Våpen produsert av Nammo, et selskap delvis eid av den norske stat, er funnet i Gaza, nærmere bestemt i Rafah, etter konflikten mellom Israel og Hamas. Våpnene, produsert i USA av Nammo Talley, ble solgt til det amerikanske forsvaret og deretter overført til Israel. Funnet har utløst sterk kritikk og krav om handling fra flere organisasjoner og politiske partier.
Det reises spørsmål om mangelfulle sluttbrukererklæringer og behovet for en gjennomgang av norsk våpenpolitikk. Kritikken omfatter også Nammos rutiner for å sikre at våpnene ikke bidrar til krigsforbrytelser.
Innbyggere i Rafah uttrykker fortvilelse og ber Norge stoppe våpeneksporten til Israel. Nammo og Næringsdepartementet er forelagt kritikken, men har foreløpig ikke gitt konkrete svar.
1 måned siden
NRK har avslørt at våpen produsert av Nammo, et selskap hvor den norske stat eier 50 %, er funnet på Gaza etter konflikten mellom Israel og Hamas. Funnet har ført til krav om handling fra flere hold. AUF krever at regjeringen tar kontakt med USA for å sikre bedre kontroll med våpeneksporten gjennom sluttbrukererklæringer. Norsk Folkehjelp kritiserer det eksisterende regelverket som mangelfullt, mens SV ønsker en full gjennomgang av norsk våpenpolitikk. Nammo selv påpeker at de aktuelle våpnene er produsert i USA og dermed underlagt amerikansk lovgivning. Regjeringen svarer at de er i dialog med Nammo og understreker viktigheten av at selskapet gjør aktsomhetsvurderinger.
1 måned siden
NRK har dokumentert funn av våpen fra norsk-finske Nammo i ruinene i Rafah, Gaza. Våpnene, produsert i USA av Nammo Talley, ble solgt til det amerikanske forsvaret, som deretter overførte dem til Israel. Funnet har utløst en debatt om våpeneksport og ansvarlighet. Innbyggere i Rafah uttrykker sin fortvilelse over ødeleggelsene og appellerer til Norge om å stoppe våpeneksporten til Israel. Folkerettsjurist i Redd Barna, Mads Harlem, mener Nammo AS ikke har gode nok rutiner for å sikre at våpnene konsernet selger ikke blir brukt til å begå krigsforbrytelser. Nammo og Næringsdepartementet har blitt forelagt kritikken, men har foreløpig ikke gitt konkrete svar.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!