Tolletaten har gjort et historisk narkotikabeslag på Svalbard. For første gang ble det funnet kokain på øya.
Tolletaten avdekket 23. april det første kokainbeslaget noensinne på Svalbard. Funnet skjedde på flyplassen i Longyearbyen da en narkotikahund markerte på bagasjen til en mann. I bagasjen fant tollerne 0,4 gram kokain og 17 gram hasj.
Politiet ble tilkalt, og mannen erkjente ansvar for narkotikaen. Tolletatens områdeleder bekrefter at dette er det første kokainbeslaget de har gjort på Svalbard, hvor tidligere beslag kun har vært små mengder hasj og marihuana. Mannen godtok et forelegg på 12.
500 kroner for smuglingsforsøket. Tolletaten har vært etablert på Svalbard i tre år og har egen hund. Antall avdekkede smuglingsforsøk på Svalbard økte fra fire i 2022 til 14 i 2023.
Christian Fuglem
Tolletaten
Svalbardposten
Politiet
Svalbard
flyplassen
fastlandet
7 timer siden
Tolletaten har gjort et historisk beslag av kokain på Svalbard. Dette er første gang narkotikumet er funnet på øya.
9 timer siden
Tolletaten har gjort et historisk beslag av kokain på Svalbard. Dette er første gang kokain er funnet på øygruppen.
13 timer siden
Tolletaten har for første gang beslaglagt kokain på Svalbard. Beslaget ble gjort på flyplassen i april.
Fremskrittspartiet vedtok på sitt landsmøte et nytt partiprogram med flere markante endringer. Partiet går inn for strengere straffer, inkludert livstid for alvorlige forbrytelser og utvidet forvaringstid. Mot partiledelsens råd vedtok landsmøtet også å tillate surrogati i Norge. Andre vedtak inkluderer forbud mot uassisterte hjemmefødsler, kutt i byråkrati ved å fjerne UP og Innovasjon Norge, og et krav om kunnskapsministerposten i en eventuell borgerlig regjering.
Kine Asper Vistnes, nestleder i Fellesforbundet, har kunngjort sitt kandidatur til ledervervet i LO. Beslutningen kom etter at Jørn Eggum trakk seg, og Vistnes har mottatt sterk oppfordring fra Fellesforbundet og Fagforbundet. Med støtte fra forbund som representerer et flertall av delegatene, anses hun nå som favoritt til å etterfølge Peggy Hessen Følsvik.
Denne uken preges av økonomisk usikkerhet med kommende rentebeslutninger i Norge, Sverige og USA. Norges Bank forventes å holde renten uendret på 4,5 prosent, men usikkerhet knytter seg til fremtidige kutt. Samtidig har dollaren svekket seg betydelig, og flere banker venter videre fall. Oljekartellet Opec+ har besluttet å øke oljeproduksjonen, noe analytikere tror vil føre til lavere oljepris.
Houthi-bevegelsen i Jemen hevder å ha avfyrt et missil som traff nær Ben Gurion-flyplassen utenfor Tel Aviv, Israel. Angrepet forårsaket skader på flere personer og førte til midlertidig stans i flytrafikken. Houthiene beskriver angrepet som en solidaritetshandling med palestinerne. Israelske myndigheter bekreftet angrepet, og forsvarsministeren varslet harde tiltak som svar.
Donald Trump har i et intervju utelukket å søke en tredje presidentperiode, og anerkjenner grunnlovens begrensning på to perioder. Samtidig planlegger USA massedeportasjoner ved hjelp av teknologi fra Palantir, og har inngått en avtale med El Salvador om bruk av det omstridte Cecot-fengselet. Canadas nyvalgte statsminister Mark Carney skal møte Trump i Washington tirsdag, i et forsøk på å håndtere det anstrengte forholdet mellom landene.
50 norske organisasjoner, inkludert LO og Amnesty, kritiserer Oljefondets investeringer i israelsk-okkuperte områder i et brev til finansministeren. De viser til at FN-domstolen har fastslått okkupasjonens ulovlighet og at regjeringen fraråder handel knyttet til bosetningene. Organisasjonene mener det er doble standarder når fondet likevel investerer der, mens Finansdepartementet forsvarer det eksisterende rammeverket for fondets etiske retningslinjer.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!