Justisminister Astri Aas-Hansen har uttalt seg om de 21 mennene som er dømt til forvaring i to ulike saker. Hun understreker at det er uakseptabelt at forvaringsdømte begår ny alvorlig kriminalitet etter løslatelse, og etterlyser bedre risikovurderinger.
NRKs gjennomgang viser at minst 28 mennesker kunne vært spart for kriminalitet om disse mennene ikke hadde blitt løslatt. En rettspsykiater påpeker at rehabilitering i fengsel er vanskelig, og at det er umulig å forutse hvem som vil begå ny kriminalitet.
Aas-Hansen mener de som fortsatt er farlige må belage seg på et langt liv i fengsel.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
NRK Brennpunkt har avslørt at 21 menn er dømt til forvaring to ganger etter løslatelse, og at de har begått ny, alvorlig kriminalitet som har rammet minst 28 ofre. Psykolog Pål Grøndahl mener dette tyder på at risikoen for tilbakefall har blitt undervurdert. Statsadvokat Trude Sparre understreker hvor vanskelig det er å vurdere gjentagelsesfare, og Grøndahl mener det finnes individer som ikke burde slippes fri fordi straff ikke har tilsiktet effekt.
1 dag siden
Debatten om straffenivået i Norge fortsetter å eskalere. Spesielt forvaring og mulig gjeninnføring av livstidsstraff diskuteres.
3 dager siden
Regjeringen varsler innstramminger for forvaringsdømte. Justisministeren mener nye tiltak er nødvendig for å verne samfunnet.
2 dager siden
Fremskrittspartiet foreslår å innføre livstidsforvaring for farlige gjengangere. Partiet mener dagens forvaringsinstitutt ikke alltid fungerer etter hensikten.
1 måned siden
Et flertall i Straffereaksjonsutvalget vil videreføre ordningen med statlig finansiert prøveløslatelse, der farlige fanger soner i enmannsfengsler, til tross for en årlig kostnad på over 100 millioner kroner. Mindretallet i utvalget, støttet av Høyre, foreslår sikkerhetsboliger under Kriminalomsorgen som et rimeligere alternativ, da dagens system kritiseres for å være dyrt og ha mangelfullt tilsyn. Ordningen har eksistert i 25 år og kostet over en milliard kroner. Kritikere fremhever uklare ansvarslinjer og manglende kvalitetssikring, mens de som forsvarer ordningen mener den er nødvendig for å sikre tilbakeføring til samfunnet for visse domfelte.
6 dager siden
Stig Millehaugen, som soner en forvaringsdom på 21 år for drap, ble pågrepet og siktet for drapet på Nokas-raner Metkel Betew under en permisjon fra Berg fengsel, et lavsikkerhetsfengsel. Til tross for sin lange kriminelle historie, inkludert drap på en fengselsbetjent og flere brudd på soningsvilkår, fikk han innvilget permisjon. Kriminalomsorgen understreker at permisjoner vurderes konkret i hvert tilfelle, og gis ikke dersom sikkerhetsrisikoen er for stor. Permisjoner er viktige for rehabilitering og for å opprettholde kontakt med pårørende. Juridiske eksperter påpeker at forvaringsdømte ikke skal sone strengere enn nødvendig, og at permisjoner kan gis selv om det finnes en risiko for ny kriminalitet, for å fremme tilbakeføring til samfunnet. Millehaugen hadde etablert gode rutiner under permisjonen, ifølge hans forsvarer, men nekter for å ha noe med drapet å gjøre.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler Eirik Jensens forsøk på løslatelse fra fengsel, der han engasjerte psykiatere som diagnostiserte ham med en alvorlig psykisk lidelse. Hans samboer kontaktet fengselsledelsen grunnet bekymring for hans helse. Kriminalomsorgen engasjerte deretter egne eksperter, som bekreftet diagnosen, men samtidig åpnet for muligheten for simulering av sykdom. Jensen soner en dom på 21 år for korrupsjon og narkotikainnførsel, etter tidligere å ha blitt løslatt. Hans advokat avviser påstander om simulering og understreker legenes konklusjoner.
2 måneder siden
Justisminister Astri Aas-Hansen (Ap) foreslår strengere straffer for unge kriminelle, inkludert økt bruk av fengsel, noe som møter sterk kritikk fra Fellesorganisasjonen. Leder Marianne Solberg reagerer og understreker at straff ikke er den eneste løsningen. Samtidig har Stortingets justiskomité vedtatt innføring av visitasjonssoner, et forslag justisministeren tidligere har avvist. Aas-Hansen ønsker også å «fotfølge» unge gjengangere etter dansk modell, men Solberg stiller spørsmål ved lovligheten av dette uten samtykke fra de unge og deres familier, og påpeker at det danske tiltaket er basert på frivillighet.
2 måneder siden
Justisminister Astri Aas-Hansen (Ap) åpner for at en ny samtykkelov ikke nødvendigvis kommer før valget, til tross for tidligere løfter fra hennes forgjenger Emilie Enger Mehl (Sp). SV presser på for å få fortgang i saken, og viser til at kun én av ti anmeldte voldtekter fører til domfellelse. Aas-Hansen sier hun vil foreslå endringer i seksuallovbruddskapittelet for å sikre en bedre rettstilstand for personer utsatt for voldtekt, men vil foreløpig ikke love et konkret tidspunkt for fremleggelse. Hun understreker at seksuell omgang uten samtykke allerede er straffbart i Norge.
2 måneder siden
Justisminister Astri Aas-Hansen tar til orde for et 24/7-program for ungdom som begår gjentatt kriminalitet, med individuell oppfølging døgnet rundt. Regjeringen vil også prioritere raskere domstolsbehandling for unge lovbrytere og kriminalisere bruken av mindreårige i kriminelle handlinger. Oslo Arbeiderparti støtter tiltaket, men understreker at det krever betydelige ressurser. Programmet er planlagt for byer med store utfordringer knyttet til ungdomskriminalitet og er estimert å koste opp mot 300 millioner kroner på landsbasis.
2 måneder siden
Kriminalomsorgens Yrkesforbund (KY) krever en grundig vurdering av Eirik Jensens straffeavbrudd, etter påstander om at hans helsetilstand er overdrevet. Jensen, som er dømt for korrupsjon og narkotikakriminalitet, ble løslatt i mars 2023 på grunn av helseproblemer, og avbruddet er forlenget flere ganger. KY påpeker at mindre ressurssterke innsatte sliter med å få soningsavbrudd. Kriminalomsorgen forsvarer sin praksis med grundige, individuelle vurderinger, men understreker at straffavbrudd kun innvilges dersom det er sikkerhetsmessig forsvarlig og i overensstemmelse med allmenn rettsfølelse. Ifølge tall fra Kriminalomsorgen har kun 21 innsatte straffavbrudd, en nedgang fra tidligere år.
8 dager siden
Stig Millehaugen har gjentatte ganger begått alvorlige voldshandlinger og rømninger under permisjoner og friere soningsforhold, til tross for flere dommer og forvaring. Artikkelen peker på et mønster der permisjoner har ført til nye alvorlige hendelser, inkludert et bestillingsdrap i 2009 og en pågående drapssiktelse under permisjon i 2024. Forfatteren argumenterer for at draps- og forvaringsdømte bør utstyres med fotlenke under permisjon for å redusere risikoen for rømning og kriminalitet. Videre etterlyses en klarere lovbestemmelse om vilkårene for løslatelse fra forvaring, samt en bedre vurdering av forskjellen mellom god oppførsel i fengsel og reell risiko for vold i samfunnet. Disse tiltakene skal styrke sikkerheten og kontrollen med personer med høy voldsrisko under permisjon eller løslatelse.
2 måneder siden
Høyre kritiserer justisminister Astri Aas-Hansen (Ap) for manglende handlekraft mot ungdomskriminalitet, og mener de foreslåtte tiltakene er for svake. Mari Holm Lønseth (H) vil ha strengere straffer for knivbæring, bruk av fotlenke for unge under 15 år, og landsdekkende institusjoner med låste dører. Aas-Hansen svarer at regjeringen har iverksatt flere tiltak og bevilget midler for å forebygge kriminalitet. Lønseth ønsker også generell bevæpning av politiet, et synspunkt Emilie Enger Mehl (Sp) nå støtter, noe som kan gi flertall på Stortinget.
2 måneder siden
Statsadvokaten har lagt ned påstand om 21 års fengsel for Arne Bye, tidligere kommuneoverlege, for 81 voldtekter og flere tilfeller av misbruk av stilling. Bye har erkjent deler av tiltalen, men aktoratet mener erkjennelsene ikke berettiger strafferabatt. Aktoratet fremhever at omfanget og alvorlighetsgraden av Byes handlinger, inkludert snikfilming og bruk av "hjemmelagde" gjenstander under undersøkelser, er straffeskjerpende. De mener også at Bye har utnyttet sårbare pasienter. Påtalemyndigheten krever også at Bye fradømmes retten til å praktisere som lege på ubestemt tid, da de mener han har vist seg uskikket til å utøve yrket.
2 dager siden
Over 80 personer med forvaringsdom fikk permisjon fra fengsel i fjor. Til sammen var de ute i samfunnet mer enn tusen ganger.