Norsk diplomat ber om sanksjoner mot Israel
Den erfarne diplomaten Kai Eide mener tiden er inne for sanksjoner mot Israel. Han beskriver verdens passivitet som et moralsk sammenbrudd.
Den erfarne diplomaten Kai Eide mener tiden er inne for sanksjoner mot Israel. Han beskriver verdens passivitet som et moralsk sammenbrudd.
Den tidligere norske diplomaten Kai Eide, med erfaring fra FN og fredsmekling, argumenterer for at europeiske land bør vurdere sanksjoner mot Israel. Han mener verdens manglende reaksjon på situasjonen i Gaza, som han beskriver som langt verre enn palestinsk undertrykkelse han så tidlig på 2000-tallet, utgjør et moralsk sammenbrudd.
Eide sammenligner tausheten nå med den sterke reaksjonen under krigen i Bosnia og trekker frem sanksjoner mot apartheid i Sør-Afrika som et eksempel der det virket. Han tror ikke særnorske sanksjoner vil ha stor effekt, men oppfordrer Norge til å samarbeide med andre europeiske land for å påvirke stormaktene.
Eide, som tidligere var involvert i pro-Israel-arbeid, sier hans syn endret seg etter å ha sett situasjonen på nært hold, og at han fortsatt er venn av Israel, men ikke av dagens Israel.
Kai Eide
Cecilie Hellestveit
Mark Pritchard
Saddam Hussein
Benjamin Netanyahu
FN
CNN
Financial Times
Tory
Morgenbladet
Gaza
Vesten
England
Irak
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Aker gjennomfører en omfattende restrukturering av sine grønne investeringer. Aker Horizons, som har hatt betydelig verdifall, fusjoneres med morselskapet Aker. Aker kjøper også Aker Carbon Captures (ACC) andel i SLB Capturi for 635 millioner kroner, og ACC vil dele ut 1,7 milliarder kroner til aksjonærene. Kjell Inge Røkke erkjenner feilvurderinger, spesielt knyttet til Aker Horizons, og peker på at lønnsom havvind og hydrogen i Norge ligger lenger frem i tid enn antatt.
Regjeringen forbereder lovendringer som åpner for generell bevæpning av politiet i daglig tjeneste, med Politidirektoratet som besluttende myndighet for omfanget. Forslaget begrunnes med et endret og vedvarende høyt trusselbilde. Politiet selv støtter forslaget. Med bred politisk enighet, inkludert partier som tidligere var imot, forventes loven vedtatt og raskt implementert. En meningsmåling viser flertall i befolkningen for generell bevæpning.
Krigen i Gaza fortsetter med store sivile tap og en humanitær krise, der over 51 000 palestinere rapporteres drept og to millioner er på flukt. Israels blokade hindrer nødhjelp og fører til sult. Tidligere norsk diplomat Kai Eide argumenterer for at europeiske land bør vurdere sanksjoner mot Israel, og kritiserer verdenssamfunnets manglende handling. Israels statsminister har varslet en intensivering av offensiven.
Spenningen mellom India og Pakistan har økt etter at Pakistan hevder å ha skutt ned fem indiske fly og minst én drone, mens India bekrefter tap av to eller tre fly. Pakistans statsminister har lovet hevn, men landet signaliserer også et ønske om et forholdsmessig svar. Konflikten utspiller seg også økonomisk, der India forsøker å påvirke Pakistans IMF-lån og truer med vanntilførsel. Det rapporteres om skuddvekslinger i Kashmir og en eksplosjon i Lahore.
Ti nord-europeiske statsledere møttes i Oslo (JEF-toppmøte) for å diskutere europeisk sikkerhet og støtte til Ukraina, med fokus på press mot Russland. Samtidig har Norge og 36 andre land støttet opprettelsen av en spesialdomstol for å straffeforfølge russiske ledere for angrepskrigen. Russland markerte Seiersdagen med en stor militærparade i Moskva, hvor president Putin legitimerte Ukraina-krigen, med deltakelse fra blant andre Kinas president.
USAs forsvarsdepartement vil fjerne transpersoner fra militæret, etter en høyesterettsavgjørelse som tillater Trump-administrasjonens forbud fra 2017. Forbudet hevder transpersoner svekker militæret. Et nytt direktiv krever at uidentifiserte transpersoner melder seg for frivillig avgang, mens rundt 1000 allerede identifiserte starter en separasjonsprosess. Forbudet møter sterk kritikk og rettslige utfordringer.