Meta avviser påstander om at de tvinger brukere til å følge kontoer tilknyttet Trump-administrasjonen. Dette skjer etter at flere brukere oppdaget at de automatisk fulgte president Donald Trump og visepresident J. D.
Vance etter innsettelsen. Meta forklarer at kontoene tilhører embetet, og at følgere av tidligere president Joe Biden og visepresident Kamala Harris derfor automatisk følger de nye innehaverne. Flere artister, som Demi Lovato og Gracie Abrams, har imidlertid rapportert at de gjentatte ganger har måttet avfølge kontoene.
Anklagene kommer samtidig som Meta-sjef Mark Zuckerberg har avsluttet faktasjekking i USA og deltok på Trumps innsettelse. Joe Biden advarte i sin avskjedstale mot oligarki og maktkonsentrasjon.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Meta, som eier Facebook og Instagram, avviser påstander om at brukere tvinges til å følge kontoer tilknyttet Trump-administrasjonen. Dette skjer etter at flere brukere oppdaget at de plutselig fulgte president Donald Trump og visepresident J.D. Vance uten å ha valgt det selv. Meta forklarer at kontoene tilhører embetet, ikke personen, og at brukere som fulgte de tidligere kontoene, fortsatt vil følge de nye. Artisten Gracie Abrams hevder imidlertid at hun måtte avfølge kontoene flere ganger. Samtidig har Meta-sjef Mark Zuckerberg kunngjort at de slutter med faktasjekking i USA, og han deltok på Trumps presidentinnsettelse. Joe Biden advarte i sin avskjedstale om oligarki i USA.
3 måneder siden
Etter innsettelsen av Donald Trump og J.D. Vance har flere brukere reagert på at de automatisk begynte å følge dem på Facebook og Instagram. Meta forklarer at dette skyldes at kontoene er knyttet til Det hvite hus og endres ved presidentskifter. Noen brukere rapporterer problemer med å avfølge kontoene, til tross for gjentatte forsøk. I tillegg opplevde flere brukere feilmeldinger ved søk etter ord knyttet til det demokratiske partiet på Instagram. Meta avviser anklager om politisk slagside og forklarer problemene med tekniske feil i søkemotoren. En statsviter påpeker at det er farlig om medieplattformer rigges til fordel for de som har makten, men mener det er hykleri å ikke kritisere tech-selskaper når de støtter andre politiske agendaer.
3 måneder siden
USAs president Joe Biden kritiserer Meta for å fjerne faktasjekk av innlegg på Facebook og Instagram i USA. Meta begrunner endringen med at også eksperter er partiske, og vil la brukere merke villedende innlegg. Det internasjonale nettverket for faktasjekking (IFCN) frykter at dette kan føre til politisk ustabilitet og vold i sårbare land. Brasils regjeringsadvokat har gitt Meta en frist for å forklare sine planer for faktasjekking i Brasil. Meta fjerner også restriksjoner på ytringer om kjønn og seksuell identitet, samt programmer for mangfold og inkludering. Mark Zuckerberg erkjenner at Donald Trumps valgseier er en av årsakene til endringene.
3 måneder siden
USAs president Joe Biden kritiserer Meta for å avslutte faktasjekking av innlegg på Facebook og Instagram. Biden kaller avgjørelsen skammelig og i strid med USAs verdier. Meta begrunner endringen med at også eksperter er partiske, og at dagens system fører til for mye sensur. De vil nå la brukere merke villedende innlegg, likt systemet på X. Metas toppsjef Mark Zuckerberg erkjenner at Donald Trumps valgseier er en av årsakene til endringene, og sier at endringen innebærer en prioritering av ytringsfriheten.
3 måneder siden
Meta har endret sine retningslinjer slik at brukere nå kan hevde at skeive har psykiske lidelser uten konsekvenser. Samtidig har temaene trans og ikke-binær blitt fjernet fra Messenger. Disse endringene skjer etter at Donald Trump ble tatt i ed, og hans politikk som kun anerkjenner to kjønn. Flere tech-milliardærer, inkludert Meta-sjef Mark Zuckerberg, var til stede under innsettelsen. Kritikere mener at Meta tilpasser seg Trumps politikk for å oppnå fordeler, mens transpersoner som Axel Holandsjø Følling føler seg marginalisert og skuffet over utviklingen.
16 dager siden
Meta er saksøkt for å ha skapt monopol gjennom oppkjøp av Instagram og WhatsApp. FTC krever salg av selskapene, mens Meta argumenterer for forbedret brukeropplevelse og konkurranse. Rettssaken ledes av dommer James Boasberg, og politiske overtoner knyttes til Trumps mulige innflytelse. Zuckerberg har forsøkt å alliere seg med Trump, noe som har skapt kontrovers.
3 måneder siden
Meta skal avslutte faktasjekking av innlegg på Facebook og Instagram, og vil i stedet innføre et system der brukerne selv modererer og rangerer innhold. Meta-sjef Mark Zuckerberg begrunner endringen med at faktasjekkerne har gjort for mange feil og at selskapet ønsker å prioritere ytringsfrihet. Samtidig utnevnes UFC-sjef og Trump-støttespiller Dana White til Facebooks styre. Dette skjer etter at Trump tidligere har truet Zuckerberg med fengsel. Zuckerberg har også hatt et anstrengt forhold til den nåværende Biden-administrasjonen. Endringene i Meta vil bli innført gradvis i løpet av 2025.
3 måneder siden
Donald Trump er gjeninnsatt som president, til tross for at han ikke anerkjente valgnederlaget i 2020 og forsøkte å kuppe makten. Ekstremkulde har tvunget innsettelsesseremonien innendørs, noe som skuffer mange tilhengere. Tidligere presidenter deltar for å understreke en fredelig maktovertakelse, i kontrast til Trumps tidligere forsøk på å kuppe makten. Artikkelen kritiserer Trumps splittende retorikk og manglende evne til å samle nasjonen, og beskriver hvordan tech-milliardærer deltar i innsettelsen i bytte mot statlige kontrakter. Det spekuleres i om USA er på vei mot en ny borgerkrig.
3 måneder siden
Meta, under ledelse av Mark Zuckerberg, kunngjør store endringer i sin innholdsmoderering på Facebook og Instagram. Selskapet avslutter sitt faktasjekkprogram med uavhengige partnere og erstatter det med et fellesskapsdrevet system, likt det som brukes på X (tidligere Twitter). Zuckerberg begrunner endringene med et ønske om å redusere feil, forenkle retningslinjer og gjenopprette ytringsfriheten. Meta vil også fjerne noen retningslinjer rundt betente temaer som innvandring og kjønn, og justere innholdsfiltrene. Endringene kritiseres av blant andre utviklingsredaktør i VG, Øyvind Brenne, som mener dette er et politisk grep i favør Donald Trump og hans tilhengere, og at det vil føre til et hardere ordskifte med flere udokumenterte påstander.
3 måneder siden
Meta, tidligere kjent for å bekjempe falske nyheter, endrer nå sin strategi. Selskapet avslutter samarbeidet med tredjeparts faktasjekkere og vil i stedet støtte Donald Trumps politikk. Mark Zuckerberg begrunner dette med at faktasjekkerne har vært for partiske og skadet tilliten. Det nye systemet vil basere seg på brukerrapportering, likt X sin modell. Kritikere frykter økt desinformasjon, polarisering og mer skadelig innhold. Meta har også donert en million dollar til Trumps innsettelsesfond og utnevnt en av Trumps samarbeidspartnere til styret.
3 måneder siden
I sin avskjedstale advarte president Joe Biden mot et voksende oligarki av superrike i USA, som han mener truer demokratiet. Han kritiserte sosiale medier for å tillate spredning av feilinformasjon og maktmisbruk, og uttrykte bekymring for et teknologisk-industrielt kompleks. Biden påpekte at flere teknologitopper, inkludert Elon Musk, Mark Zuckerberg og Jeff Bezos, støtter påtroppende president Donald Trump. Han tok også til orde for å endre grunnloven for å fjerne immunitet for sittende presidenter, etter en høyesterettskjennelse som ga Trump utbredt immunitet.
16 dager siden
Meta-konsernet og Mark Zuckerberg møter Federal Trade Commission (FTC) i retten i en stor monopol-rettssak. FTC mener Meta ulovlig har oppnådd monopol gjennom oppkjøpene av Instagram og WhatsApp. Et tap av Instagram kan få store konsekvenser for Meta. Samtidig spekuleres det i Donald Trumps rolle, da Zuckerberg angivelig har søkt hans hjelp, og Trump har utnevnt republikanere til FTC-styret. Eksperter uttrykker bekymring for politisk innblanding og håper Trump holder seg unna saken.
3 måneder siden
Artikkelen undersøker den økende makten til amerikanske tech-milliardærer og deres nære forhold til president Trump. Flere av de rikeste tech-lederne, som Elon Musk, Mark Zuckerberg og Jeff Bezos, var til stede ved Trumps innsettelse, noe som har ført til spekulasjoner om et mulig oligarki. Det diskuteres hvordan tech-selskaper anklages for å gi etter for Trumps krav, og hvordan dette kan påvirke demokratiet. Artikkelen peker også på USAs lave plassering på demokrati-indeksen, delvis på grunn av finansnæringens og legemiddelindustriens innflytelse. Det uttrykkes bekymring for at tech-gigantenes økende mediemakt og samrøre med politikere kan true et åpent demokrati.
2 måneder siden
En artikkel omhandler USAs tidligere president Donald Trumps forhold til landets domstoler. Dommere har forsøkt å stanse flere av Trumps presidentordrer, noe som har ført til reaksjoner fra både visepresident JD Vance og Elon Musk. Vance oppfordrer Trump til å stå opp mot domstolene, mens Musk kritiserer rettsavgjørelser som hindrer effektivisering av offentlige midler. USA-ekspert Sofie Høgestøl mener at dersom Trump ikke respekterer rettsvesenet, kan det føre til en utvisking av maktfordelingen i USA. Samtidig har det vært store protester mot Trumps politikk, spesielt knyttet til immigrasjon.
3 måneder siden
Artikkelen kritiserer Mark Zuckerbergs makt over sosiale medier og hans forsøk på å blidgjøre Donald Trump etter presidentvalget i USA. Zuckerberg har gitt Trump penger, ansatt en Trump-alliert i Meta-styret og fjernet en liberal leder. Han vil også fjerne Facebooks faktasjekk og åpne for mer politisk debatt, spesielt om innvandring og kvinner, og flytte moderatorene til Texas. Artikkelen hevder at Zuckerbergs handlinger tillater spredning av desinformasjon og polarisering, og argumenterer for at sosiale medier bør reguleres som annen industri.