Etter at Senterpartiet trakk seg fra regjeringen, er det spekulasjoner om hvem som blir ny finansminister. Jan Christian Vestre, nestleder i Arbeiderpartiet, er trukket frem som en sterk kandidat.
Han har troverdighet innen økonomi, ifølge Hannah Gunvor Jacobsen fra Summa Equity. Uenighet om EUs energidirektiver, spesielt fornybardirektivet, førte til regjeringskrisen.
Direktivet innebærer blant annet kortere saksbehandlingstid for ny fornybar energi og utvidelse av opprinnelsesgarantier. DNB-sjef Kjerstin Braathen understreker viktigheten av at den nye finansministeren ivaretar Norges forhold til EU og USA.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Senterpartiet har besluttet å trekke seg fra regjeringen på grunn av uenighet med Arbeiderpartiet om strømpolitikken. Partileder Trygve Slagsvold Vedum bekreftet dette etter et møte med stortingsgruppen. Senterpartiet mener Norge er for tett knyttet til EUs energimarked og vil jobbe for en ny strømpolitikk i Stortinget. Marit Arnstad (Sp) uttalte at de mener det er naturlig at Jonas Gahr Støre fortsetter som statsminister. Per Olaf Lundteigen (Sp) mener Arbeiderpartiet valgte EUs strømpolitikk fremfor Senterpartiet. Arbeiderpartiet vil trolig fortsette som mindretallsregjering etter Sps uttreden, og det må holdes et statsrådsmøte for å erstatte Sps statsråder.
2 måneder siden
Senterpartiet trakk seg fra regjeringen etter at Arbeiderpartiet støttet tre EU-direktiver om energi. Eksperter er imidlertid enige om at denne politiske krisen ikke vil ha en stor direkte innvirkning på strømprisene. Noen analytikere mener at økt utbygging av fornybar energi kan føre til lavere priser, mens andre påpeker at prisene i nord kan stige på grunn av endringer i tilbud og etterspørsel. Utenlandskablene gir mulighet for import av billig strøm, men kortsiktige faktorer som kaldere vær og mindre vind kan føre til høyere priser. Oppgradering av boligmassen, som er en del av EUs energipakke, kan også påvirke markedet på lengre sikt.
3 måneder siden
Jonas Gahr Støre bekrefter at et nytt regjeringslag uten Senterpartiet vil være på plass neste uke, etter at Senterpartiet valgte å trekke seg fra regjeringen. Bruddet skyldes uenighet om EUs energipolitikk, der Senterpartiet mener Arbeiderpartiet vil knytte Norge for tett til EUs strømmarked. Støre avviser at regjeringskonflikten er en del av en maktkamp i Arbeiderpartiet og understreker at han har et godt samarbeid med Tonje Brenna. Arbeiderpartiet vil nå styre som en mindretallsregjering og har droppet de omstridte EU-direktivene som førte til bruddet. Senterpartiet vil jobbe for en ny strømpolitikk i Stortinget.
3 måneder siden
Senterpartiet trakk seg fra regjeringen midt under en fornybarkonferanse, etter uenighet om EUs fornybardirektiv. Dette skjedde etter at Arbeiderpartiet forsøkte å få Senterpartiet til å godta flere EU-direktiver, noe Senterpartiet ikke ville. Bransjeorganisasjoner uttrykker usikkerhet rundt konsekvensene for energipolitikken, mens noen mener at regjeringen nå må gjennomføre hele EUs fjerde energimarkedspakke. Det er også et ønske om en nasjonal energiplan for å sikre sammenheng mellom kraftbehov og investeringer. Noen mener at Senterpartiet kan ha forlatt regjeringen for å profilere seg i forkant av valget.
3 måneder siden
Senterpartiet forlater regjeringen på grunn av uenighet med Arbeiderpartiet om EUs fjerde energimarkedspakke, også kjent som ren energi-pakken. Arbeiderpartiet ønsker å innføre tre EU-direktiver som omhandler fornybar energi, energieffektivisering og bygningsenergi. Senterpartiet frykter at dette vil gi EU for mye kontroll over norsk energipolitikk og skape usikkerhet om strømprisen. Senterpartiet er mot norsk EU-medlemskap og ønsker å erstatte EØS-avtalen. Konflikten førte til at Senterpartiet trakk seg ut av regjeringen, og Jonas Gahr Støre må nå erstatte åtte statsråder.
2 måneder siden
Senterpartiet trakk seg fra regjeringen på grunn av uenighet om tre EU-direktiver som omhandler fornybar energi, energieffektivisering og bygningsenergi. En meningsmåling viser at mange nordmenn er usikre på hva direktivene innebærer, men det er en overvekt av de som er skeptiske til å innføre dem. Det er stor splittelse mellom partiene, der EU-vennlige partier støtter direktivene, mens Frp, Senterpartiet og Industri- og næringspartiet er sterkt imot. EU-tilhengere mener mediadekningen ufarliggjør EU-politikk, og at direktivene er fornuftige. Nei til EU frykter en «salamitaktikk» der mange små EU-vedtak til slutt gir store konsekvenser. Senterpartiets leder mener folk er skeptiske fordi de ikke ønsker at EU skal bestemme over norsk energi- og kraftpolitikk.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre uttrykker skuffelse over at Senterpartiet har valgt å trekke seg fra regjeringen. Bruddet kommer som følge av uenighet om EUs «Ren energi»-pakke, der Arbeiderpartiet ønsker å innlemme direktivene, mens Senterpartiet er imot. Støre understreker at EØS-avtalen er avgjørende for norske arbeidsplasser og mener Senterpartiets krav ville skapt tvil om avtalens troverdighet. Senterpartiet på sin side mener Norges tilknytning til EUs energimarked har ført til ustabile strømpriser. Til tross for bruddet, sier Senterpartiet at de mener Støre bør fortsette som statsminister.
3 måneder siden
Det er uenighet mellom statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum om EUs energidirektiver. Støre hevder at direktivene ikke påvirker Norges kontroll over strømpriser, mens Vedum mener de fører til tettere integrering med EU. Flere sentrale Sp-politikere har signalisert at de kan trekke seg fra regjeringen dersom Arbeiderpartiet presser gjennom de tre aktuelle direktivene. Vedum ønsker mer nasjonal kontroll over strømpolitikken og utenlandskablene, og mener Norge må utfordre EU på styringen av disse. Støre på sin side understreker at direktivene må innføres for å følge EØS-avtalen. Vedum er enig i at regjeringen er bedre med Sp, men poengterer at politisk gjennomslag er viktig.
3 måneder siden
Senterpartiet har formelt vedtatt å trekke seg fra regjeringen etter et ekstraordinært gruppemøte. Årsaken er en dyp uenighet med Arbeiderpartiet om EUs fjerde energimarkedspakke. Senterpartiet mener at Norge ikke bør knytte seg tettere til EUs energimarked, og ønsker mer nasjonal kontroll over strømpolitikken. Partileder Trygve Slagsvold Vedum uttalte at det er feil å gå i den retningen, og at folk i Norge har opplevd ustabile, høye strømpriser på grunn av koblingen til et dysfunksjonelt EU-marked. Selv om Senterpartiet trekker seg fra regjeringen, mener de at Jonas Gahr Støre bør fortsette som statsminister. Stridens kjerne er EUs fjerde energimarkedspakke, som Arbeiderpartiet ønsker å innlemme før stortingsvalget, noe Senterpartiet ikke vil.
3 måneder siden
Senterpartiet har valgt å forlate regjeringen på grunn av uenighet med Arbeiderpartiet om EUs energipolitikk, spesielt knyttet til innføring av direktiver fra EUs fjerde energimarkedspakke. Statsminister Jonas Gahr Støre bekrefter at et nytt regjeringslag uten Senterpartiet vil være på plass neste uke. Støre avviser påstander om en intern maktkamp i Arbeiderpartiet og understreker at han har full støtte fra partiledelsen. Senterpartiet vil nå jobbe for en ny strømpolitikk i Stortinget og ser seg selv i en vippeposisjon. Arbeiderpartiet vil kun behandle de tre direktivene som var stridstema med Senterpartiet, og utsetter de øvrige kontroversielle direktivene til etter valget.
3 måneder siden
Senterpartiet trekker seg fra regjeringen grunnet en konflikt med Arbeiderpartiet om tre EU-direktiver. Senterpartiet mener direktivene vil gi EU for stor innflytelse over norsk strømpolitikk og svekke nasjonal kontroll. Partileder Trygve Slagsvold Vedum sier at nok er nok, og at de ønsker en ny retning for strømpolitikken. Senterpartiet hevder at Arbeiderpartiet var klar over deres motstand, men likevel valgte å fremme direktivene. Senterpartiet vil nå jobbe for en større debatt om strømpolitikken i Stortinget, mens Arbeiderpartiet trolig vil fortsette å regjere alene.
3 måneder siden
DNB-sjef Kjerstin Braathen uttaler seg om forventningene til den nye finansministeren etter at Senterpartiet trekker seg fra regjeringssamarbeidet. Hun understreker viktigheten av at den nye finansministeren prioriterer handel og relasjoner med EU og USA. Braathen mener regjeringen må hjelpe næringslivet med å sikre norsk handel fremover. Hun påpeker også at finansnæringen bør sees på som en viktig bidragsyter til skatteinntekter, og ikke bare som en regulert sektor. Braathen forteller at hun har diskutert dette med avtroppende finansminister Trygve Slagsvold Vedum. Hun ser en positiv utvikling i bevisstheten rundt finansnæringens betydning etter at flere aktører har flyttet virksomhet ut av landet.
3 måneder siden
Artikkelen analyserer regjeringskrisen som oppstod da Senterpartiet truet med å forlate regjeringen på grunn av uenighet om EUs fjerde energidirektiv. Jonas Gahr Støre valgte å avvise trusselen, noe som resulterte i at Senterpartiet gikk ut av regjeringen. Dette har styrket Støres posisjon innad i Arbeiderpartiet, og han fremstår nå som en tydelig leder. Senterpartiet forsøker å fremstille det som at de føler seg presset ut, men det spekuleres i om de kan tjene på å være et selvstendig støtteparti. Regjeringskrisen har ført til at situasjonen foran høstens valg er mer usikker, og det spekuleres i hvem som vil inngå i den nye regjeringen, der Hadia Tajik nevnes som en mulig kandidat.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre forklarer at den pågående energistriden i regjeringen handler om å sikre norsk næringsliv konkurransedyktige rammevilkår, og ikke om strømpriser. Striden dreier seg om innføring av tre EU-direktiver fra EUs fjerde energimarkedspakke, der Senterpartiet er sterkt imot. Senterpartiet frykter at direktivene vil knytte Norge tettere til det europeiske kraftmarkedet og truer med å forlate regjeringen dersom de blir innført. Det mest omstridte direktivet er fornybardirektivet, som skal kutte saksbehandlingstiden for fornybar energi. Bygningsenergidirektivet og energieffektiviseringsdirektivet er mindre omstridt.
3 måneder siden
Energiminister Terje Aasland (Ap) har fremmet tre EU-direktiv i regjeringen: fornybardirektivet, bygningsdirektivet og energieffektiviseringsdirektivet. De mest kontroversielle delene av EUs fjerde energimarkedspakke utsettes til etter valget. Senterpartiet frykter økt europeisk kraftsamarbeid og har innkalt til hastemøte. Arbeiderpartiet ser derimot på direktivene som uproblematiske. Striden kan føre til regjeringskrise.