Oslo bystyre har besluttet å tillate skjenking fra klokken åtte på 17. mai. Vedtaket møter både kritikk og jubel fra ulike hold.
Bystyret i Oslo har endret reglene for alkoholservering på nasjonaldagen og andre helligdager, slik at det nå er tillatt å skjenke fra klokken åtte om morgenen. Dette er fire timer tidligere enn før og har utløst sterke reaksjoner. Kritikere som Trude Vasstrand, Kristin Oudmayer og Øyvind Håbrekke frykter endringen vil føre til mer fyll tidlig på dagen og mener det går på bekostning av barnas dag.
Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet stemte for endringen, mens KrF og andre partier stemte imot. Næringsbyråd Anita Leirvik North forsvarer vedtaket med at det kan flytte konsum til kontrollerte omgivelser.
Utelivsbransjen, representert ved Rekom Norge og Noho Norway, uttrykker stor glede over de utvidede åpningstidene. De avviser bekymringer for økt fyll og mener endringen gir et bedre tilbud og bidrar til å spre folk utover dagen.
Trude Vasstrand
Kristin Oudmayer
Øyvind Håbrekke
Anita Leirvik North
Wergeland
Bystyret i Oslo
Barn av rusmisbrukere
NRK
Høyre
Venstre
Fremskrittspartiet
KrF
Aftenposten
Oslo
1 dag siden
Bystyret i Oslo har vedtatt å tillate skjenking av alkohol fra klokken åtte om morgenen på nasjonaldagen. Endringen møter sterk kritikk fra flere hold, som frykter økt fyll og at barnas dag blir nedprioritert.
1 dag siden
Bystyret i Oslo har vedtatt å tillate skjenking fra klokken 08.00 på 17. mai. Utelivsbransjen i hovedstaden ønsker endringen velkommen, til tross for kritikk fra andre hold.
133 kardinaler har startet konklavet i Det sixtinske kapell for å velge etterfølgeren til pave Frans, som døde i april. Prosessen, som krever to tredjedels flertall, foregår i hemmelighet bak lukkede dører, og resultatet av stemmerundene signaliseres med enten sort eller hvit røyk. Diskusjoner om kandidatenes profil og geografiske bakgrunn pågår, og valget følges med stor internasjonal interesse. Blant de spente er også Romas hjemløse, som håper den nye paven vil videreføre Frans' engasjement og omsorg for de fattige.
Konflikten mellom India og Pakistan har eskalert betydelig etter et terrorangrep på turister i Kashmir i april, som India anklager Pakistan for. India har svart med rakettangrep mot det de hevder er terroristleire i Pakistan, mens Pakistan hevder sivile mål ble truffet og at de har skutt ned indiske jagerfly. Det rapporteres om intens skyting og tap på begge sider langs grensen. FN og flere land oppfordrer til tilbakeholdenhet og dialog for å unngå en fullskala krig mellom de to atommaktene, da en eskalering kan få katastrofale globale konsekvenser.
LO-kongressen preges av viktige veivalg og et lederskifte, der Kine Asper Vistnes overtar som leder for en organisasjon i endring. Kongressen har vedtatt å gi økonomisk støtte til partiet Rødt, samtidig som Senterpartiets støtte ble redusert. Blant de sentrale sakene er en krevende reform av avtalefestet pensjon (AFP) og et internt press fra flere forbund om full økonomisk, kulturell og akademisk boikott av Israel, noe LO-ledelsen og regjeringen advarer mot. Under kongressen har også statsminister Jonas Gahr Støre og Frp-leder Sylvi Listhaug hatt en skarp debatt om næringspolitikk.
DNB rapporterte et overskudd på 10,8 milliarder kroner for første kvartal, men møter kritikk fra LOs sjeføkonom for å øke utlånsrentene mer enn innskuddsrentene. Internasjonalt er det fokus på USAs sentralbank, Federal Reserve, som forventes å holde styringsrenten uendret til tross for press fra president Trump om rentekutt. Samtidig gir nyheten om et mulig møte mellom finansministrene fra USA og Kina håp om fremgang i handelsforbindelsene, noe som skaper blandet utvikling på Wall Street.
Folkehelseinstituttet (FHI) uttrykker stor bekymring over en kraftig økning i antall personer smittet med antibiotikaresistente CPO-bakterier i Norge, med 305 tilfeller i fjor. Økningen knyttes hovedsakelig til utenlandsreiser og migrasjon. Samtidig viser en ny studie at muggsoppen aspergillus, som kan forårsake alvorlig sykdom hos personer med svekket immunforsvar, sprer seg nordover mot Europa, trolig som følge av klimaendringer. Dette øker bekymringen for nye helsetrusler.
Det er økende bekymring for utenlandsk påvirkning og grenseoverskridende kriminalitet i Norge. Kinesiske myndigheter anklages for å kartlegge uigurer og deres barn i Norge, som en del av en global undertrykkelseskampanje. Samtidig advarer svenske politikere Norge mot faren for å utvikle en alvorlig gjengkriminalitetskrise, da kriminelle nettverk opererer på tvers av grensene. I tillegg har norsk politi avdekket et drapskomplott mot en norsk gjengleder, angivelig bestilt fra et kriminelt miljø og planlagt utført av en svensk tenåring.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!