En våpenhvileavtale mellom Israel og Hamas er nært forestående, men forsinkes av uenighet om hvilke palestinske fanger som skal løslates. Israels statsminister Benjamin Netanyahu beskylder Hamas for å forsøke å trekke seg fra deler av avtalen og kreve nye innrømmelser. Avtalen innebærer en seks ukers våpenhvile, tilbaketrekning av israelske styrker fra Gaza, og utveksling av gisler og fanger.
I første fase skal 33 israelske gisler løslates, og Israel skal løslate mellom 990 og 1650 palestinske fanger. Det er også planlagt omfattende humanitær hjelp til Gaza.
Et norsk team fra Norwac er på vei til Gaza for å bistå med helsehjelp etter at våpenhvilen trer i kraft. Avtalen må godkjennes av Netanyahus regjering, og det er politisk strid i Israel som påvirker situasjonen.
3 måneder siden
Israels krigskabinett har utsatt avstemningen om våpenhvileavtalen med Hamas etter at statsminister Netanyahu hevdet at Hamas har gått tilbake på enkelte punkter. Dette skaper splid i regjeringen, der det høyreorienterte Sionistpartiet truer med å trekke seg hvis avtalen godkjennes. Partileder Smotrich krever full krig etter at gislene er løslatt, samt israelsk militært nærvær i Gaza. Det er også uenighet om detaljene i fangeutvekslingen, spesielt listene over palestinske fanger. Våpenhvilen er planlagt å tre i kraft søndag, med en fangeutveksling og stans i angrep fra begge sider.
3 måneder siden
Israels statsminister Benjamin Netanyahu har utsatt en planlagt avstemning om våpenhvileavtalen med Hamas, som skulle tre i kraft søndag. Netanyahu beskylder Hamas for å ha gått tilbake på deler av avtalen og forsøkt å presse frem nye innrømmelser. Uenighet om hvilke palestinske fanger som skal løslates er en sentral årsak til utsettelsen. Avtalen innebærer en seks ukers våpenhvile, tilbaketrekning av israelske styrker fra Gaza, og utveksling av gisler og fanger. I første fase skal 33 israelske gisler løslates, og Israel skal løslate mellom 990 og 1650 palestinske fanger. Det er også planlagt omfattende humanitær hjelp til Gaza.
3 måneder siden
Et team fra den norske bistandsorganisasjonen Norwac er på vei til Gaza etter at en våpenhvileavtale mellom Israel og Hamas ble inngått. To helsearbeidere reiser først via Jordan, og fire til slutter seg til teamet på søndag. De skal jobbe på European Gaza-sykehuset, der Norwac har hatt team siden januar i fjor. Det pågår diskusjoner mellom humanitære organisasjoner om gjenoppbygging av Gaza, og Norwac har utarbeidet en plan for sitt arbeid. Våpenhvileavtalen ble først avkreftet av Israels statsminister, men senere bekreftet. Det gjenstår enkelte detaljer i avtalen, som Israels krigskabinett skal stemme over torsdag.
3 måneder siden
Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) opplyser at Hamas og Israel ikke er enige om hvilke fanger som skal løslates ved våpenhvile. Uenigheten dreier seg om detaljer i avtalen, spesielt navnelister over fanger. Israels statsminister Benjamin Netanyahu mener Hamas forsøker å trekke seg fra deler av avtalen. En israelsk kilde bekrefter at det gjenstår å bekrefte listen over palestinske fanger. Avtalen, som skal tre i kraft 19. januar, må godkjennes av Netanyahus regjering. Eide nevner også politisk strid i Israel og press utenfra som påvirker situasjonen.
3 måneder siden
Etter flere måneder med intense forhandlinger, ser det ut til at en våpenhvile mellom Israel og Hamas er like rundt hjørnet. Målet med avtalen er å stanse kampene i Gaza, sikre humanitær bistand til sivile palestinere, og legge grunnlaget for en mer varig fred. Avtalen inkluderer også planer for gjenoppbygging av Gaza i en senere fase. Dersom Israel formelt godkjenner avtalen på torsdag, vil den tre i kraft den 19. januar. Dette markerer et potensielt viktig skritt mot en løsning på konflikten.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!