Norske bønder er frustrerte over manglende fortjenesteandel til tross for økte kjøttpriser. Bondeeide selskaper som Nortura, Tine og Felleskjøpet Agri kontrollerer markedet, men sikrer ikke bedre betaling.
Dagligvarekjedene kritiseres for å beholde priskutt og øke prisene, noe som frustrerer både bønder og kunder. Bondelagsleder Olav Håkon Ulfsnes kritiserer kjedenes makt, mens Virke peker på økte kostnader.
Det diskuteres om bondesamvirket bør etablere egen dagligvarekjede for å sikre bøndene større verdiskaping.
1 måned siden
Artikkelen viser at bøndene ikke har tjent på økningen i matvarepriser; de har tvert imot tapt penger. Dagligvarekjedene øker sine overskudd, og lederne har høye inntekter, mens bøndene sliter med lav lønn og usikkerhet rundt markedsadgang. Bøndene får heller ikke produsere så mye grønt som de ønsker, fordi dagligvarekjedene ofte prioriterer billigere importvarer. Fryserabattordningen bidrar også til at bøndene får mindre betalt. Dette skaper en ubalanse hvor bøndene taper, mens dagligvarekjedene tjener på bekostning av norsk matproduksjon, og hindrer økt grøntproduksjon.
1 måned siden
Norske bønder føler seg underbetalt til tross for økte kjøttpriser i butikkene. Bondeeide selskaper som Nortura, Tine og Felleskjøpet Agri kontrollerer store deler av matvaremarkedet, men klarer ikke å sikre bøndene en større andel av fortjenesten. Samtidig mottar lederne i disse selskapene høye lønninger og bonuser. Det stilles spørsmål ved hvorfor bondesamvirket ikke utnytter sin markedsmakt bedre, og om de bør vurdere å etablere en egen dagligvarekjede for å sikre bøndene en større del av verdiskapingen.
1 måned siden
Kjøttprisene i butikk har steget kraftig de siste tre årene, mens bøndenes betaling har økt minimalt. Dette har ført til frustrasjon blant bønder og kunder, som føler seg urettferdig behandlet. Bondelagsleder Olav Håkon Ulfsnes kritiserer butikkjedene for å beholde priskutt selv og øke prisene ytterligere. Virke, som representerer dagligvarekjedene, avviser kritikken og peker på økte kostnader i hele verdikjeden, fra transport til emballasje. Ulfsnes mener dagens situasjon er uakseptabel og at kjedene har for stor makt, og viser til konkurransen fra Normal som en mulig årsak til at kjøttprisene har økt.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!