Flere sykehus i Nord-Norge planlegger sommerstenginger av fødeavdelinger for å håndtere bemanningsutfordringer og ferieavvikling, noe som skaper bekymring blant gravide og fagfolk. Jordmorforbundet advarer om økt risiko for fødende og peker på at slike stenginger er et resultat av økonomiske kutt i helsevesenet.
Samtidig uttrykkes det en bredere bekymring for nedprioritering av kvinnehelse og fødselsomsorg i Norge. Erfaring og kompetanse blant jordmødre anses som avgjørende for trygg fødsel, men kompetansetillegg fjernes, og mange kvinner mister tillit til sykehusene.
Det etterlyses økte ressurser, bedre følgetjenester og mer synlig, korrekt informasjon for å sikre både opplevd og reell trygghet ved fødsel. Politikerne oppfordres til å prioritere investeringer i fødselsomsorgen for å sikre god folkehelse og økt fødselsrate i framtiden.
9 dager siden
Sykehus i Nord-Norge planlegger å stenge flere fødeavdelinger i sommer, noe som vekker bekymring blant gravide og fagfolk. Thea Johansen, som har termin i juli, frykter å måtte føde i ambulanse på grunn av lang reisevei og manglende oppfølging. Helgelandssykehuset og Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) vil ha vekslende sommerstenginger for å sikre bemanning og kvalitet, men Jordmorforbundet mener dette øker risikoen for fødende og er et resultat av økonomiske kutt. De påpeker at fødsler er akutte hendelser som krever stabilt tilbud hele året. Jordmorforbundet krever bedre følgetjeneste og økt bemanning for å ivareta sikkerheten. Sykehusene begrunner stengingen med behov for ferieavvikling og mangel på kvalifiserte vikarer. Helse Nord må kutte betydelige summer, noe som påvirker fødetilbudet. Mange opplever sommerstengingen som utrygg, og det etterlyses prioritering av fødselsomsorgen for å sikre trygg fødsel og økt fødselsrate i Norge.
9 dager siden
Artikkelen uttrykker bekymring for nedprioritering av kvinnehelse i norsk offentlig helsevesen, med særlig fokus på fødselsomsorgen. Forfatteren, som jobber ved en fødeavdeling, fremhever viktigheten av erfarne jordmødre og advarer mot konsekvensene av å fjerne kompetansetillegg for disse. Mange kvinner kvier seg for å føde på sykehus og velger hjemmefødsel, ofte basert på feilinformasjon og manglende tillit til helsevesenet. Forfatteren mener det offentlige helsevesenet må bli mer synlig med nøyaktig medisinsk informasjon for å motvirke feiloppfatninger. Det understrekes at opplevd trygghet under fødsel må samsvare med faktisk trygghet, noe som krever økte ressurser og kompetanse. Artikkelen avslutter med en oppfordring til politikerne om å investere i fødselsomsorgen for å sikre trygghet og god folkehelse i fremtiden.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!