Forhandlingene om en ny IA-avtale har brutt sammen, noe som er første gang på 23 år. Dette skjedde etter at NHO forsøkte å finne en løsning uten LOs involvering.
LO har som følge av dette midlertidig brutt samarbeidet med NHO, hovedsakelig på grunn av uenighet om sykelønnsordningen. LO krevde en fireårig garanti for at ordningen ikke skulle endres, noe NHO ikke aksepterte.
Det bilaterale samarbeidet mellom LO og NHO er nå satt på pause, men det understrekes at hverken sykepenger, egenmelding eller oppfølging av sykemeldte direkte påvirkes av dette. Lønnsoppgjør og trepartssamarbeid fortsetter som normalt.
4 måneder siden
Forhandlingene om en ny IA-avtale har kollapset, og det er første gang på 23 år at en slik avtale ikke erstattes. Bruddet skjedde etter at NHO forsøkte å finne en løsning uten LOs involvering. LO har nå trukket seg fra samarbeidet med NHO, og dette setter hele trepartssamarbeidet i fare. Hoveduenigheten dreier seg om sykelønn, der LO krever fredning i fire år, mens NHO ønsker å utrede ordningen. IA-avtalen har ikke lyktes med å redusere sykefraværet, og det stilles spørsmål ved om arbeid alltid er helbredende.
4 måneder siden
LO har midlertidig brutt samarbeidet med NHO etter at forhandlingene om en ny IA-avtale kollapset. Uenigheten dreier seg om en garanti for sykelønnsordningen. LO ønsket en fireårig garanti for at ordningen ikke skulle endres, noe NHO ikke aksepterte. Dette har ført til at det bilaterale samarbeidet mellom LO og NHO på flere områder er lagt på is. Avtalen om et mer inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) utløper ved årsskiftet, men det understrekes at hverken sykepenger, egenmelding eller oppfølging av sykemeldte direkte påvirkes av dette. Til tross for bruddet vil lønnsoppgjør og trepartssamarbeid fortsette som normalt.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!