I en episode av Ukrainapodden kritiserer Iver B. Neumann Trumps behandling av Zelenskyj og hans utenrikspolitikk, og beskriver den som ydmykende og skadelig for forholdet mellom USA og Norge.
Han ser ideologiske likheter mellom Trump og Putin, og beskriver dem som fascister. Neumann argumenterer for at Norge raskt må øke støtten til Ukraina, koordinere med Europa, og vurdere EU-medlemskap.
Han understreker viktigheten av konsensus i norsk utenrikspolitikk for å håndtere den nåværende situasjonen og unngå splittelse.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Utenriksminister Espen Barth Eide beskriver situasjonen i Ukraina og Europa som en «skjebnetid» og understreker behovet for økt og målrettet støtte til Ukraina. Han kritiserer munnhuggeriet mellom Trump og Zelenskyj, samtidig som han fremhever viktigheten av samhold i Europa. Flere partiledere, inkludert Støre, Melby, Bergstø, Solberg og Hermstad, støtter kravet om økt støtte, og foreslår konkrete tiltak som hasteinnkalling av Stortinget og en europeisk kronerulling. De understreker at Europa må ta et større ansvar for egen sikkerhet og fremtid, spesielt i lys av usikkerheten rundt USAs engasjement.
2 måneder siden
Utenriksminister Espen Barth Eide beskriver situasjonen i Ukraina som en «skjebnetid» og understreker behovet for økt støtte og vestlig samhold. Han kritiserer også ordvekslingen mellom USAs president Trump og Ukrainas president Zelenskyj. Flere partiledere, inkludert Venstre, SV og Høyre, krever økt støtte til Ukraina, mens MDG foreslår en europeisk kronerulling. Statsminister Støre kommenterer situasjonen og understreker viktigheten av samarbeid med USA for å støtte Ukraina.
2 måneder siden
Norske politikere reagerer sterkt på Donald Trumps behandling av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Statsminister Jonas Gahr Støre avviser Trumps påstander om at Zelenskyj gambler med en tredje verdenskrig, og understreker behovet for fortsatt støtte til Ukraina. Ine Eriksen Søreide (H) fordømmer Trumps oppførsel som uverdig og oppfordrer Europa til å stå sammen med Ukraina. Guri Melby (V) beskriver situasjonen som deprimerende og mener Norge og Europa må øke sin støtte. Bjørnar Moxnes (Rødt) konkluderer med at Norge ikke kan stole på USA som en sikkerhetsgaranti.
2 måneder siden
USA-ekspert Eirik Løkke kritiserer Donald Trumps uttalelser om Ukraina, der Trump hevder at Ukraina startet krigen og kaller Zelenskyj en diktator. Løkke mener Trump er i ferd med å undergrave USAs utenrikspolitiske status, til glede for Putin. Den norske regjeringen har også reagert på Trumps påstander. Løkke understreker at Europa må stå fast på sine verdier og utvikle en plan B i tilfelle Trump ikke lytter. Trump tar også til orde for nyvalg i Ukraina, noe som er problematisk under krig.
2 måneder siden
Artikkelen hevder at Donald Trump har tatt USA ut av alliansen av vestlige liberale demokratier, og at Vladimir Putin er hans viktigste internasjonale samarbeidspartner. Trump anklages for å ha svekket Nato og for å forhandle med Russland om Ukraina uten Ukrainas deltakelse, noe som beskrives som en moderne Molotov-Ribbentrop-pakt. USA beskyldes for å utnytte Ukrainas vanskelige situasjon til å sikre seg kontroll over landets ressurser. Norges regjering kritiseres for å være for tilbakeholden med støtte til Ukraina, og for ikke å ta inn over seg alvoret i situasjonen. Artikkelen konkluderer med at Europa står alene og at Norge må handle raskt for å støtte Ukraina.
1 måned siden
Lederartikkelen kritiserer Donald Trump for å svikte Ukraina ved å holde tilbake militær støtte, og for å presse president Zelenskyj til å inngå en avtale som favoriserer Russland uten å gi Ukraina sikkerhetsgarantier. Trump anklages for å prioritere en rask fredsavtale fremfor Ukrainas sikkerhet, noe som vil være å gi etter for Putins aggresjon. Artikkelen understreker at Europa, inkludert Norge, må øke sin støtte til Ukraina for å kompensere for USAs manglende støtte og styrke Ukrainas posisjon i fredsforhandlinger. Trumps handlinger beskrives som et linjeskifte i amerikansk utenrikspolitikk, der han tilsynelatende prioriterer Putins interesser.
2 måneder siden
Lederen kritiserer Trumps samtale med Putin, der Trump angivelig har gitt innrømmelser uten å konsultere Ukraina eller Europa. Det understrekes at Ukraina må sitte i førersetet i fredsforhandlinger, og at Europa må stå samlet i sin støtte til Ukraina. Europa har et moralsk ansvar og sikkerhetsinteresser i å støtte Ukraina mot Russlands aggresjon. Norge oppfordres til å gi økt økonomisk støtte.
1 måned siden
Russland-forsker Julie Wilhelmsen kritiserer norske politikere for å fokusere for mye på idealer og for lite på realitetene i Trumps utenrikspolitikk, spesielt hans syn på Ukraina-konflikten. Hun mener Trump ønsker å redusere USAs globale engasjement, noe norske politikere må forstå. Under en NRK-debatt erkjente flere partiledere Ukrainas avhengighet av USA, men understreket samtidig behovet for at Europa tar et større ansvar for egen sikkerhet og støtter Ukraina. Det ble også reist spørsmål om hvor avhengig Norge og Europa bør være av USA, og behovet for å styrke europeisk innsats ble fremhevet.
2 måneder siden
Utenriksminister Espen Barth Eide uttrykker sterk bekymring over USAs utenrikspolitikk under Donald Trump, spesielt knyttet til handelskrig og Ukraina-forhandlingene. Eide mener USA «brenner opp makt» ved å true med toll og ved å tilsidesette Ukrainas interesser i fredsforhandlinger med Russland. Han påpeker at Trumps tollpolitikk vil ramme amerikanske forbrukere og global handel, og at USA bryter med tidligere Nato-konsensus om Ukraina. Eide understreker behovet for at Europa står samlet og tydelig i sin kritikk av USAs handlinger, og fremhever viktigheten av å støtte Ukraina i forhandlingene.
2 måneder siden
Artikkelen utforsker usikkerheten rundt USAs og NATOs pålitelighet, særlig i lys av Trumps handlinger og uttalelser. Norske politikere kritiserer Trumps løgner om Ukraina, mens eksperter som Marianne Riddervold og Iver B. Neumann antyder at NATO kan være i ferd med å oppløses. Det fremkommer også opplysninger om at USA viser minkende interesse for Europa, med spekulasjoner om en mulig tilbaketrekning. Samtidig understrekes betydningen av fortsatt støtte til Ukraina og en styrking av det europeiske forsvaret, hvor Sylvi Listhaug etterlyser raskere opprustning og mer handlekraft.
19 dager siden
I en podkast kritiserer Trygve Slagsvold Vedum Arbeiderpartiets EU-tilnærming, som var en utløsende faktor for at Senterpartiet forlot regjeringen. Vedum mener Norge ukritisk godtar EUs politikk gjennom EØS-avtalen, samtidig som han forsvarer landbrukstollene. Han avviser sammenligningen mellom norsk landbrukstoll og Trumps tollpolitikk, og omtaler Trump som en bajas. Vedum understreker at Senterpartiet er et sentrumsparti og åpner for samarbeid med både Høyre og Fremskrittspartiet.
1 måned siden
Europeiske ledere møtes for å diskutere Ukraina og EUs forsvarsevne i lys av Donald Trumps uttalelser. Analytiker Jette F. Christensen understreker at Europa må ta ansvar og forberede seg på at etterkrigstiden er over, og mener man må forhandle med Trump som en autokrat, og minne USA om viktigheten av allianser med demokratiske land. Christensen påpeker også at Russland og USA indirekte støtter ytre høyre i Tyskland, og at Trumps syn på «fred» innebærer at Ukraina må gi opp NATO-medlemskap og tapte landområder. Hun forteller også om en episode der hun ble fortalt at innvandrere var skyld i at hun brakk armen i Tyskland.
2 måneder siden
Forsker ved Fridtjof Nansens Institutt, Iver B. Neumann, mener at Donald Trump og Vladimir Putin vil møtes i Saudi-Arabia for å diskutere en deling av Ukraina, uten deltakelse fra Ukraina eller andre europeiske land. Neumann hevder at Nato i praksis er oppløst, og at Norge derfor bør søke medlemskap i EU. Han uttrykker bekymring for at en slik deling kan skape et farlig eksempel for fremtiden, føre til radikalisering og sosial uro, og at Trumps hovedmotivasjon er økonomisk gevinst. Neumann understreker behovet for et sterkt norsk forsvar og allianser, og ser EU-medlemskap som en nødvendighet for å møte den nye sikkerhetspolitiske situasjonen.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at Norge og Europa må forstå og tilpasse seg Donald Trumps syn på Ukraina-konflikten, da han har makten til å påvirke utfallet. Trump ønsker rask fred og krever at Europa betaler for krigen, enten økonomisk eller gjennom politisk innflytelse. Europeiske ledere anerkjenner USAs og Trumps avgjørende rolle, men har ikke investert nok i egen krigsindustri. Artikkelen kritiserer Støre for ikke å være like nyansert om Trump som om Hamas, og advarer om at manglende forståelse kan true Nato-samarbeidet.
2 dager siden
En kommentarartikkel kritiserer statsminister Støres møte med Donald Trump. Forfatteren mener Norge må prioritere økt støtte til Ukraina fremfor å smigre Trump.