Byrnihat i India sliter med ekstrem luftforurensning og er kåret til verdens mest forurensede byområde. Innbyggerne opplever alvorlige helseproblemer som følge av den giftige luften.
Den indiske industribyen Byrnihat, som ligger på grensen mellom delstatene Assam og Meghalaya, er rangert som verdens mest forurensede byområde av den sveitsiske organisasjonen IQAir. Innbyggerne i Byrnihat kjemper en daglig kamp mot ekstrem luftforurensning, som fører til alvorlige helseproblemer som pustevansker, hudutslett og øyeirritasjon. Offentlige data viser en betydelig økning i luftveisinfeksjoner i regionen.
Byen har en svært høy konsentrasjon av PM2. 5-partikler, langt over WHOs anbefalte nivå.
Forurensningen skyldes blant annet rundt 80 industribedrifter og forverres av byens topografi. Etter IQAirs rapport har delstatene Assam og Meghalaya blitt enige om å opprette en felles komité for å håndtere problemet.
Sumaiya Ansari
Abdul Halim
J Marak
Dildar Hussain
IQAir
Reuters
WHO
Byrnihat Primary Healthcare Centre
Byrnihat
Assam
Meghalaya
India
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Israelske myndigheter bekrefter planer om en ny, intensiv offensiv i Gaza med mål om permanent militær tilstedeværelse og mulig tømming av Nord-Gaza for sivile. Samtidig forverres den humanitære krisen, med akutt mangel på nødhjelp siden mars grunnet israelsk blokade, og rapporter om barn som dør av sult. Nye israelske regler for internasjonale hjelpeorganisasjoner på Vestbredden og i Gaza skaper frykt for at viktig arbeid stanses.
India har gjennomført militære angrep i Pakistan og pakistanskkontrollert Kashmir, kalt «Operasjon Sindoor». India hevder målene var terrorinfrastruktur, mens Pakistan rapporterer at indiske missiler traff militære mål, drepte minst ett barn og skadet to personer. Pakistan har varslet et svar på angrepene, som kommer etter et tidligere angrep i indisk Kashmir der 26 sivile ble drept.
EU-kommisjonen har lagt frem en plan for å stanse all import av russisk energi, inkludert gass og brensel til kjernekraftverk, innen utgangen av 2027. Målet er å kutte Russlands finansiering av krigen i Ukraina. Planen innebærer forbud mot nye gasskontrakter fra slutten av 2025. Dette skjer etter at EU har økt importen av flytende naturgass (LNG) fra Russland, til tross for tidligere sanksjoner.
Kine Asper Vistnes er eneste gjenværende kandidat og storfavoritt til å bli ny LO-leder etter at Frode Alfheim trakk seg. Valget skjer på LO-kongressen torsdag. Kongressen vil også preges av store debatter om fremtidens AFP-ordning, der Fagforbundet ønsker radikale endringer, og et krav fra Fellesforbundet-veteraner om nasjonal kontroll over strømpriser.
Stortinget behandler tirsdag kveld Norges fremtidige oljepolitikk, inkludert den 26. konsesjonsrunden og elektrifisering av Melkøya. Uavhengig representant Christian Tybring-Gjeddes stemme er avgjørende. Det ligger an til flertall for å forberede den 26. konsesjonsrunden, da Tybring-Gjedde støtter Senterpartiets forslag. Et kompromissforslag om alternativer til Melkøya-elektrifisering ser derimot ut til å mangle flertall.
3 måneder siden
Tett tåke og svært dårlig luftkvalitet har ført til omfattende reisekaos i Indias hovedstad, Delhi. Over 150 flyavganger og en rekke tog er forsinket, og det ble rapportert om null sikt i morgentimene fredag. Hovedflyplassen har sendt ut advarsel om mulige forsinkelser og innstillinger. Dette er et tilbakevendende problem i Nord-India om vinteren, der lave temperaturer fanger forurensningspartikler. Luftkvaliteten i byen er over 25 ganger høyere enn det Verdens helseorganisasjon anser som trygt. Myndighetene har iverksatt tiltak som forbud mot byggearbeid og overgang til digital undervisning i skolene. Problemet forventes å vedvare de neste dagene.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler forventet høy luftforurensning i Oslo og Bergen på grunn av tørt vær, inversjon og lokale forurensningskilder som veistøv og vedfyring. Meteorologisk institutt varsler at situasjonen vil vedvare i flere dager, noe som kan forverre plagene for personer med luftveisproblemer og hjerte- og karsykdommer. Bergen kommune følger situasjonen tett, men vurderer foreløpig ikke å iverksette strakstiltak som datokjøring eller gratis kollektivtilbud, da dette anses som en normal situasjon for vinteren.
5 dager siden
Planer om en ny sprengstoffabrikk ved Oslofjorden vekker sterke reaksjoner. Miljøpartiet De Grønne kaller forslaget en ufattelig dårlig idé på grunn av frykt for økte nitrogenutslipp.
4 måneder siden
Oslo opplevde svært høy luftforurensning natt til fredag, med nivåer som oversteg de i Bangkok. Forurensningen, hovedsakelig fra vedfyring og veitrafikk, var konsentrert i vestlige deler av sentrum på grunn av tett bebyggelse og vindstille vær. Målinger viste at Oslo var blant de 20 mest forurensede byene i verden på dette tidspunktet, med en forurensningsindeks på 101. Miljødirektoratet advarte om betydelig helserisiko, spesielt for personer med luftveissykdommer, og også friske personer kunne oppleve irritasjon. Statsmeteorolog forklarte at kaldt og vindstille vær forsterker effekten av utslipp fra vedfyring.
2 måneder siden
Vikersund er plaget av en sterk stank fra 800 tonn kloakkslam spredt på et jorde nær sentrum, bare uker før Raw Air-arrangementet. Innbyggere beskriver lukten som svært ubehagelig og frykter at den vil skade bygdas omdømme. Kommunen har forsøkt å redusere lukten med kompost, men uten hell. Både Modum kommune og leverandøren Veas beklager situasjonen, men understreker at alle retningslinjer for lagring av slammet er fulgt. Likevel er innbyggerne bekymret for hvordan stanken vil påvirke arrangementet og turister som besøker Vikersund.
10 dager siden
Statnett foreslår å endre nettleien for kraftkrevende industri. Dette kan føre til betydelige kostnadsøkninger for bedrifter i Mo Industripark.
2 måneder siden
Norsk plastavfall som sendes til Litauen for gjenvinning, skaper store luktproblemer og helseplager for innbyggerne i Skaidiskes. En fabrikk som behandler avfallet, har ført til at barn må holdes innendørs på skoler og barnehager på grunn av stanken. Lokale myndigheter har avdekket flere lovbrudd knyttet til fabrikkens drift, mens fabrikkledelsen avviser at de skader miljøet. Samtidig planlegger det norske selskapet Polymertrade å etablere et gjenvinningsanlegg i Norge for å redusere behovet for å sende avfall utenlands. Innbyggerne i Skaidiskes frykter likevel at problemene vil fortsette.
2 måneder siden
Ordførere i Vadsø og Sør-Varanger roper om hjelp på grunn av kraftkrise i Øst-Finnmark. De mener at mangel på strøm hindrer næringsutvikling og fører til fraflytting. Ordførerne kritiserer statlige etater for å stoppe lokale initiativer som vindkraft og fiskeoppdrett. Forsvaret motsetter seg vindmøller av hensyn til eget utstyr, mens NVEs saksbehandling av ny kraftlinje tar lang tid. Ordførerne etterlyser bistand fra regjeringen for å løse kraftmangelen og sikre regionens fremtid. De frykter at mangelen på strøm vil føre til ytterligere nedgang i folketallet og tap av arbeidsplasser.
4 måneder siden
Norske hudleger rapporterer en økning i tilfeller av den resistente hudsoppen «Trichophyton indotineae». Soppen, som trolig stammer fra Sørøst-Asia, gir hissig kløe og utslett, og er vanskelig å behandle med vanlige midler. Hudleger fra hele Europa utveksler erfaringer for å finne nye behandlingsmetoder. Soppen smitter ved langvarig hudkontakt og kan overleve lenge på overflater. Utviklingen av antibiotikaresistens er en global helsetrussel, og det jobbes med å begrense bruken av kombinasjonskremer som kan bidra til resistens.
13 dager siden
Et lager med rundt 1800 brannfarlige elbilbatterier står utendørs uten brannsikring i Spydeberg, Østfold, og politiet advarer om stor fare for alvorlig personskade. Bransjen mener dette er en varslet katastrofe, delvis på grunn av høye kostnader ved å ta ut og gjenvinne batteriene. Antallet vrakede elbiler øker kraftig, og det finnes allerede minst 2000 lagrede batterier rundt om i Norge. Norske Bilressurser og miljøstiftelsen Zero etterlyser raskere tiltak for å unngå miljø- og sikkerhetsrisiko. Hydrovolt, et stort gjenvinningsanlegg, har kapasitet, men får ikke nok batterier til behandling. Myndighetene jobber med nye krav og samarbeid for bedre batterihåndtering, mens politiet har siktet to bedrifter for forsøpling knyttet til batterilageret. Bransjen håper på en midlertidig panteløsning for å gjøre gjenvinning økonomisk mulig og unngå flere farlige batterilagre.
4 måneder siden
Kanariøyene opplever ekstremt dårlig luftkvalitet på grunn av et massivt lag med Sahara-støv, kjent som «Calima». Spesielt Lanzarote og Fuerteventura er hardt rammet, med støvnivåer som nærmer seg de fra 2020. Helsemyndighetene råder folk til å holde seg innendørs, unngå fysisk aktivitet og bruke munnbind. Høye støvkonsentrasjoner og vindkast forventes å fortsette. Calimaen kan føre til helseplager som sår hals, hoste og hodepine, selv for friske personer.
1 måned siden
Ny forskning viser at duftlys og duftpinner kan forurense inneluften og være skadelig for helsen. Produktene frigir flyktige organiske forbindelser (VOC) og formaldehyd, som kan forårsake irritasjon i luftveier og øyne, og i verste fall føre til alvorlige sykdommer som hjerteinfarkt og kreft. Forskere sammenligner forurensningen med den fra gasskomfyrer og dieselmotorer, og anbefaler å begrense bruken av duftprodukter for å unngå overeksponering av kjemikalier. Spesielt personer med underliggende helsetilstander som astma, allergi eller hjerte- og karsykdommer bør være forsiktige.
2 måneder siden
NRK avslører omfattende nedbygging av strandsonen i Norge, tilsvarende fire fotballbaner daglig de siste 20 årene. Statistikken viser at 64 millioner kvadratmeter er bebygd. Klima- og miljøministeren ønsker strengere håndtering av dispensasjoner, mens Statsforvalteren i Agder innrømmer mangelfull oppfølging av regelverket. Selv om utbyggingstempoet har avtatt noe, fortsetter nedbyggingen i et alarmerende tempo. Lokalpolitikere sliter med vanskelige avveininger mellom vern og private interesser, noe som fører til mange dispensasjoner.
2 måneder siden
Innbyggerne i Hurum er bekymret for planene om en ny sprengstoffabrikk i Hurummarka, og frykter økt risiko for sabotasje, forurensning og redusert trygghet. Den britiskeide bedriften Chemring Nobel ønsker å utvide sin produksjon av høyeksplosiver, men møter motstand fra lokalbefolkningen som frykter inngrep i naturen og begrensninger i friluftslivet. PST bekrefter at de er i kontakt med selskapet angående sikkerhet, og vurderer at produksjon av materiell til Ukraina kan være utsatt for sabotasje. Lokalbefolkningen stiller spørsmål ved plasseringen av fabrikken og mangelen på åpenhet rundt risikoanalyser, og flere vurderer å flytte.
2 måneder siden
Et stort skogsområde i Asker risikerer å bli brukt til bygging av en sprengstoffabrikk for Chemring Nobel, for å øke produksjonen av militært sprengstoff grunnet underskudd i Europa. Forslaget har utløst sterk motstand fra lokalbefolkningen og Naturvernforbundet, som frykter store konsekvenser for dyreliv og friluftsliv. Over 3000 personer har signert et opprop mot planene. Samtidig argumenteres det med at fabrikken vil gi 400 arbeidsplasser og nærhet til eksisterende anlegg. En mulighetsstudie skal presenteres for politikerne i Asker kommune for å belyse konsekvensene.