Verdens handelsorganisasjon (WTO) forventer en nedgang i den globale varehandelen på 0,2 prosent i år, hovedsakelig på grunn av handelskrigen mellom USA og Kina. WTO uttrykker bekymring for usikkerheten i handelspolitikken og forventer at eksporten fra Nord-Amerika vil falle betydelig.
NHO-direktør Ole Erik Almlid advarer om at redusert verdenshandel vil ramme Norge. Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets er ikke overrasket over WTOs prognoser og påpeker at lavere global vekst vil påvirke norsk økonomi negativt.
Han understreker at det er vanskelig å anslå de nøyaktige økonomiske konsekvensene av handelskrigen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
14 dager siden
Verdens handelsorganisasjon (WTO) forventer en nedgang i global handel i 2025, hovedsakelig på grunn av handelskonflikten mellom USA og Kina. Nye tollsatser skaper økonomisk usikkerhet, og WTO anslår at verdenshandelen kan falle med 0,2 prosent. Hvis konflikten eskalerer, kan nedgangen bli enda større og Nord-Amerika vil bli hardest rammet med et betydelig fall i eksport og import. Selv om tjenestehandelen ikke direkte rammes av toll, vil også denne sektoren oppleve redusert vekst. WTO understreker at de minst utviklede landene er spesielt sårbare for slike økonomiske sjokk.
2 måneder siden
NHO-sjef Ole Erik Almlid advarer om at verden kan være på vei inn i en global handelskrig som følge av Donald Trumps tollpolitikk. Han påpeker at usikkerheten rundt Trumps utspill i seg selv kan skade økonomien. Almlid understreker at i utgangspunktet alle vil rammes, spesielt eksportindustrien, og at NHO har tett dialog med regjeringen for å bistå bedriftene. Han mener norsk næringsliv er forberedt på uforutsigbarhet, men at situasjonen er krevende. Almlid trekker frem et eksempel der tollmur mellom USA og Kina kan føre til at kinesiske varer oversvømmer Europa, noe som vil ramme norsk industri.
17 dager siden
En eskalerende handelskrig mellom USA og Kina vekker bekymring for globale konsekvenser, også for Norge. Forskere ved NUPI påpeker at konflikten kan føre til store forstyrrelser i verdensøkonomien. Økte tollsatser struper handelen mellom de to stormaktene, og det er liten vilje til å forhandle. Samtidig kritiseres USAs president for å undergrave internasjonale samarbeidsavtaler og for å manipulere tollsatsene. Norske forskere understreker at Norge, som en liten og åpen økonomi, er sårbar for slike globale handelskonflikter.
2 måneder siden
Sentralbanksjef Ida Wolden Bache advarer mot en potensiell handelskrig, utløst av USAs handelspolitikk, og frykter at dette kan ramme den globale økonomien hardt. Hun påpeker at Norge, som en liten og åpen økonomi, er avhengig av internasjonal handel og vil bli påvirket av økte handelshindringer. Bache understreker at det er stor usikkerhet rundt hvordan et nytt handelsregime vil se ut, inkludert tollsatser og motreaksjoner fra andre land, noe som gjør det vanskelig å forutsi effekten på norsk økonomi og renteutsikter. Hun påpeker at en omfattende handelskonflikt kan føre til både høyere prisvekst og lavere økonomisk aktivitet.
1 måned siden
NHO advarer om at Donald Trumps handelspolitikk skaper økt internasjonal usikkerhet og kan påvirke lønnsoppgjøret i Norge. Handelskonflikten mellom USA, Kina, Canada og Mexico skaper usikkerhet rundt industriens fremtid. Selv om NHO ikke er bekymret for vekstutsiktene på kort sikt, understrekes det at en opptrapping av handelskrigen vil svekke norsk økonomi. NHO mener lønnsveksten i større grad må tilpasses lokale forhold i den enkelte bedrift på grunn av den usikre situasjonen.
1 måned siden
Norges Bank forventer at handelskrigen vil føre til redusert global økonomisk vekst og økt prisvekst. Økte tollsatser ventes å dempe investeringer og internasjonal handel. Uroen rundt handelskrigen og sikkerhetspolitikken har påvirket finansmarkedene negativt, med børsnedgang i USA og svekkelse av Oljefondet. Samtidig har kronen styrket seg, noe som kan påvirke fremtidige rentebeslutninger.
21 minutter siden
En ny handelskrig mellom USA og Europa kan ramme Norge hardt, ifølge sjeføkonomen i Sparebanken Sør. Andre økonomer er mindre bekymret for de direkte konsekvensene for norsk økonomi.
1 måned siden
Artikkelen belyser økende bekymring blant økonomer for en mulig resesjon i USA, drevet av handelskrigen og president Trumps økonomiske politikk. Professor Steinar Holden ved UiO påpeker at omfattende tollsatser kan utløse en resesjon, mens BI-professor Hilde Bjørnland advarer om svekket kjøpekraft som følge av økte priser. Handelsbankens sjeføkonom Marius Gonsholt Hov fremhever den negative effekten av usikkerhet på investeringer. Proteksjonisme kan også skade Norge gjennom redusert teknologiimport og vanskeligere forhold for eksportnæringen. Økonomene understreker at situasjonen er uoversiktlig, og at en resesjon ikke kan utelukkes.
25 dager siden
USA har innført tollsatser på en rekke land, noe som har skapt bekymring for den globale økonomien. Enkelte økonomer mener at nordmenn kan nyte godt av billigere varer som biler og laks på kort sikt, mens andre frykter negative konsekvenser for norske arbeidsplasser og eksport. Kina har svart med mottiltak, noe som skaper ytterligere usikkerhet i markedet. Ekspertene er uenige om hvor stor innvirkning dette vil ha på norsk økonomi, men de fleste er enige om at situasjonen er uoversiktlig og at det er for tidlig å konkludere.
9 dager siden
Handelskrigen mellom Kina og USA har ført til høye tollmurer som påvirker verdensøkonomien og norske forbrukere. Kina må finne nye markeder for varer som ikke kan eksporteres til USA, noe som kan føre til billigere varer i Europa og Norge. Sjeføkonom Kyrre Knudsen forklarer at dette kan dempe prisveksten midlertidig, men samtidig skape utfordringer for europeiske produsenter som konkurrerer med Kina. Handelsbanken-sjeføkonom Marius Gonsholt Hov påpeker at andre faktorer som lønnsvekst og svekket kronekurs kan holde prisene høye i Norge. Europa vurderer beskyttelsestiltak for å støtte egne produsenter, noe som kan påvirke Norge avhengig av tollavtaler med EU. Begge ekspertene er enige om at handelskrigen på lang sikt er negativ for økonomien, med risiko for lavere produksjon og høyere arbeidsledighet, selv om den kortsiktig kan gi lavere priser for norske forbrukere.
1 måned siden
NHO rapporterer om et mer pessimistisk syn på verdensøkonomien, hovedsakelig på grunn av usikkerhet knyttet til Donald Trumps mulige tilbakekomst. Dette fører til forventninger om færre rentekutt og en prognose om betydelig boligprisvekst. Selv om eksporten fra Fastlands-Norge forventes å øke, er det bekymring for at Norge, som en liten og åpen økonomi, vil bli negativt påvirket av økte importtariffer og potensielle handelskonflikter. Tiltak fra EU for å beskytte eget næringsliv kan forverre situasjonen. I tillegg bidrar den globale sikkerhetspolitiske situasjonen til økt usikkerhet.
27 dager siden
USA har innført tollsatser mot flere land, inkludert Norge, noe som har skapt bekymring for verdenshandelen og risiko for dumping av varer. Finansminister Stoltenberg omtaler situasjonen som en trussel mot verdenshandelen siden mellomkrigstiden. EU kan innføre mottiltak, men det er usikkert om Norge vil inkluderes i disse. Eksperter advarer om mulige negative konsekvenser for verdensøkonomien og potensiell resesjon, men maner til ro rundt investeringer. Dagligvareekspert spår at norske forbrukere kan rammes dersom Norge svarer med straffetoll. Ringnes opplyser at Pepsi Max som selges i Norge ikke direkte berøres av tolløkningen.
2 måneder siden
Donald Trump har innført straffetoll på import fra Canada, Mexico og Kina, noe som skaper bekymring for global handel. Tollsatsene er på henholdsvis 25 prosent for Canada og Mexico, og 10 prosent for Kina. Eksperter mener dette kan føre til lavere vekst, økt arbeidsledighet og høyere priser globalt. Samtidig kan Norge oppleve lavere importpriser på kort sikt, da land som Kina kan dumpe varer til lavere priser for å unngå toll i USA. Handelspartnerne har varslet mottiltak, og det er frykt for en langvarig handelskrig. Økonomer oppfordrer Norge til å være forsiktige med pengene sine i tiden fremover.
2 måneder siden
Jens Stoltenberg uttrykker bekymring for at en handelskrig mellom USA, Kina og EU er i emning etter Trumps varsel om 25 prosent toll på EU-varer. Stoltenberg frykter at Norge kan havne i en «trippel skvis» med tollbarrierer fra USA og mottiltak fra EU, samt redusert global økonomisk vekst. Økonomiprofessor Karen Helene Ulltveit-Moe kaller utviklingen «rystende», mens statsminister Jonas Gahr Støre sier regjeringen er forberedt på en tollmur.
2 måneder siden
USA har innført nye tollsatser mot Kina, Canada og Mexico, noe som har ført til bekymring for en global handelskrig. Eksperter mener EU kan være neste mål, og at dette kan ramme norsk eksport og arbeidsplasser. Økte priser i USA kan føre til inflasjon og renteøkning i Norge. Det er usikkert om Trumps tiltak vil lykkes, og det er risiko forbundet med dem. Utenriksministeren mener fri handel er i alles interesse og at en handelskrig ikke tjener noen.