Privatistskulen i Lom har sikret seg 55 millionar kroner og blir ein realitet til hausten. Hanna Flækøy Skjåkødegård, styreleiar for Jotunheimen privatistskule, har kjempa for eit vidaregåande skuletilbod nord i Gudbrandsdalen etter at fylkestinget vedtok å legge ned fleire skulestader.
Skulen skal tilby studiespesialisering og bygg- og anleggsteknikk. Eivind Maurstad Husom, ungdomsrepresentant, understrekar viktigheita av eit lokalt skuletilbod for ungdom.
Finansieringa kjem frå lokalt næringsliv, lag, foreiningar, private og kommunane Lom, Skjåk og Vågå. Målet er å få skulen godkjent som permanent privatskule etter tre år.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
16 dager siden
Hanna Flækøy Skjåkødegård og styret i Jotunheimen privatistskule har sikra 55 millionar kroner til ein ny vidaregåande skule i Lom, etter at den fylkeskommunale skulen vart nedlagt. Kommunane Lom, Skjåk og Vågå støttar prosjektet, saman med private investorar. Skulen vil tilby eit fullverdig vidaregåande-løp, også for elevar med spesielle behov, og hindre isolasjon gjennom nettbasert undervisning. Tidlegare rektor ved den nedlagde skulen er tilsett som rektor ved den nye privatskulen. Skjåkødegård flyttar heim til Skjåk med familien for å bidra til prosjektet.
2 måneder siden
Etter nedleggelsen av den videregående skolen i Lom, har lokale krefter gått sammen for å etablere en privat videregående skole. Interfil investerer millioner i prosjektet, og kommunene garanterer for en betydelig del av kostnadene. Skolen starter som en privatistskole i 2025, med planer om å bli en tradisjonell videregående skole i 2026. Elever ser frem til å fortsette skolegangen i hjembygda. Parallelt jobber næringslivet på Flisa for å opprette en privat videregående skole, men møter byråkratiske hindringer.
3 måneder siden
Etter nedleggelsen av den offentlige videregående skolen i Lom, jobber lokale krefter for å etablere en kristen privatskole. Søknad om godkjenning må sendes Utdanningsdirektoratet innen 1. februar, med mål om oppstart til høsten. Det planlegges en midlertidig privat løsning finansiert av lokale aktører. Fylkesordføreren i Innlandet er imot privatskoler på generelt grunnlag, grunnet fallende elevtall. Utdanningsdirektoratet vil vektlegge fylkets uttalelse, men fylket har ikke vetorett. Både lærere og elever ved den nedlagte skolen skal være positive til å fortsette ved en eventuell privatskole.
1 måned siden
Senterpartiets Emile Mehl og Marit Knutsdatter Strand vil sikre etablering av tre nye private videregående skoler i Innlandet etter de omstridte skolenedleggelsene. De foreslår lovendringer for å sikre muligheten for privatskoler i distriktene der offentlige tilbud mangler, og vil at distriktspolitiske hensyn skal vektlegges ved godkjenning. Fylkesvaraordfører Hanne Velure (H) støtter i utgangspunktet private skoler, men understreker behovet for balanse og bredde i fagtilbudet, noe hun mener de nye initiativene ikke oppfyller. Innlandet fylkeskommune er klaget inn til Sivilombudet i forbindelse med nedleggelsene.
6 dager siden
Stortingets flertall har nedstemt et forslag fra Senterpartiet (Sp) om å gi bedre støtte til etablering av private skoler i distrikts-Norge. Forslaget, fremmet av Sp-representantene Emilie Mehl og Marit Knutsdatter Strand, ønsket lovendringer som skulle sikre muligheten for privatskoler i områder hvor offentlige skoletilbud legges ned. Bakgrunnen er nedleggelsen av flere videregående skoler i Innlandet, spesielt i Nord-Gudbrandsdal, hvor det nå drives en privat videregående skole i Lom med betydelig lokal støtte. Sp-representantene kritiserer Frp for å støtte privatskoleinitiativet lokalt, men samtidig stemme imot forslaget i Stortinget. Frp svarer med at de har et eget forslag om liberalisering av privatskoleloven som gjelder hele landet, inkludert Lom og andre distrikter uten offentlig skoletilbud.
4 måneder siden
En liten bygd i Nord-Norge nektet å gi opp sin lokale skole da kommunen la den ned. Foreldrene opprettet en privatskole, som nå har flere elever enn noen gang. Skolen har bidratt til en betydelig befolkningsvekst i bygda. Dette skjer i en tid hvor mange offentlige skoler legges ned, og private alternativer blir stadig mer populære. Forskere påpeker at private skoler kan være et godt alternativ for lokalsamfunn, men advarer også mot å romantisere små skoleenheter. Det er en begynnende trend i Sverige der små skoler består, men ledelsen er sentralisert.
28 dager siden
AUF kjemper for at Arbeiderpartiets landsmøte skal vedta gratis førerkort for elever som fullfører yrkesfag. Forslaget kommer som følge av bekymringer rundt personlig økonomi blant unge, særlig de som bor utenfor storbyene og er avhengige av bil for å komme seg til jobb og lærlingplasser. AUF-leder Gaute Skjervø mener dette vil rekruttere flere til yrkesfag og sikre arbeidskraft i distriktene. Kostnaden er estimert til mellom 1 og 1,5 milliarder kroner. Programkomiteen støtter et begrenset prøveprosjekt, men AUF jobber for å få flertall for fullt gratis førerkort på landsmøtet, med støtte fra store lokallag og Fellesforbundet.
3 måneder siden
Kunnskapsdepartementet har godkjent fylkestingets vedtak om å legge ned to videregående skoler og fire skolesteder i Innlandet. Flere partier hadde krevd en lovlighetskontroll, og mente at barnas beste ikke var tilstrekkelig vurdert. Departementet konkluderte med at det ikke var funnet feil i vedtaket, og at elevenes medvirkning hadde vært god nok. De mener også at nedleggelsene vil være til elevenes beste, med avbøtende tiltak som tettere oppfølging og stipend. Fylkesordføreren er fornøyd med avgjørelsen og mener vedtaket er solid. Nedleggelsene trer i kraft fra høsten 2025.
11 timer siden
Fem av femten fylker gir ikke økonomisk støtte til russefeiringen. Dette skaper ulikheter og fører til et ønske om en nasjonal støtteordning.
4 måneder siden
Kunnskapsdepartementet har gitt Innlandet fylkeskommune tillatelse til å legge ned seks videregående skoler fra 1. august 2025. Flere partier hadde bedt om en lovlighetskontroll med oppsettende virkning, men dette ble avvist av departementet. Avgjørelsen har skapt stor skuffelse blant elever og lokale politikere, som mener barnas beste ikke er tilstrekkelig utredet. Nedleggelsene omfatter skolene på Dokka, Skarnes, Lom, Flisa, Sønsterud og Dombås. Som et svar på nedleggelsen jobber lokale krefter i Lom med å etablere en privat videregående skole. Fylkesordfører Thomas Breen (Ap) begrunner nedleggelsene med en forventet nedgang i antall elever og en økning i antall eldre.
2 måneder siden
I Årdal har lokalpolitikere tatt et uvanlig grep for å redde et populært programmeringsfag. De har valgt å kutte i egen lønn og redusere antall møter for å sikre finansieringen. Kommunen fant 100.000 kroner ved å redusere politikergodtgjørelser og antall utvalg, noe som sikrer faget i minst ett år til. Ordføreren understreker viktigheten av å fremme teknologiinteresse blant unge, mens den lokale hjørnesteinsbedriften Hydro Aluminium håper tiltaket vil bidra til fremtidig rekruttering. Elevene er begeistret for faget og ser muligheter for fremtidige karrierer innen teknologi.
19 timer siden
Flere av Norges fremste langrennstalenter velger bort Norges Skiforbunds tilbud. De går i stedet til et privat lag etter at forbundet la ned junior- og rekruttlandslaget.
4 måneder siden
Kunnskapsdepartementet har gitt Innlandet fylkeskommune tillatelse til å fortsette planlagte skolenedleggelser, til tross for en begjæring om lovlighetskontroll fra flere partier. Disse partiene mente at barnas beste ikke var tilstrekkelig utredet. Departementet begrunner sin avgjørelse med at terskelen for å utsette vedtak er høy. Sps gruppeleder i fylkestinget uttrykker skuffelse over avgjørelsen. Fylkestinget vedtok i oktober å legge ned seks videregående skoler, noe som har ført til sterk motstand og opphetet debatt i de berørte kommunene.
26 dager siden
Trøndelag fylkeskommune bevilget to millioner kroner til rusfrie arrangementer for russen, men bare et fåtall søkte innen fristen. Av de to millionene ble det søkt om under 300.000 kroner. Levanger videregående fikk støtte og planlegger russefrokost med DJ. Steinkjer videregående søkte ikke, men planlegger rusfrie aktiviteter som quiz og rebus. Fylkeskommunen har utvidet fristen for å motta flere søknader og ønsker å bidra til en trygg russetid.
26 dager siden
På Bømlo velger nesten åtte av ti elever yrkesfag, og Bømlo Vidaregåande skule har funnet en suksessoppskrift ved å dele bygg og kantine med flere bedrifter. Dette gir elevene en unik mulighet til å bli kjent med potensielle arbeidsgivere og knytte kontakter, noe som øker sjansen for læreplass. Kunnskapsministeren hyller modellen og mener flere bør gjøre det samme. Rektor ved skolen tror dette er fremtiden for yrkesfaglig utdanning, og at det er viktig at utdanningen skjer i tråd med næringslivets behov.