Fem av femten fylker gir ikke økonomisk støtte til russefeiringen. Dette skaper ulikheter og fører til et ønske om en nasjonal støtteordning.
Fem av Norges femten fylkeskommuner gir ingen økonomisk støtte til russefeiringen, noe som skaper ulikheter for russen over hele landet. I Buskerud, hvor Kongsberg videregående skole ligger, finansieres inkluderende russearrangementer av privat støtte fra Sparebank 1, da fylket ikke bidrar.
Russen på Kongsberg, representert ved russepresident Alex Geelmuyden, mener situasjonen er urettferdig og etterlyser en nasjonal støtteordning for å sikre like muligheter uavhengig av bosted. Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun avviser imidlertid en nasjonal ordning, og peker på at inkluderingsarbeid primært skjer på skolene og at lokale aktører kan bidra.
Hun understreker at russefeiringen i hovedsak er et privat anliggende, selv om regjeringen jobber med endringer rundt rammer og eksamenstidspunkt.
Sander Stengelsrud
Alex Geelmuyden
Spiten
Kari Nessa Nordtun
Thea Rue
Sparebank 1
NRK
Samferdselsdepartementet
Regjeringen
Fylkeskommunene
Kongsberg
Buskerud
Norge
Akershus
Oslo
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Avgangselever i Østfold tar initiativ til å endre russetiden for å fremme inkludering. De ønsker å fjerne ordet «russ» og heller fokusere på en avgangsmarkering som omfatter alle, uavhengig av gruppetilhørighet. Kunnskapsministeren roser initiativet og har invitert elevene til Stortinget. Elevene ønsker et felles samlingssted for å unngå ekskludering knyttet til russebusser. Østfold fylkeskommune støtter tiltaket, men har foreløpig ikke satt av midler til formålet, selv om muligheten vurderes i neste års budsjett.
3 dager siden
Regjeringen planlegger store endringer for russefeiringen fra 2026. Russ samlet på Fredriksten Festning uttrykker bekymring for forslagene.
1 måned siden
Innlandet fylkeskommune deler ut gratis russegensere til alle elever for å motvirke utenforskap etter at de forbød russeklær med gruppenavn. Tiltaket kommer som en respons på en Ungdata-undersøkelse som viste at mange føler seg ekskludert fra russefeiringen. Skolegenserne er designet av elevene selv og skal skape tilhørighet til skolen som helhet. Andre fylker støtter også inkluderende tiltak, men Innlandet er foreløpig alene om å finansiere russeklær. En russepresident mener at fellesarrangementer er viktigere for å skape samhold enn felles russegensere.
1 måned siden
Rogaland fylkeskommune har foreslått å flytte russefeiringen til en uke inn i sommerferien, etter skoleslutt. Opplæringsutvalget skal behandle forslaget. Hilde Blesvik fra fylkeskommunen sier at hensikten er å ta tilbake kontrollen over russefeiringen fra kommersielle aktører, og ønsker en feiring uten russebusser og økonomisk press. Russetiden i Rogaland starter i dag 11. april og varer i fem uker.
18 dager siden
St. Hallvard videregående skole i Lier har en avtale som forbyr bruk av russedress før 1. mai. Til gjengjeld slipper russen prøver mellom 1. og 17. mai. Rektor mener russedressen virker ekskluderende og vil unngå store grupper uniformert russ på skolen. Avtalen møter motstand fra russ som føler seg oversett og mener det er opp til hver enkelt å bestemme om man vil være russ. Russens hovedstyre i Oslo mener fokuset bør være på andre ekskluderende faktorer som russebusser og fester, og etterlyser tiltak for inkludering.
2 måneder siden
Utdanningsdirektoratet fraråder regjeringen å flytte eksamen for russen til før 17. mai i 2026, da skolene allerede sliter med å gi elevene nok undervisningstid før eksamen. Kunnskapsministeren ønsker likevel å finne en løsning for å avvikle eksamen før russefeiringen, men møter motstand fra flere hold, inkludert Utdanningsdirektoratet. KS, Utdanningsforbundet og Skolelederforbundet støtter Utdanningsdirektoratets vurdering, og frykter at en flytting vil gå ut over elevenes læring og øke presset på både elever og lærere. De mener eksamen bør tilpasses elevene, ikke russefeiringen.
6 dager siden
Stortingets flertall har nedstemt et forslag fra Senterpartiet (Sp) om å gi bedre støtte til etablering av private skoler i distrikts-Norge. Forslaget, fremmet av Sp-representantene Emilie Mehl og Marit Knutsdatter Strand, ønsket lovendringer som skulle sikre muligheten for privatskoler i områder hvor offentlige skoletilbud legges ned. Bakgrunnen er nedleggelsen av flere videregående skoler i Innlandet, spesielt i Nord-Gudbrandsdal, hvor det nå drives en privat videregående skole i Lom med betydelig lokal støtte. Sp-representantene kritiserer Frp for å støtte privatskoleinitiativet lokalt, men samtidig stemme imot forslaget i Stortinget. Frp svarer med at de har et eget forslag om liberalisering av privatskoleloven som gjelder hele landet, inkludert Lom og andre distrikter uten offentlig skoletilbud.
1 måned siden
Senterpartiets Emile Mehl og Marit Knutsdatter Strand vil sikre etablering av tre nye private videregående skoler i Innlandet etter de omstridte skolenedleggelsene. De foreslår lovendringer for å sikre muligheten for privatskoler i distriktene der offentlige tilbud mangler, og vil at distriktspolitiske hensyn skal vektlegges ved godkjenning. Fylkesvaraordfører Hanne Velure (H) støtter i utgangspunktet private skoler, men understreker behovet for balanse og bredde i fagtilbudet, noe hun mener de nye initiativene ikke oppfyller. Innlandet fylkeskommune er klaget inn til Sivilombudet i forbindelse med nedleggelsene.
1 måned siden
En kartlegging viser at flere kommuner subsidierer innbyggernes vann- og avløpsgebyrer samtidig som de mottar mer penger fra staten. Bærums ordfører reagerer kraftig og mener at innbyggere i Bærum indirekte finansierer disse subsidiene gjennom inntektsutjevningsordningen. Lillestrøm og Nordkapp er blant kommunene som subsidierer gebyrer og samtidig mottar økte statlige overføringer. KS mener subsidiering kan være nødvendig for å unngå fraflytting, mens departementet understreker at det er opp til kommunene å prioritere. Oslo støtter kritikken og mener pengene burde gått til byens egne innbyggere.
26 dager siden
Trøndelag fylkeskommune bevilget to millioner kroner til rusfrie arrangementer for russen, men bare et fåtall søkte innen fristen. Av de to millionene ble det søkt om under 300.000 kroner. Levanger videregående fikk støtte og planlegger russefrokost med DJ. Steinkjer videregående søkte ikke, men planlegger rusfrie aktiviteter som quiz og rebus. Fylkeskommunen har utvidet fristen for å motta flere søknader og ønsker å bidra til en trygg russetid.
3 måneder siden
En undersøkelse viser store forskjeller i priser for 30-dagers bussbillett i norske storbyer. Trondheim har de dyreste billettene for både studenter og voksne, mens Tromsø og Porsgrunn/Skien har de billigste. Fylkesvaraordfører i Trøndelag forklarer de høye prisene i Trondheim med en stor sone 1, som inkluderer flere kommuner. Det diskuteres om man skal redusere sonen for å senke prisen. MDG ønsker et nasjonalt månedskort til 499 kroner, men staten ser utfordringer med dette. Staten bidrar med midler til kollektivtrafikk, men det er uenighet om hvorvidt dette er nok for å senke prisene.
9 dager siden
Kaddatreffet, et nytt russetreff på Kadettangen i Bærum, arrangeres for første gang med støtte fra lokale politikere, politi og helsevesen. Arrangementet får én million kroner i støtte, noe som har bidratt til reduserte billettpriser fra 800 til 650 kroner. For å sikre rask markedsføring og engasjement, får russebusser gratis inngang, mens vandreruss og konseptgrupper må betale. Totalt deltar 30 russebusser, som også bidrar med musikk og teknisk utstyr under arrangementet. Vandrerussen Kaja Linea Svendsen er kritisk til ordningen, da det kan føre til at andre russ må dekke tapte billettinntekter. Arrangøren forsvarer avgjørelsen med behovet for rask markedsføring og mener treffet er viktig for å inkludere vandrerussen, som tidligere har vært ekskludert fra slike samlinger.
2 måneder siden
Ett år etter fylkesoppløsningene er inntrykket blant folk blandet. Noen mener det var en god avgjørelse, mens andre ser det som sløsing. En undersøkelse viser delte meninger i befolkningen. Flere fylkesordførere støtter oppløsningen, selv om mange sliter med dårlig økonomi, mens fylkesordføreren i Akershus kaller det sløsing. Mange innbyggere har ikke merket store endringer i hverdagen, men noen savner tilhørigheten til sitt tidligere fylke. Fylkesordføreren i Vestfold mener at regjeringens endrede inntektssystem, og ikke oppløsningen, er årsaken til dårligere råd.
16 dager siden
Privatistskulen i Lom har sikret seg 55 millionar kroner og blir ein realitet til hausten. Hanna Flækøy Skjåkødegård, styreleiar for Jotunheimen privatistskule, har kjempa for eit vidaregåande skuletilbod nord i Gudbrandsdalen etter at fylkestinget vedtok å legge ned fleire skulestader. Skulen skal tilby studiespesialisering og bygg- og anleggsteknikk. Eivind Maurstad Husom, ungdomsrepresentant, understrekar viktigheita av eit lokalt skuletilbod for ungdom. Finansieringa kjem frå lokalt næringsliv, lag, foreiningar, private og kommunane Lom, Skjåk og Vågå. Målet er å få skulen godkjent som permanent privatskule etter tre år.
2 måneder siden
Flere norske kommuner slår av gatelys, spesielt langs private veier, på grunn av økonomiske utfordringer. Innbyggere som Daniel Melberg i Sandefjord opplever dette som utrygt og problematisk. Kommunalsektorens organisasjon (KS) bekrefter den vanskelige økonomiske situasjonen for kommunene, selv om de ikke har en fullstendig oversikt over omfanget av gatelyskutt. Sandefjords ordfører forklarer at dette er en nødvendig prioritering, da kommunen ikke anser det som sitt ansvar å betale for belysning på private veier. Kommunal- og distriktsministeren understreker at kommunene selv kjenner sine lokale forhold best, men påpeker at regjeringen har gitt ekstra økonomisk støtte.