Grieg Seafood slapp ut anslagsvis 35 millioner plastkuler fra sitt settefiskanlegg i Adamselv, Finnmark, uten å varsle myndighetene. Utslippet ble oppdaget av organisasjonen In the same boat i juni i fjor, som krevde at selskapet skulle varsle myndighetene. Statsforvalteren i Troms og Finnmark vurderer at plastutslippet har forårsaket permanent skade på miljøet og utgjør en trussel mot fugl og dyreliv. Grieg Seafood er ilagt et overtredelsesgebyr på 450.
000 kroner for brudd på forurensningsloven. Oppryddingen har vært forsinket, og selskapet har fått ny frist til høsten 2025 med trussel om tvangsmulkt på 750. 000 kroner.
Miljødirektør Lisa Helgason understreker viktigheten av rask og skånsom opprydding, men påpeker at plastkulene er spredt over store områder. Organisasjonen In the same boat kritiserer Griegs håndtering og mener selskapet har brukt dem som alibi for å utsette oppryddingen. Myndighetene følger saken tett og vil gjennomføre ny befaring for å sikre at oppryddingen blir fullført innen fristen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
6 dager siden
Grieg Seafoods har lekket rundt 35 millioner plastkuler fra et settefiskanlegg i Finnmark, og oppryddingen er fortsatt ikke fullført. Selskapet innrømmer flere feil, blant annet at de ikke varslet myndighetene før sommeren 2024, til tross for at de registrerte manglende plastkuler allerede i april 2023. SVs Kari Elisabeth Kaski kritiserer oppdrettsnæringen for manglende ansvar og mener det må stilles tøffere krav for å redusere miljøbelastningen. Grieg har fått et gebyr på 450.000 kroner og en ny frist til oktober 2024 for å rydde opp, med trussel om tvangsmulkt ved brudd. Statsforvalteren anser miljøskaden som permanent, da plastkulene har spredt seg over store områder og kan skade dyreliv og økosystem. Grieg lover å rydde opp på en skånsom måte uten å skade fauna og fugler.
2 måneder siden
Et oljesøl fra Equinors Njord A-plattform har forurenset Trøndelagskysten, noe som har ført til sterke reaksjoner. Miljødirektoratet uttrykker bekymring for konsekvensene for sjøfugl og annet dyreliv, mens både Greenpeace og SV kritiserer Equinor for manglende sikkerhetsrutiner. Oljeklumper, noen på størrelse med fotballer, er funnet langs kysten, spesielt i Frøya kommune. Equinor har iverksatt tiltak for å rydde opp etter utslippet, som skyldtes et utilsiktet utslipp av produsert vann fra plattformen ved nyttår. SV krever en granskning av selskapet og at Equinor dekker kostnadene for opprydningen.
2 måneder siden
Et oljeutslipp fra Equinors Njord A-plattform har nådd kysten av Trøndelag etter et utslipp på nyttårsaften. Oljeklumper er funnet på Frøya, Hitra, Flatanger og Nærøysund. Miljødirektoratet uttrykker bekymring for konsekvensene for sjøfugl og oter, spesielt med tanke på hekketiden. Kystverket har pålagt Equinor å iverksette tiltak for å begrense skadene, og selskapet leder nå opprydningsarbeidet. Utslippet er anslått til 150 kubikkmeter, og oljetypen er voksholdig, noe som gjør den vanskelig å fjerne. Miljødirektoratet frykter videre spredning nordover og potensielt omfattende miljøkonsekvenser, og at økt temperatur kan gjøre oljeklumpene vanskeligere å fjerne.
1 måned siden
Et utslipp av råolje fra Equinor-feltet Njord A har spredt seg til Nordlandskysten. Utslippet skjedde på nyttårsaften, men ble først oppdaget seks uker senere. Miljødirektoratet ser svært alvorlig på hendelsen, da det er første gang et slikt utslipp har nådd land. En omfattende opprydningsaksjon er iverksatt med 180 personer, fem fartøy og 20 droner. Miljødirektoratet frykter konsekvenser for sjøfugl og oter, spesielt i verdensarvområdet Vega, og understreker behovet for rask fjerning av oljen. Equinor samarbeider med NOFO og lokale beredskapsgrupper for å kartlegge og rydde opp, og oppfordrer publikum til å rapportere funn av oljeklumper.
26 dager siden
Statsforvalteren i Møre og Romsdal tillot dumping av tunnelmasse i Borgundfjorden under torskens gyteperiode, til tross for advarsler fra Fiskeridirektoratet, Norges Fiskarlag og Havforskningsinstituttet. Utslipp oppstod da siltgardinene sviktet, noe som førte til at prosjektet ble midlertidig stoppet. Miljøvernere og fiskere uttrykker bekymring for skader på torskeegg og annet marint liv, og krever at prosjektet stoppes inntil det finnes en bedre løsning. Statens vegvesen jobber nå med å revidere planene for å fortsette utfyllingen i juni, mens Statsforvalteren mener hendelsen ikke har skapt vesentlig trøbbel for gytingen. Havforskningsinstituttet er uenig og mener området som fylles ut er et viktig gyteområde.
2 måneder siden
Et oljeutslipp fra Njord-A-plattformen har ført til at oljeklumpar har truffet sårbare kystområder i Trøndelag og Helgeland. Miljødirektoratet frykter konsekvenser for sjøfugl og annet dyreliv, spesielt nå som hekkesesongen nærmer seg. Equinor, som er ansvarlig for feltet, beklager hendelsen og har satt i gang opprydding med over hundre personer involvert. Lokale brannvesen bistår også i arbeidet, men vanskelige værforhold og endret konsistens på oljen kompliserer oppryddingen. Publikum oppfordres til å melde fra om funn av oljeklumpar.
1 måned siden
Etter et oljeutslipp fra Equinors Njord A-plattform nyttårsaften, har oljeklumpar truffet kysten av Trøndelag og Nordland. Kystverket har anmeldt Equinor til politiet for forurensning, og miljøorganisasjoner har gjort det samme. En omfattende oppryddingsaksjon er i gang på Frøya med over 170 personer, fem fartøy og 20 droner. Miljødirektoratet er bekymret for at oljesølet kan skade sårbart fugleliv, spesielt i viktige hekkeområder. Equinor konsentrerer innsatsen om Frøya-området, men det er usikkert hvor lang tid oppryddingen vil ta.
20 dager siden
Statnett har fått et overtredelsesgebyr på 300.000 kroner av NVE for ulovlig hogst på Tjeldøya i Troms. Hogsten skjedde i forbindelse med byggingen av en ny kraftledning, hvor selskapet felte mer skog enn tillatelsen ga rom for. NVE anser dette som et alvorlig brudd med negative konsekvenser for miljø og landskap, særlig på grunn av fellingen av ti eldre furuer. Statnett rapporterte selv avviket etter en miljøkontroll i fjor sommer, men har ennå ikke kommentert gebyret.
4 dager siden
Miljøorganisasjonen In the same boat rydder plast, men sliter med finansieringen. Grunnleggeren må ta andre jobber for å skaffe midler.
2 måneder siden
Omtrent 27.000 laks har rømt fra et Mowi-anlegg i Dyrøy kommune etter at en fortøyning røk og deler av en merd ble senket. Hendelsen betegnes som alvorlig av Mowi. Fiskeridirektoratet arbeider med å kartlegge omfanget av hendelsen og vurderer tiltak for gjenfangst. Helsedirektoratet har gitt Mowi pålegg om å starte gjenfangstfiske.
1 måned siden
Sjømat Norge avviser krav om lukkede oppdrettsanlegg som urealistisk, og peker på utfordringer knyttet til slamhåndtering, energibehov og synlighet. De hevder at slamutslipp kan sammenlignes med å gjødsle en åker, mens Havforskningsinstituttet ser det som en miljøutfordring. Sjømat Norge mener oppdretterne tar ansvar når lakselusgrensen overskrides, til tross for få bøteleggelser. De understreker at næringen jobber med nye metoder for å håndtere lus, samtidig som de balanserer lønnsomhet og fiskevelferd.
4 måneder siden
Gjølanger Settefisk AS er ilagt et gebyr på 20 millioner kroner av NVE for ulovlig tapping av vann fra Tyssedalsvatnet i 2021. Dette er det høyeste gebyret som er gitt til et settefiskanlegg i Norge. Selskapet tappet vann i 27 dager, noe som førte til at vannstanden gikk under lovlig nivå. NVE mener selskapet har hatt en betydelig økonomisk fordel ved å ha mer fisk i anlegget som følge av den ulovlige tappingen. Den ulovlige tappingen er et brudd på konsesjonsplikten og har ført til nedtapping og tørrlegging av strandsoner, noe som kan ha negative konsekvenser for naturmangfoldet. Gjølanger Settefisk har seks uker på seg til å eventuelt klage på vedtaket.
25 dager siden
I Øygarden er en stor mengde mikroplast oppdaget i en bergsprekk, omtalt som en «mikroplastfabrikk». Forskere har funnet tusenvis av liter plast som over tid er malt ned til mikroplast. De er bekymret for at dette kan være skadelig for miljøet og mennesker, da mikroplasten kan spre miljøgifter og skadelige organismer. Funnet anses som en miljøbombe, og forskere skal nå undersøke omfanget av forurensningen og potensiell spredning til livet i havet. Det er bekymring for at mikroplasten kan havne i fisk og andre sjødyr, og dermed true matfatet vårt.
4 måneder siden
Over 335.000 laks har dødd ved Grieg Seafoods anlegg Vinnalandet i Hammerfest, som følge av et omfattende manetangrep. Perlesnormaneter har skapt store problemer for oppdrettsselskapet, som har forsøkt å håndtere situasjonen med døgnbemanning og ekstra ressurser. Til tross for disse tiltakene, har ikke Grieg Seafood klart å få kontroll over dødeligheten. Mattilsynet har derfor pålagt selskapet å slakte ut all gjenværende fisk ved anlegget. Selskapet har hatt problemer med maneter også ved andre anlegg i høst.
1 måned siden
Islandske elveeiere saksøker Arctic Fish og islandske myndigheter etter at 3500 oppdrettslaks rømte i 2023. Søksmålet, finansiert av Icelandic Wildlife Fund med støtte fra artisten Björk, har som mål å stoppe oppdrettstillatelser i Patreksfjörður og Tálknafjörður. Elveeierne frykter at lakseoppdrett truer villaksbestanden, og viser til at oppdrettslaks har blandet seg inn i villaksstammen. Mowi, som eier Arctic Fish, avviser anklagene. Islandske filmskapere har også dokumentert laksens tilbakegang i Norge, og frykter nå lignende tilstander på Island.