger. Trumps handlinger beskrives som et linjeskifte i amerikansk utenrikspolitikk, der han tilsynelatende prioriterer Putins interesser.
1 måned siden
Donald Trump har satt den amerikanske militærhjelpen til Ukraina på vent, noe som har skapt sterke reaksjoner i Europa og Nato. Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen mener Trump i realiteten er en alliert av Russland, og at han ønsker at Russland skal vinne krigen i Ukraina. Diesen hevder også at USAs sikkerhetsgarantier, inkludert atomvåpenparaplyen over Europa, er svekket så lenge Trump er president. Flere krisemøter avholdes i Europa for å diskutere situasjonen, og det vurderes om Europa må reorientere sin sikkerhetspolitikk og øke sin egen innsats for å støtte Ukraina.
1 måned siden
Flere medier melder at USA vurderer å sette militærhjelpen til Ukraina på pause. Forsvarsforsker Ståle Ulriksen mener Europa, inkludert Norge, må øke sin støtte. Han foreslår at Norge umiddelbart bidrar med over 100 milliarder kroner og øker produksjonen. Ulriksen mener at Europa kan kompensere for manglende amerikansk støtte, men understreker at det vil ta tid å øke produksjonen. Den svenske militæreksperten Joakim Paasikivi hevder at USAs våpenstans er et pressmiddel fra Trump for å tvinge Ukraina til å inngå en mineralavtale. Han peker også på at det viktigste systemet USA bidrar med, er kommunikasjonssystemet som brukes til etterretning og målsikting.
1 måned siden
Donald Trump har fryst all militær støtte til Ukraina, noe som har utløst sterke reaksjoner og bekymring for landets forsvarsevne. Europeiske ledere ser ut til å mangle kapasitet til å kompensere for den amerikanske støtten raskt. Kritikere mener Trump favoriserer Putin og et aggressivt Russland, mens andre argumenterer for at USA ønsker å avslutte krigen og redusere sine økonomiske bidrag. Konsekvensene kan inkludere et svekket Ukraina og et USA uten sine NATO-allierte, noe som potensielt truer USAs egne interesser.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!