Norges Banks forventningsundersøkelse viser optimisme i arbeidslivet med forventninger om økt lønnsvekst og fallende prisvekst i 2025, noe som resulterer i reallønnsvekst. Denne optimismen deles av næringslivsledere, mens husholdningene er mer tilbakeholdne.
Samtidig viser NAV-tall en nedgang i arbeidsledigheten. Denne utviklingen kan påvirke Norges Banks rentepolitikk og potensielt begrense fremtidige rentekutt, til tross for markedets forventninger om et rentekutt i mars.
Sjeføkonomer antyder at rentebanen kan bli revidert opp i bankens neste vurdering på grunn av høyere inflasjon og lavere arbeidsledighet.
2 måneder siden
En fersk undersøkelse fra Norges Bank viser at partene i arbeidslivet forventer økt lønnsvekst og fallende prisvekst i 2025, noe som resulterer i en reallønnsvekst på 1,2 prosent. Næringslivsledere deler denne optimismen, mens husholdningene er mer tilbakeholdne og forventer lavere lønnsvekst kombinert med høyere prisvekst. Samtidig indikerer NAV-tall at arbeidsledigheten har sunket, noe som potensielt kan påvirke Norges Banks rentepolitikk og begrense omfanget av fremtidige rentekutt, selv om markedet forventer et rentekutt i mars.
2 måneder siden
Norges Banks forventningsundersøkelse viser at partene i arbeidslivet venter en årslønnsvekst på 4,1 prosent i 2025. Undersøkelsen måler forventninger om lønn, priser og sysselsetting, og er et viktig grunnlag for Norges Banks rentebeslutninger. Etter å ha holdt renten uendret i januar, signaliserte Norges Bank et mulig rentekutt i mars. Prisveksten nærmer seg nå Norges Banks mål, mens arbeidsledigheten holder seg lav.
2 måneder siden
Ferske tall fra NAV viser en nedgang i arbeidsledigheten til 2,0 prosent i februar, den tredje måneden på rad med synkende ledighet. Sjeføkonom i Nordea Markets, Kjetil Olsen, mener dette er betydningsfullt for pengepolitikken, og antyder færre rentekutt enn Norges Bank har signalisert. Selv om inflasjonen fortsatt er over målet og Norges Bank forventes å kutte renten i mars, kan rentebanen bli revidert opp i bankens neste pengepolitiske vurdering på grunn av høyere inflasjon og lavere arbeidsledighet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!