Tyskland advarer Russland: Sanksjoner uten våpenhvilefrist
Tyskland har gitt Russland en tidsfrist for å akseptere en våpenhvile i Ukraina. Hvis fristen ikke overholdes, truer EU med nye sanksjoner mens kampene fortsetter.
Tyskland har gitt Russland en tidsfrist for å akseptere en våpenhvile i Ukraina. Hvis fristen ikke overholdes, truer EU med nye sanksjoner mens kampene fortsetter.
Tyskland har gitt Russland en klar advarsel og satt en tidsfrist til slutten av dagen mandag for å akseptere en foreslått 30-dagers ubetinget våpenhvile i Ukraina. Dersom Russland ikke anerkjenner våpenhvilen innen fristen, vil EU starte forberedelsene til nye sanksjoner. Forslaget om våpenhvile fra 12. mai ble enighet om mellom Ukraina og en koalisjon av land, og USAs president Donald Trump skal ha støttet initiativet.
Russlands president Vladimir Putin har implisitt avvist våpenhvilen og i stedet foreslått direkte samtaler med Ukraina i Istanbul 15. mai uten forhåndsbetingelser. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har uttrykt vilje til å møte Putin i Istanbul.
Samtidig hevder Ukraina at Russland ignorerer våpenhvilen og fortsetter angrepene. Saken ble diskutert på EU-ambassadørnivå uten beslutninger, mens EU-kommisjonen tidligere har lagt frem forslag til en 17. sanksjonspakke.
Donald Trump
Vladimir Putin
Volodymyr Zelenskyj
Andrii Sybiha
EU
Tyskland
USAs president
Kreml
Ukrainas utenriksminister
Ukrainske militære generalstaben
Reuters
X
Ukraina
Russland
Berlin
Istanbul
Tyrkia
USA og Kina har blitt enige om en midlertidig handelsavtale som innebærer gjensidige tollkutt i 90 dager. USA reduserer toll på kinesiske varer fra 145% til 30%, mens Kina senker toll på amerikanske varer fra 125% til 10%. Nyheten førte til kraftig oppgang på globale børser, inkludert Oslo Børs, og styrket oljeprisen. Den norske kronen svekket seg mot dollar, men styrket seg mot euro, noe som anses overordnet positivt for norsk handel.
Russlands president Putin har invitert Ukrainas president Zelenskyj til direkte samtaler i Istanbul, noe Zelenskyj har akseptert. Eksperter tolker utspillet som politisk spill fra Putin for å unngå skyld for manglende dialog. Samtidig har Tyskland advart Russland om nye EU-sanksjoner dersom en foreslått 30-dagers våpenhvile ikke aksepteres. Enkelte analytikere peker på økende økonomisk press mot Russland som en mulig årsak til Putins initiativ.
Den kurdiske geriljagruppen PKK (Kurdistans arbeiderparti) har besluttet å oppløse seg selv og avslutte sin flere tiår lange væpnede kamp mot Tyrkia. Gruppen uttaler at den har fullført sitt historiske oppdrag og at kurdiske politiske partier nå vil overta ansvaret for å utvikle kurdisk demokrati. Beslutningen følger en oppfordring fra PKKs fengslede leder Abdullah Öcalan.
USAs president Donald Trump er i sentrum for to kontroversielle saker. Det rapporteres at Qatar planlegger å overføre et luksusfly verdt 400 millioner dollar til Trump, noe som utløser kritikk om potensiell korrupsjon og brudd på grunnloven. Samtidig har Trump foreslått drastiske kutt i USAs utviklingsbistand. En studie advarer om at disse kuttene kan føre til nesten 26 millioner flere unngåelige dødsfall globalt over 15 år.
I straffesaken mot Gjert Ingebrigtsen vitnet hans kone, Tone Ingebrigtsen, for lukkede dører. Hun benektet enhver voldshendelse i hjemmet og ga full støtte til ektemannens versjon, noe som ifølge bistandsadvokaten skuffet barna. Samtidig kritiserer flere advokater den omfattende tidsbruken i saken, som er berammet til 24 rettsdager, langt mer enn gjennomsnittet for lignende saker.
Hamas' væpnede fløy har frigitt den israelsk-amerikanske statsborgeren Edan Alexander (21), som antas å være det siste overlevende amerikanske gisselet på Gazastripen. Frigjøringen er den første siden Israel utvidet sin bakkeinvasjon i mars. Meglerland håper løslatelsen kan få partene tilbake til forhandlingsbordet, men Israels statsminister Netanyahu fastholder at krigføringen vil fortsette.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!