Det internasjonale energibyrået (IEA) rapporterer om et sterkt comeback for kjernekraft globalt, med forventet rekordproduksjon i 2025. Økt etterspørsel etter strøm fra industri, elbilproduksjon, datasentre og utvikling av kunstig intelligens driver interessen for atomkraft. Investeringene i ny kjernekraft og levetidsforlengelse av eksisterende reaktorer har økt betydelig.
Mens noen land har avviklet kjernekraft, satser andre på nye utbygginger, spesielt Kina og Russland. IEA ser også potensial i mindre, modulære reaktorer (SMR), men understreker behovet for kostnadskutt.
For å nå målene om økt kjernekraftproduksjon, kreves det store investeringer og samarbeid mellom offentlige og private aktører. Kjernekraft står i dag for nesten 10 prosent av den globale elektrisitetsproduksjonen og er den nest største lavutslippskilden etter vannkraft.
3 måneder siden
En ny rapport fra Det internasjonale energibyrået (IEA) viser at kjernekraft opplever et globalt comeback, drevet av økt etterspørsel etter strøm. Interessen for atomkraft er på sitt høyeste siden 1970-tallet, med over 40 land som planlegger utbygging. Den økte etterspørselen kommer fra flere sektorer, inkludert industri, elbilproduksjon, datasentre og utvikling av kunstig intelligens. IEA forventer at strømproduksjonen fra verdens 420 reaktorer vil nå en ny topp i år og et rekordnivå i 2025. Kjernekraft står i dag for nesten 10 prosent av den globale elektrisitetsproduksjonen og er den nest største lavutslippskilden etter vannkraft.
3 måneder siden
Det internasjonale energibyrået (IEA) melder om et sterkt comeback for kjernekraft, med forventet rekordproduksjon i 2025. Investeringene i ny kjernekraft og levetidsforlengelse av eksisterende reaktorer har økt betydelig. Mens noen land har avviklet kjernekraft, satser andre på nye utbygginger. Kina og Russland dominerer nå markedet, og det etterlyses større spredning i leverandørkjedene. IEA ser også potensial i mindre, modulære reaktorer (SMR), men understreker behovet for kostnadskutt. For å nå målene om økt kjernekraftproduksjon, kreves det store investeringer og samarbeid mellom offentlige og private aktører.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!