Datatilsynet har startet et større tilsyn i 50 norske kommuner for å undersøke personvern og datasikkerhet i skolenes bruk av digitale læringsverktøy. Tilsynet kommer som følge av bekymring for at digitaliseringen har gått på bekostning av elevenes personvern.
Datatilsynet mener det er mangel på kompetanse og ressurser i kommunene for å ivareta personvernet, og at mange kommuner mangler oversikt over hvilke personopplysninger som behandles. Tilsynet vil starte med en brevkontroll der kommunene må svare på spørsmål om etterlevelse av personvernregler, og deretter vil noen kommuner få stedlige tilsyn.
Målet er å gi kommunene veiledning og lage en samlerapport med funn.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
8 dager siden
Svenske Konsumentverket har åpnet tilsynssaker mot rundt 50 kjente influencere og deres selskaper, inkludert Bianca Ingrosso, Jocke og Jonna Lundell, Therese Lindgren og Matilda Djerf. Granskningen retter seg mot manglende tydelig merking av reklameinnhold i sosiale medier. Jurist Maja Rogemyr i Konsumentverket påpeker at mange influencere ikke følger loven om reklamemerking, noe som er spesielt bekymringsfullt fordi de har stor påvirkning på barn og unge. Flere selskaper eid av influencere har mottatt brev fra myndighetene som en del av undersøkelsen.
1 måned siden
Norske skoler har tatt i bruk Microsoft Teams-funksjonen «Reflect» for å registrere elevers følelser, der elevene velger smileys og følelsesord for å uttrykke hvordan de har det. Lærere får tilgang til disse svarene gjennom grafer og statistikk. Elevorganisasjonen og Lektorlaget har uttrykt bekymring for personvern, risiko for misbruk, og at elevene kanskje ikke er klar over at lærerne kan se svarene deres. Microsoft hevder at verktøyet hjelper elevene med å utvikle sitt emosjonelle språk og gir lærerne nyttig tilbakemelding. Forbrukerrådet stiller spørsmål ved innsamlingen av følelsesdata og antyder at tjenesten kan være problematisk i henhold til personopplysningsloven. Kunnskapsministeren vurderer nå å innføre felles støttetjenester for personvern og IT-sikkerhet i skolenes digitale verktøy.
2 måneder siden
Barnehageansatte er bekymret for at bruk av private mobiltelefoner til dokumentasjon og deling av bilder av barn utsetter dem for sikkerhetsrisiko. Jobbtelefonene er ofte ikke gode nok, og ansatte føler seg tvunget til å bruke sine private enheter, noe som øker risikoen for spredning av sensitiv informasjon. Datatilsynet anbefaler å unngå dette, men har ikke prioritert tilsyn i barnehagesektoren. Utdanningsforbundet støtter et forbud mot bruk av privattelefoner og etterlyser tydeligere retningslinjer for å ivareta barnas personvern og sikkerhet. Flere barnehageansatte er bekymret for hva som skjer dersom telefonen blir hacket eller stjålet.
4 måneder siden
En ny rapport fra Digitaliseringsdirektoratet avslører betydelige svakheter i informasjonssikkerheten hos 91 statlige virksomheter. Digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne O. Tung uttrykker bekymring over funnene, spesielt med tanke på det økte fokuset på sikkerhet etter Russlands invasjon av Ukraina. Rapporten viser at flere virksomheter mangler grunnleggende sikkerhetselementer, som risikovurdering og evaluering av tiltak. Halvparten av virksomhetene undersøker ikke om de etablerte sikkerhetstiltakene fungerer. Dette skjer samtidig som trusselbildet mot Norge blir stadig mer alvorlig, noe som understreker behovet for bedre digital sikkerhet.
26 dager siden
Barneombudet er bekymret for samarbeidsproblemene mellom Tromsø kommune og politiet i U16-samarbeidet, som har som mål å forebygge utenforskap og kriminalitet blant unge. Politiet har trukket seg fra deler av samarbeidet på grunn av bekymringer knyttet til personvern. Barneombudet understreker at taushetsplikten kan hindre effektiv informasjonsdeling og dermed svekke oppfølgingen av sårbare barn. En stortingsrepresentant fra Høyre foreslår å fjerne taushetsplikten for å bedre samarbeidet mellom etatene, men Barneombudet mener at dagens regelverk gir tilstrekkelig rom for godt samarbeid. Barneombudet oppfordrer kommunen og politiet til å finne en løsning som både ivaretar barns rettigheter og sikrer et effektivt samarbeid.
3 måneder siden
Politidirektoratet har gitt grønt lys for et forprosjekt som skal vurdere bruk av kroppskamera i norsk politi. Flere politidistrikt har vist interesse for å delta i et mulig pilotprosjekt. Forprosjektet skal vare i 12-16 måneder og undersøke hvordan kameraene kan brukes, samt vurdere personvern og datalagring. Kroppskamera kan gi bedre dokumentasjon i situasjoner der politiet er involvert, men det er også bekymring for personvern og hvordan bruken vil påvirke konfliktnivået. Datatilsynet er ikke avvisende, men understreker behovet for streng regulering. Tidligere forsøk med kroppskamera i Oslo i 2015 ble ikke videreført, men erfaringer fra andre land og egen etat har ført til ny interesse.
27 dager siden
Flere politidistrikt i Norge uttrykker bekymring for en potensiell mangel på avhørseksperter, spesielt de som er spesialisert på å avhøre barn og sårbare personer. Denne mangelen skyldes rekrutteringsvansker og et begrenset antall utdanningsplasser. Politidistriktene rapporterer at mange ansatte opplever dette fagfeltet som krevende, noe som gjør det vanskelig å tiltrekke og beholde kvalifisert personell. Selv om Politihøgskolen prioriterer denne utdanningen, har de hatt ledige plasser de siste årene. Møre og Romsdal politidistrikt har tatt initiativ til å kontakte Politihøgskolen for å sikre flere utdanningsplasser og dermed styrke fremtidig kompetanse.
2 måneder siden
Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun er bekymret over økende mobbetall i skolen. Hun mener dagens mobbeparagraf har ført til ubalanse og byråkrati, og frykter at lærere vegrer seg for å kalle mobbing for mobbing. Nordtun fremhever mobilforbud i skolen som et viktig tiltak for å redusere mobbing og øke trivsel. Hun understreker at det er viktig å slå ned på grov ordbruk og trusler på nett, og at foreldre må ta mer ansvar. Statsråden mener også at sosiale medier-selskaper må følge loven. Hun understreker at det er viktig å ikke gi opp kampen mot mobbing, og at målet er å redusere mobbingen i skolen så mye som mulig.
3 måneder siden
Nav-direktør Hans Christian Holte er bekymret over at kommunale Nav-kontor rutinemessig ber sosialhjelpsmottakere om å vise kontoutskrifter, noe som kan være ulovlig. Til tross for en veileder fra Nav-ledelsen for to år siden, hevder Oslos sosialombud at denne praksisen fortsatt er utbredt. Nav-direktøren understreker at det er kommunenes ansvar å følge reglene, men sender nå en ny påminnelse til kommunene om å utvise skjønn og tillit i disse sakene. Nav-ledelsen forventer at kommunene følger veilederen og behandler sosialhjelpsmottakere med respekt.
2 måneder siden
Nedleggelsen av seks videregående skoler i Innlandet har skapt usikkerhet og bekymring blant elever og foreldre før søknadsfristen. Elever presses til å søke seg til andre skoler, og det er frykt for lange reiseveier, mangel på hybler og kapasitetsproblemer. Samtidig kritiseres fylkeskommunen for manglende forberedelser og en omstridt mediekartlegging av negative medieoppslag. Foreldre melder om manglende informasjon, mens fylkeskommunen forsikrer at de jobber med å løse situasjonen.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler foreldres muligheter for å kontrollere barnas mobilbruk, særlig i skolesammenheng, ved hjelp av verktøy som Google Family Link og Apples Familiedeling. Disse verktøyene tilbyr funksjoner for å begrense skjermtid, overvåke appbruk og filtrere innhold. En undersøkelse viser at norske foreldre er opptatt av nettvett og tar ansvar ved å snakke med barna om sikkerhet på nett. Mange skoler har innført mobilforbud, i tråd med Utdanningsdirektoratets anbefalinger om å regulere mobilbruk for å forbedre læringsmiljøet. Oslo har innført et kommunalt mobilforbud i barne- og ungdomsskolene.
3 måneder siden
En rekke lærere og fagfolk melder om en nedgang i skriveferdighetene blant ungdom. Elever gjør barneskolefeil, sliter med grunnleggende grammatikk og blander norske og engelske ord. Mange mener at overgangen til en mer digital og muntlig verden, samt økt bruk av KI-verktøy, bidrar til problemet. Aviser merker også at jobbsøkere skriver dårligere, noe som kan påvirke troverdigheten. Det etterlyses mer regulering av KI-bruk i undervisningen og økt fokus på tradisjonell lese- og skriveopplæring. Nasjonale prøver i skriving ble fjernet i 2016, og det finnes ingen måling av utviklingen i rettskriving.
3 måneder siden
Etter at en svensk skole innførte mobilforbud, oppdaget de at elevene hadde problemer med å lese analoge klokker. Elevene var bekymret for å komme for sent til timene fordi de ikke forsto de analoge klokkene i korridorene. Skolen måtte derfor sette opp digitale klokker som et supplement. En lignende situasjon oppsto ved en norsk skole, der de også oppdaget at elevene manglet kunnskap om analoge klokker etter innføring av mobilforbud. Rektoren ved den norske skolen mener dette viser at mobilforbud i skolen kan bidra til at elevene lærer seg å lese analoge klokker, men synes det er trist at ungdom ikke lærer dette hjemme.
3 måneder siden
Politidirektoratet åpner for forsøk med kroppskamera for politiet, med Vest politidistrikt som forsøksområde. Selv om politiet ser positivt på dette for å dokumentere hendelser, reises det bekymringer rundt rettssikkerhet og personvern. Det er uklart hvem som skal eie opptakene, hvordan tilgang skal sikres, og hvordan man skal unngå misbruk. Det stilles også spørsmål ved hvorfor politiet skal filme trivielle situasjoner og hvordan rettighetene til tredjepersoner skal ivaretas. Erfaringer fra hendelsen i Klepp, der politiet brukte dronevideo, viser at det allerede finnes mye videomateriale, og det er usikkert hvordan dette vil bli brukt og delt. Det er viktig å avklare disse spørsmålene før kroppskamera blir en vane.
4 måneder siden
Googles nylig lanserte nynorsk stavekontroll for skoleelever har vist seg å være svært mangelfull, ifølge Språkrådet. En undersøkelse avdekket at programmet ikke oppdager de fleste feil, og til og med markerer korrekte nynorskord som feil. Dette bryter med opplæringsloven, som krever like god skrivehjelp for bokmål og nynorsk. Lærere har rapportert at stavekontrollen er mer villedende enn nyttig, og noen skoler har skrudd den helt av. Google erkjenner problemene og lover å forbedre nynorskstøtten gjennom kommende oppdateringer.