Et nytt naturkart er lansert som viser hvor det finnes naturskog i Norge. Dette er første gang en slik kartlegging er gjort, og kartet er tilgjengelig for alle. Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen mener kartet kan bidra til å unngå konflikter.
167 forskere har tidligere bedt om at naturskogen kartfestes innen 2025. Kartet er utviklet av Miljødirektoratet med 50 millioner i støtte. Det er basert på satellittbilder, laserskanning og eksisterende data.
Kartet skal gi informasjon til utbyggere og skogeiere, og er ikke ment som et forbudskart. WWF mener skogeiere burde juble over kartet, da det gir dem oversikt over hvor naturskogen befinner seg.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Kartverket har lansert en tjeneste som viser det mest øde punktet i hver kommune i Norge. Et «øde punkt» er definert som det stedet som ligger lengst unna menneskelige inngrep som hus, veier og hytter. Initiativet kom etter en henvendelse til Kartverkets kundesenter, og også som en respons på økende fokus på nedbygging av natur. Kartleggingen viser at Lebesby i Finnmark har det mest øde punktet, mens Klepp i Rogaland har det minst øde. Kartverket planlegger å oppdatere kartleggingen årlig, slik at man kan følge med på hvordan avstanden til nærmeste naturinngrep endrer seg over tid, og hvordan for eksempel nye hyttefelt eller vindmølleparker påvirker de øde punktene.
3 måneder siden
Naturmeldingen, regjeringens plan for å stoppe tap av natur, har møtt kritikk fra flere hold. Rødt mener meldingen gir tillatelse til mer utbygging, mens Høyre savner konkrete tiltak og foreslår et kart over grå arealer for å styre utbygging dit. NRK har avslørt et stort antall naturinngrep de siste årene, ofte vedtatt uten tilstrekkelig oversikt. Regjeringen har som mål å bevare 30 prosent av landarealet innen 2030, men det er uenighet om meldingen er tilstrekkelig for å nå dette målet. Naturmeldingen skal behandles i Stortinget 30. januar.
3 måneder siden
En rekke utbyggere i Norge har hogd skog før det er gjennomført naturkartlegging, og dermed omgått kravene i Plan- og bygningsloven. Dette skjer ved å utnytte et smutthull i Skogbruksloven, som tillater hogst uten forhåndsgodkjenning. Flere biologer og kommuner melder om at verdifull natur går tapt før den rekker å bli kartlagt. Statsforvalteren har i flere tilfeller måttet trekke innsigelser mot utbyggingsprosjekter fordi skogen allerede er hogd. Både skogbransjen og kommuner etterlyser bedre kommunikasjon og samordning mellom de to lovverkene. Regjeringen mener imidlertid at dagens lovverk er tilstrekkelig.
1 dag siden
Ny kartlegging viser at store områder med verdifull naturskog er truet av utbyggingsplaner. Hyttebygging er en hovedårsak til at over 300 kvadratkilometer skog kan forsvinne.
1 måned siden
Kartverket har kartlagt det mest øde punktet i hver kommune i Norge, definert som det punktet som er lengst unna menneskelige inngrep som hus, vei og regulerte vann. Det mest øde punktet i Norge ligger i Lebesby i Finnmark, 14 kilometer fra nærmeste inngrep, mens Klepp i Rogaland har det minst øde punktet med kun 290 meter til nærmeste inngrep. Kartleggingen skal oppdateres i 2026 og kan brukes til å overvåke endringer i naturen over tid. Ideen kom etter en henvendelse om å finne de mest øde stedene i et par kommuner, og Kartverket understreker at definisjonen av «inngrep» kan diskuteres.
3 måneder siden
Stortinget debatterer en naturmelding som møter sterk kritikk for å være utilstrekkelig for å bevare norsk natur. Regjeringens handlingsplan for natur får motstand fra flere partier, som mener den ikke oppfyller Norges internasjonale forpliktelser om vern av natur. Et sentralt stridspunkt er regjeringens avvisning av forslag om å kartlegge grå arealer, som er områder påvirket av mennesker. Dette forslaget har bred støtte fra både kommuner, næringsliv og andre partier, da det kan bidra til å redusere nedbygging av viktig natur. Regjeringen velger å samarbeide med Frp for å få flertall for sin politikk, istedenfor å søke en bredere koalisjon.
3 måneder siden
Forsvaret skal sette opp 1000 fuglekasser over hele landet for å bidra til økt naturmangfold og hjelpe truede fuglearter. Tiltaket er en del av Forsvarets strategi for å håndtere klima- og miljøutfordringer. Forsvaret samarbeider med fagfolk for å sikre at fuglekassene plasseres riktig for de artene som trenger det mest. BirdLife Norge er svært positive til initiativet, da mange fuglearter mangler hekkeplasser. Klima- og miljøministeren støtter også tiltaket. Samtidig kritiseres regjeringens handlingsplan for sjøfugl for å være for lite konkret og ikke inneholde tilstrekkelige tiltak.
4 måneder siden
Klimaminister Tore O. Sandvik (Ap) har varslet at Norge ikke vil følge EUs foreslåtte klimamål om 90 prosent utslippskutt innen 2040. Norge har et mål om 90-95 prosent kutt innen 2050 og vil være et lavutslippssamfunn, mens EU sikter mot netto nullutslipp. EU diskuterer fortsatt 2040-målet, og det er ikke enighet blant medlemslandene. Sandvik var i Brussel for å fremme norske interesser, spesielt knyttet til EUs direktiv for skog- og arealbruk (LULUCF), som har slått uheldig ut for Norge og andre skogrike land. Norge jobber sammen med flere andre land for å få til justeringer i regelverket.
1 måned siden
Regjeringen foreslår en ny lov som vil tillate opprettelse av verneområder i alle norske havområder, også utenfor territorialfarvannet. Klima- og miljøministeren beskriver lovforslaget som en milepæl og avgjørende for å bevare naturen for fremtidige generasjoner. Initiativet kommer etter kritikk for manglende vern av havområder, samtidig som Norge har fått internasjonal oppmerksomhet for planer om gruvedrift på havbunnen. Venstre krever rask iverksettelse av vernetiltak, mens andre påpeker at regjeringen fortsatt satser på olje- og gassutvinning i sårbare områder.
1 måned siden
Regjeringen foreslår en ny lov som vil tillate opprettelse av verneområder i alle norske havområder, også utenfor territorialfarvannet. Klima- og miljøministeren beskriver lovforslaget som en milepæl og avgjørende for å bevare naturen for fremtidige generasjoner. Initiativet kommer etter kritikk for manglende vern av havområder, samtidig som Norge har fått internasjonal oppmerksomhet for planer om gruvedrift på havbunnen. Venstre krever rask iverksettelse av vernetiltak, mens andre påpeker at regjeringen fortsatt satser på olje- og gassutvinning i sårbare områder.
10 dager siden
Det norske selskapet Airmine har lansert en ny pollenvarselstjeneste som bruker satellittdata og lokal vegetasjonskartlegging for å gi sanntidsvarsler på nabolagsnivå. Tjenesten opplever sterk vekst og får ros for å være moderne og brukervennlig, blant annet fra Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL), som har valgt Airmine som samarbeidspartner. Samtidig står Norges astma- og allergiforbund (NAAF) fast på at deres nasjonale pollenvarsling, basert på faktiske daglige målinger og faglig analyse, fortsatt er det mest presise og pålitelige verktøyet. NAAF er åpne for ny teknologi, men understreker at satellittbaserte data foreløpig ikke kan erstatte tradisjonelle metoder. Airmine kombinerer modellbasert varsling med brukernes egne symptomregistreringer for å forbedre nøyaktigheten og gi pollenallergikere bedre informasjon for å planlegge hverdagen utendørs.
3 måneder siden
Forsvaret har presentert nye uniformer med et nytt kamuflasjemønster, det første på 35 år. Mønsteret er spesialutviklet for norsk natur og gir bedre beskyttelse. Uniformene er en del av et nordisk samarbeidsprosjekt, Nordic Combat Uniform (NCU), som har redusert innkjøpskostnadene. Forsvarsminister Bjørn-Arild Gram deltok på presentasjonen i Sør-Varanger, hvor soldatene først tar uniformene i bruk. Anskaffelsen av uniformene er beregnet til 3,7 milliarder kroner, og målet er at hele Forsvaret skal bruke dem innen 2026.
3 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at skogbruk er en bærekraftig forvaltning av naturen, ikke en nedbygging. Skogeiere forvalter skogen for kommende generasjoner, og skogbruket bidrar til karbonbinding og biologisk mangfold. Det understrekes at det er viktig å skille mellom skogbruk og nedbygging, der skogbruk sikrer gjenvekst. Artikkelen kritiserer forslag om generelle hogstforbud og kommunal arealnøytralitet, og foreslår heller å etablere nytt skogareal ved nedbygging. Skognæringen støtter et nasjonalt naturkart for bedre planlegging og naturhensyn, og oppfordrer til dialog og samarbeid for å balansere vern og utvikling.
27 dager siden
Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) gir kommunene hjemmel til å stille klimakrav på alle bygge- og anleggsplasser, også private og statlige, noe som kan inkludere krav om elektriske redskaper. Sylvi Listhaug (FrP) og Julie Brodtkorb (MEF) kritiserer tiltaket og mener det vil føre til økte kostnader og svekke konkurransekraften til norske bedrifter. Bjelland Eriksen forsvarer tiltaket med at det er nødvendig for å redusere klimautslipp, fremme utslippsfri teknologi og at flere store kommuner har etterspurt dette.
1 måned siden
Kartverket har kartlagt det mest øde punktet i hver kommune i Norge, definert som det punktet som er lengst unna hus, vei og regulerte vann. Det mest øde punktet i Norge ligger i Lebesby i Finnmark, hele 14 kilometer fra nærmeste inngrep. Klepp i Rogaland har det minst øde punktet, kun 290 meter fra nærmeste inngrep. Kartleggingen viser at bygg og vei er de vanligste inngrepene nær disse øde stedene. Kartverket planlegger ny kartlegging i 2026 for å overvåke endringer i naturen.